Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak, można zwrócić uwagę, podbić ją co rok-dwa ale płukanie woda na myjni i jazda brudnym autem to słaba opcja. A 90% ludzi po to kładzie powłokę żeby potem móc szybko umyć auto a nie jeździć do detailera na każde mycie. Ale oczywiście to tylko moje zdanie ;)
Opublikowano
Nie do końca się rozumiemy. Nie napisałam nigdzie żeby nie myć samochodu tylko by unikać szczotek i ostrej chemii na myjniach bezdotykowych ☺️
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Szczotek wiadomo, co do chemii to ciężko będzie zweryfikować czy jest ona ostra czy nie ;)
Opublikowano

kazda ceramika ma napisane"nie myc silnymi srodkami"

wg mnie lepiej dobry wosk np soft99 co 6 m-c

a przed sprzedaza polerka i jak nowka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
środki środkami , ale co zrobić z dwoma kocurami które uwielbiają leżakować na masce ? :duh: :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
żadna folia , czerwone prześcieradło na masce jak auto śpi w garażu z kotami :mrgreen: zrobię fotkę kiedyś
Opublikowano
pytanie odnoscnie nowego softu, niby miala sie pojawic opcja swiatel dziennych ze swiatlami tylnimi, co rowniez bylo napisane u mnie przed aktualizacja ale po aktualizacji nigdzie tego nie ma :duh:
http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png
Opublikowano
Zmienialiscie już może klocki hamulcowe z tylu? Jeśli tak to ile wam wytrzymały? Bo moje skończyły się po 18 000 km...

u mnie tez sie skończyły po 18.000, na tyle mam juz 3 komplet a dopiero w przyszłym tygodniu bede wymieniał przód, masakra.

U mnie zostały wymienione tylne zaciski z klockami w ramach gwarancji, bo dawały za niskie ciśnienie czy coś w tym stylu co przyspieszyło zużycie klocków. Próbowali w serwisie podziałać coś kompem, ale nie wyszło. A ja przez tydzień pojeździłem sobie zastępczą 630 GT :D

6ff0d43911e3.jpg
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
pytanie odnoscnie nowego softu, niby miala sie pojawic opcja swiatel dziennych ze swiatlami tylnimi, co rowniez bylo napisane u mnie przed aktualizacja ale po aktualizacji nigdzie tego nie ma :duh:

Również tego nie mam i uważam że to był błąd w opisie ponieważ byłoby to niezgodne z prawem.

Opublikowano
Dlaczego niezgodne? To ze prawo nie eymaga w dzien swiatel z tylu chyba nie znaczy, ze jesli włączysz mijania to jedziesz wbrew przepisom?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zdecyduj się, albo mijania albo dzienne ;) Jak dzienne to ma świecić tylko przód, chyba że coś się zmieniło w kodeksie.
Opublikowano
Zdecyduj się, albo mijania albo dzienne. Jak dzienne to ma świecić tylko przód, chyba że coś się zmieniło w kodeksie.

Skoro sie udzielasz to dopytuje co w tym nielegalnego, skoro nie wiesz to sie nie czepiaj mnie.

Skąd policjant jadący za tobą w słoneczny dzień ma ocenić czy masz dzienne czy mijania? Wlepi mandat jak beda z tylu lampy włączone? Chyba przed kawką jeszcze dzisiaj co?

Jeśli nie wlepi - znaczy ze legalne i sam sie zdecyduj?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Zanim się udzielisz sam wypij kawę i poczytaj przepisy.

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Ponadto (co ważne), w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Skoro uważasz że bmw tak sobie wprowadzi włączenie świateł z tylu wbrew przepisom ryzykując jakieś kary za samochód nie zgodny z homologacja itp to nie mam pytań.

Opublikowano

Ogarnij, że napisałeś, że w Twojej opinii to by było niezgodne z prawem, a ja dopytałem w jaki sposób? Trzeba było od razu wyjaśnić, tak jak to zrobiłeś w poprzednim poście. Gdybym był zdecydowany to bym nie pytał w temacie Q&A, który od tego jest.

No i pominąĺeś kwestie tego, co zrobi policjant jadący za mną, co mnie bardziej interesuje niż przepisy dot. Produkcji i wyposażania pojazdów.

Nie wiedziałem na ile Twój post to opinia.

Dziekuje za info, że z dziennymi nie może być podświetlenia tablicy. :roll:

Edit.

Czy zawieszenie adaptacyjne z xdrive jest inne niż bez?

M340i adaptive siedzi centymetr wyżej niż moje 330i rwd z zawiasem mpakietowym.

Opublikowano

Drążyłem temat zamawiając furę i ZTCW to xdrive nie ma znaczenia. Zawias m-sport jest obniżony o 10mm względem m-sport adaptacyjnego i zwykłego.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ogarnij, że napisałeś, że w Twojej opinii to by było niezgodne z prawem, a ja dopytałem w jaki sposób? Trzeba było od razu wyjaśnić, tak jak to zrobiłeś w poprzednim poście. Gdybym był zdecydowany to bym nie pytał w temacie Q&A, który od tego jest.

No i pominąĺeś kwestie tego, co zrobi policjant jadący za mną, co mnie bardziej interesuje niż przepisy dot. Produkcji i wyposażania pojazdów.

Nie wiedziałem na ile Twój post to opinia.

Dziekuje za info, że z dziennymi nie może być podświetlenia tablicy. :roll:

Edit.

Przepraszam, zrozumiałem tak jak Ci napisałem. Co zrobi policjant - nie mam pojęcia, jeśli bardzo Ci zależy na dziennych z tyłu to pewnie da się to zakodować.

Co do zawieszenia to widzę że niestety znów jest tak jak w F30 - szkoda bo adaptive to dla wielu fajna opcja a auto wygląda przez to gorzej. Ja bym nawet swoją chętnie obniżył z 15-20 mm ale obiecałem sobie że nie dotykam już zawieszenia :lol:

Opublikowano
Czy ktoś ma jakieś info co z tym Drive Recorderem? Kiedy będzie dostępny w PL? Chyba że już jest ale ja go nie widzę niestety ani w aplikacjach ani w sklepie.
Opublikowano

Wymieniłem w mojej 320i olej po dotarciu.

Gdyby kogoś interesowało - cena w jednym ASO ~780zł, w innym za to samo ~1040zł.

Tak więc warto poszukać gdzie taniej.

Olej BMW LL04 0W-30.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czy ktoś ma jakieś info co z tym Drive Recorderem? Kiedy będzie dostępny w PL? Chyba że już jest ale ja go nie widzę niestety ani w aplikacjach ani w sklepie.

Ktoś pisał że po ostatniej aktualizacji można go już normalnie wykupić. Ja nie sprawdzę bo nie mam kamer 360.

Opublikowano

Ktoś pisał że po ostatniej aktualizacji można go już normalnie wykupić. Ja nie sprawdzę bo nie mam kamer 360.

Odpowiem sam sobie :) Zadzwoniłem na infolinię connected drive i aplikacji nie ma na razie w ofercie w Polsce, nie wiadomo kiedy ma być. Natomiast jest dostępna dla samochodów nowych. No nic, czekam.

Opublikowano
Koledzy, jakie tarcze z przodu są w 318i/318d ? Wg realom wychodzi 348mm, trochę dużo jak na bazową wersję (pytanie w kontekście potencjalnego chipa :twisted: )