Skocz do zawartości

x5 3.0d buczenie, wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupilem x5 e53 z 3.0d 184KM. samochod przyzwoicie przyspiesza, silnik bardzo ladnie pracuje na wolnych i bardzo cicho. podczas przyspieszenia slychac w kabinie buczenie, taki basowy dzwiek, jakby go troche blokowalo. spalanie w trasie przy 120km/h 9.5l. ciezko utrzymac ekonomizer ponizej 10 przy tej predkosci. w miescie dotykajac lekko gazu, poprostu toczenie sie, spalanie 17l.

na komputezrze brak bledow, wtryskiwacze ok, wyczyscilem EGR. moze ktos mial podobnie z tym basowym dzwiekiem i podpowie gdzie zaczac szukac?

Opublikowano

spalanie masz normalne

co do buczenia to może kolektor wydechowy pęknięty,u mnie tak buczało szczególnie przy ostrym bucie

Opublikowano
  • Autor
jezeli takie spalanie w normie to przy szybszej jezdzie w miescie spali 25l
Opublikowano
spalanie masz normalne

co do buczenia to może kolektor wydechowy pęknięty,u mnie tak buczało szczególnie przy ostrym bucie

Żarty sobie robisz z tym spalaniem w mieście? Tyle to mi 4.4 spala benzyny, jak na disla spalanie olbrzymie (w mieście oczywiście).

Opublikowano

no jaj sobie nie robie,to 25l w mieście to pewnie chwilowe przy bucie

auto ciężkie stały napęd na 4 koła,musi swoje spalić,poniżej 10l nie ma co marzyć

Opublikowano

Chwilowe spalanie o niczym nie świadczy. Czy to będzie 25 czy 40 litrów, to niewiele da się z tego wywnioskować.

Tan ekonomizer w BMW jest specyficzną ciekawostką, ot wskazówka, która coś tam pokazuje. Mieszkam w bardziej pofałdowanym terenie i u mnie ta wskazówka w większości lata pomiędzy zero a max. Nawet na autostradzie trudno ją utrzymać w stałym położeniu. No może na tempomacie jak jest kawałek prostej i płaskiej drogi.

Opublikowano
A jakie spalanie przy tankowaniu wychodzi? Tak jak piszą koledzy, wskazówka nie jest miarodajna.
Opublikowano
  • Autor
o wskazowce ekonomizera powiedzialem tak sobie, spalanie rzeczywiste jest takie jak napisalem i to przy bardzo delikatnym operowaniu gazu, czy to w miescie czy w trasie.
Opublikowano

Stanowczo masz coś spier...

Jak już mówiłem u mnie wciąga 17l pb w koło komina przy normalnej jeździe , autostrada do 120/h 12-13l.

Zakładać należy że sprawny disel powinien spalić przy tych wartościach około 4-5l mniej gnoju...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mi w mieście wychodziło 16l/100km, zrobiłem wtryski (wszystkie 6 na raz) i nagle spalanie średnie zeszło do 13,5-14l. Korekty były w miarę ok, przed samą regeneracją nie sprawdzałem (przy bucie było już za mną ciemno), 10k kilometrów wcześniej korekty były około 2%.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Nawet przy delikatnym przyspieszaniu ekonomizer leci w okolice max. Realne spalanie mierzone od tankowania do tankowania to 10,5-11,3l u mnie przy dziennej jeździe około 40km trasa i 20km miasto.