Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Przeglądam cenniki studiów w większych miastach to od 8-12 tys. netto startują w ogóle.

Przy czym folia na zderzaki progi i przód maski w zupełności wystarczy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeglądam cenniki studiów w większych miastach to od 8-12 tys. netto startują w ogóle.

Przy czym folia na zderzaki progi i przód maski w zupełności wystarczy.

Robiłem full front plus klamki i próg tylnego zderzaka w firmie Perfekcyjne Auto. Niecałe 8k. Ceramika nie ma ŻADNEGO startu do folii, tyle Wam powiem.

Instagram: @kolczasty
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Zależy, co kto chce uzyskać. Folia lepiej chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi, ceramikę łatwiej umyć. No i chyba ceramika trochę więcej „wow” wyciąga z koloru.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy, co kto chce uzyskać. Folia lepiej chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi, ceramikę łatwiej umyć. No i chyba ceramika trochę więcej „wow” wyciąga z koloru.

Oj uwierz ze folia wizualnie robi taka sama robote jak ceramika. Inaczej bardzo by sie odroznialy elementy z folia od tych z ceramika.

Opublikowano
Ja mam folie na masce, przednim zderzaku, lampach, przednich nadkolach, słupkach A i lusterkach. Potem na całość położony był glass coating.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Oj uwierz ze folia wizualnie robi taka sama robote jak ceramika. Inaczej bardzo by sie odroznialy elementy z folia od tych z ceramika.

Mam folie tzw. bikini, reszta ceramika i wydaje mi się, że ceramika daje więcej szału. Aczkolwiek może tylko mi się wydaje bo

- bikini to może być mało do pełnej oceny

- biały nie jest najlepszym kolorem do wyciągania z niego głębi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jedynym minusem ceramiki mając czarny kolor jest to , że kolor jest tak intensywny i głęboki , że opony ciągle wyglądają na jasno szare i brudne , dziś kupilem preparat do opon żeby jakoś wyglądały
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem już po teście i ceramiki i folii więc mam porównanie.

Ceramika - nie zabezpiecza przed rysami, ale lakier wygląda fenomenalnie - głęboka czerń - najczarniejszy i najbardziej błyszczący na parkingu, jak nówka z salonu.

Folia - zabezpiecza idealnie przed rysami - nawet gwoździem jest ciężko tak zarysować aby dostać się do lakieru, ale... lakier traci połysk i głębię.

COŚ ZA COŚ…

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@ małyzbmw jeszcze jest wyższy lewel niż nówka z salonu : nówka z salonu i od razu ceramika :wink: głębia koloru jest nie do opisania..
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak na razie jeżdżę z ceramika 4 miesiąc i jestem bardzo zadowolony. Auto dużo mniej łapie brud a i na myjni wystarczy przejechać samą woda z "karchera" i wszystko dużo szybciej schodzi. No i nadal utrzymuje sie ta głębia czarnego koloru :cool2:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
@ małyzbmw jeszcze jest wyższy lewel niż nówka z salonu : nówka z salonu i od razu ceramika :wink: głębia koloru jest nie do opisania..

Byłem ostatnio w salonie mercedesa i nakładali właśnie na nowe AMG ceramikę, jak zapytałem czy na wszystkie to się zaśmiali że nakładają ceramikę tylko na te w cenie powyżej pół bańki ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Byłem ostatnio w salonie mercedesa i nakładali właśnie na nowe AMG ceramikę, jak zapytałem czy na wszystkie to się zaśmiali że nakładają ceramikę tylko na te w cenie powyżej pół bańki ;)

nie rozumiem , chodziło im oto że nakładają ceramikę jako prezent dla aut powyżej pół miliona ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nic nie jest za darmo, nałożenie ceramiki nawet na nowe auto wymaga korekty lakieru, zawsze.

Ceramika na całą furę nie kosztuje 1 tys. zł, żeby sobie dealer przymknął oko :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokładnie @Ponta , choć patrząc na profesjonalizm fachowców ASO :duh: , to osobiście nie zleciłbym im nakładanie ceramiki na moje auto , zwłaszcza po tym jak widziałem jaka to robota łącząca dokładność , i artystycznego podejścia do tematu - odniosłem wrażenie że to artyści bardziej niż lakiernicy ci od ceramiki -
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto przed wydaniem niekiedy jedzie na szczoty - takie jest podejście.

Dlatego warto przed odbiorem, jeśli ktoś planuje położenie ceramiki/folii PPF, zażyczyć sobie pozostawienie fabrycznych folii ochronnych i pozostawienie auta bez mycia. Folię z maski będą musieli i tak zdjąc, żeby zrobić inspekcję przed wydaniem, ale folie na słupkach i drobniejszych elementach pozostaną. Ja tak zrobiłem i mój detailer miał dużo mniej roboty z korektą niż przy poprzednim aucie.

Opublikowano
Auto przed wydaniem niekiedy jedzie na szczoty - takie jest podejście.
Folię z maski będą musieli i tak zdjąc, żeby zrobić inspekcję przed wydaniem

Ja wyjechałem z folią również na dachu i masce :)

Opublikowano

Co powiecie o ceramice "Tevo", oferują mi ją w salonie bmw? Zastanawiam się też nad "ceramic pro 9h" w odrębnej firmie detailingowej, podobno bardzo dobra i wytrzymała.

Mam jeszcze jedno pytanie czy folia ochronna na reflektorach nie pogarsza jakości świecenia i czy nie klei się do niej więcej bródu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam juz na 2 aucie Ceramic Pro 9H i przy regularnej konserwacji jest nie do zarąbania. Stara F30 nadal jak nowa.
  • 1 miesiąc temu...