Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam bmw e61 m54b25. Od samego początku zauważyłem że auto w porównaniu do e39 jest znacznie głośniejsze i co wg mnie jest nie do zaakceptowania.

Wygluszylem maskę, nadkola oraz podwozie i nadal przy prędkości powyżej 80 km/h robi się bardzo głośno. Myślałem że wymiana uszczelki panoramy załatwi sprawę ale niestety minimalna poprawa.

Moje pytanie jakie są newralgiczne miejsca w tym aucie w okolicach przedniej szyby z których mogą dochodzić te szumy powietrza? Widzę, że u mnie w aucie te zewnętrzne uszczelki przedniej szyby noszą znaczne slady użytkowania czy one wogole mają wpływ na szum powietrza w aucie?

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja jeździłem na zakładkę e39 i 61 przez miesiąc i nie zauważyłem dużej różnicy, a wręcz przy prędkościach ponad 150 może nawet minimalnie ciszej jest w e61.

Z tym, że ja mam bez panoramy. W e39 miałem szyber to jak się odsunęło samą zasłonkę szyby to już się głośniej robiło, więc całkiem możliwe, że jak masz cały dach w szkle to poprostu przez to jest głośniejszy.

Z drugiej strony, miałeś wymienianą przednią szybę, albo jakiegoś dzwona? Może podczas jakichś napraw coś nie poszło zgodnie ze sztuką.

Opublikowano
Ja jeździłem na zakładkę e39 i 61 przez miesiąc i nie zauważyłem dużej różnicy, a wręcz przy prędkościach ponad 150 może nawet minimalnie ciszej jest w e61.

Z tym, że ja mam bez panoramy. W e39 miałem szyber to jak się odsunęło samą zasłonkę szyby to już się głośniej robiło, więc całkiem możliwe, że jak masz cały dach w szkle to po prostu przez to jest głośniejszy.

Z drugiej strony, miałeś wymienianą przednią szybę, albo jakiegoś dzwona? Może podczas jakichś napraw coś nie poszło zgodnie ze sztuką.

Miałem e39 sedana polifta z szyberdachem.

Teraz e61 z panoramą i jest głośniej. Nie umiem powiedzieć czy sporo głośniej, ale na pewno zauważalnie. Da się gadać normalnie, ale szumy otoczenia są większe.

Jak dla mnie to kwestia budy - kombi zawsze będzie głośniejsze, większa kubatura, roleta bagażnika, która nigdy nie oddzieli tak przestrzeni.

I na pewno panorama ma też jakiś wpływ. Jak dla mnie panorama powinna mieć grubszą tą roletę / zasłonkę, albo z lepiej tłumiącego materiału.

Nawet z tego powodu myślę że następne auto to będzie sedan/coupe, jak już nie będę potrzebował tyle przestrzeni ładunkowej.

R6 + V4 = :)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Kupując e61 miałem do wyboru dwie, prawie że identyczne. Jedna z panoramą druga z twardym dachem - wybrałem tą drugą właśnie, mimo, że panorama fajny bajer to naczytałem się o problemach z mechanizmem tego, a na koniec jeszcze znalazłem jakiś filmi porównujący dokładnie te same samochody - jeden z panoramą drugi bez, co prawda to C5 było o ile dobrze pamiętam, ale wygłuszenie było bardzo różne. Osobiście jedynie z prędkościami miejskimi jeżdziłem obiema sztukami, więc nie mogę się dokładnie wypowiedzieć.

A co do e39 - Pierwszą miałem w sedanie, drugą i trzecią już w kombiaczu. Jeśli chodzi o samą różnicę miedzy budami to w kombi jest głośniej, ale minimalnie, z przedniego siedzenia praktycznie różnica nieodczuwalna przy prędkościach autostradowych, z tylnej kanapy już bardziej, ale jak się załaduje kilka walizek do bagażnika to różnicy praktycznie brak. Różnica natomiast jest w prowadzeniu - inne zawieszenie i środek ciężkości wyżej.

Opublikowano
A wiecie coś na temat tych zewnetrzych bocznych uszczelek przedniej szyby? One faktycznie wytłumiają? Jakie jest ich przeznaczenie?
Opublikowano
O jakich szumach piszesz. Powietrza czy silnika? Jeśli powietrza przy większych prędkościach to sprawdź najlepiej w garażu na około uszczelki w przednich drzwiach. Jedna osoba ma włączoną suszarkę do włosów i "suszy" w okolicach uszczelek, a druga siedzi w samochodzie i nasłuchuje z kąd wieje - wtedy od razu znajdziesz dokładne miejsce. U mnie np. wieje w okolicach przednich lusterek, być może u Ciebie będzie podobnie. Sprawdź od razu przy przedniej szybie i panoramę
Opublikowano
Silnika to prawie nie słychać. Szum powietrza dochodzi najprawdopodobniej z okolic przedniej szyby ale nie mogę dokładnego miejsca i powodu szumienia znaleźć dlatego pytam o te listwy przedniej szyby czy one mogą też powodować takie objawy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Suszarka lub kompresor z końcówką do przedmuchiwania.

E60 ma gorzej wyciszone nadkola i drzwi przez co bardziej słychać szum z drogi.

Opublikowano
Może ramki drzwi z przodu? U mnie był dekor niedopięty i właśnie był problem. Do tego szyberdach ma już sztywną uszczelkę. Przejedź się jakimś Japończykiem to Ci od razu minie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z tyłu jak się siedzi nie ma tragedii jeśli chodzi o szumy ale z przodu wg mnie jest to nie do przyjęcia. Jeśli chodzi o dekor ramki przód to dokładnie o jaki dekor ci chodzi? U mnie właśnie w przednich drzwiach odstaje ramka chrom u dołu szyby od zew. strony
Opublikowano
sprawdz czy byla wymieniana szyba prezdnia. mialem w niejednym samochodzie tak ze zle byla wklejona i szumy byly mocne. mozesz sprawdzic oklejajac dookola ramki szyby tasma i przejechac sie porownac szumy. ja jezdzilem jakis czas w e46 z tasma, byla super cicho.