Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wie ktoś gdzie coś takiego znajdę w e34 pod maską?

I jeszcze jedno, jakie powinny być obroty przy silniku 2,0 24v M50 ?

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
No nie, nie to nie to. Faktycznie nie napisałem dokładnie o co chodzi. Jakie powinny być obroty na biegu jałowym w M50 24v?

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano

witam

ja mam ten sam silnik w E-36 i obroty na biegu jałowym bez wzgledu czy silnik pracuje na benzynie czy gazie utrzymują się w granicach 900 obr/min.

a czujnik odpowiedzialny za obroty to czujnik kata otwarcia przepustnicy i znajduje sie właśnie przy przepustnicy, za pracę silnika na wolnych obrotach odpowiedzialny jest silnik krokowy zanjdujacy sie pod kolektorem ssącym

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki za info. U mnie jest coś ok 650 więc chyba trochę mało.

Niech ktoś jeszcze napisze jakie ma u siebie na jałowym obroty. Na benzynie bez założonej instalacji gazowej.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano

CZE. Ja mam M-50 ale 2,5L i obroty to także około 600-650RPM :wink: bez wzgledu na to czy motor pracuje na PB lub LPG :!: Wskazówka obrotomierza jest powyżej podziałki wyznaczjącej 500 obr/min o jakieś 3mm to tak gdzieś bedzie .Piszcie jak u reszty bo mnie też to interesuje ale 900obr/min to chyba troche za wiele :?: Moge sie mylić.

POZDRO.

Opublikowano

u mnie w E34 525 touring M50 na biegu jalowym mam ok 600obr/min. czyli chyba w normie.

skrzynia to automat, ale przeciez to nie ma tu znaczenia

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
u mnie w E34 525 touring M50 na biegu jalowym mam ok 600obr/min. czyli chyba w normie.

skrzynia to automat, ale przeciez to nie ma tu znaczenia

Dla pewnosci, chodzi ci o obroty kiedy skrznia jest na P czy na N ?

W BMW Blisko Masz Wszędzie
Opublikowano

Cześć

Kiedyś pytałem mechaników jak to jest z tymi obrotami i powiedzieli, że dla mojego silnika normą jest pomiędzy 600 a 900 - ustawione mam wiec na ok750.

Silnik mam co prawda m20 ale uwazam, że i w Waszych jest podobna tolerancja.

500 to chyba troszkę za malo, a jak jest 600 czy tam 800 i silnik fajnie, równo pracuje to chyba szkoda kombinować.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Właśnie dzwoniłem do serwisu BMW w warszawie na Ojcowskiej. Mechanik powiedział, że dla tego silnika tzn. M50 24v 2.0 prawidłowe obroty na biegu jałowym to ok. 800obr/min.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano (edytowane)

Obroty wskazywane przez obrotomierz, a rzeczywiste obroty, najczęściej się trochę różnią. Jeżeli jest możliwość to najlepiej sprawdzać odpowiednimi przyrządami, lub wyświetlić sobie cyfrowo (niestety w większości strszych modeli nie można było tego zrobić). Np. u mnie w E38 jest taka możliwość i zauważyłem, że obrotomierz wskazuje przeciętnie o ok. 50-100 obr/min (tylko zapomniałem, czy więcej, czy mniej - muszę jeszcze raz sprawdzić) ...

Jakie powinny być obroty silnika w E34 (to nie ma znaczenia) :

- silnik M50 2.0l lub 2.5l - 700 obr/min +-50 (przy aut. skrzyni - "neutral" lub "park")

- silnik M60 (3.0l V8) - info dla Marcin978 ;-) - 600 obr/min +-50, z załączoną klimą 700 obr/min

Dla silników o większej ilości cylindrów obroty są (prawie) zawsze niższe, troszkę podobnie jest także z pojemnością oraz wiekiem ... (np. u mnie - V8 3.5l jest już tylko 580 obr/min), a po drugiej stronie np. R4 1.8l (M43), jest 900 obr/min. Ale są wyjątki od reguły ... np. V12 w E32 (M70) ma 700 obr.min, a V12 w E38 (M73) ma 600 obr/min itd.

Tak jak na początku napisałem - są to obroty rzeczywiste - mogą nieco odbiegać od tego co pokazuje obrotomierz

Edytowane przez Sebast - BMW Klub Polska

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Kumpel powiedział mi, że zmierzy mi dokładnie obroty za pomoca częstościomierza :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
witam, u mnie bmw e34 z 91roku automat na obrotomierz idzie sygnal z czujnika ktory zbiera informacje o obrotach z walu korbowego, jest on umieczony na tyle samochodu z tego co sie orientuje
Opublikowano
witam, u mnie bmw e34 z 91roku automat na obrotomierz idzie sygnal z czujnika ktory zbiera informacje o obrotach z walu korbowego, jest on umieczony na tyle samochodu z tego co sie orientuje

Oj coś mi się zdaje że mówisz o czujniku prędkości, który "idzie" do prędkościomierza i rzeczywiście jest umieszczony z tyłu auta - w obudowie mostu. :mrgreen:

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
  • 1 rok później...
Opublikowano

U mnie (M50B25) wolne obroty wyglądają tak:

Sterownik motronic 0261200400 - 800 rpm

0261200405 - 600 rpm

Oba sterowniki są wolne od błedów.