Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio serwis przeprowadził aktualizację systemu w moim aucie.

Przed aktualizacją jak się zbliżałem do auta z kluczykami w kieszeni to auto zapalało światła, klamki się podświetlały oraz zapalał się "dywan świetlny" wzdłuż auta.

Teraz tego nie ma. Wszystko się zapala dopiero po otwarciu auta.

Prośba o informację jak mają inni użytkownicy :)

Opublikowano

Jedyna odpowiedź to, że konieczne będzie wstawienie auta do serwisu celem weryfikacji.

Dlatego wcześniej postanowiłem zapytać jak mają inni użytkownicy.

Zainstalowana wersja systemu: 07/2019.55

Opublikowano
U mnie jest tak samo, światła zapalają się dopiero po otwarciu. Z tym że ja tak mam od początku (auto odbierałem końcem września).
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mam tak samo jak kolega pwr. Natomiast nie mam dostępu komfortowego, a rozumiem, że jest to konieczne, żeby wykrył kluczyk z odległości.
Opublikowano
W ustawieniach mam wszystko właściwie zaznaczone.
Sprawdź jeszcze dla pewności czy masz włączone otwieranie przy zbliżaniu.

Mam wyłączone otwieranie przy zbliżaniu.

Przed aktualizacją również miałem to wyłączone, a podczas zbliżania auto się nie otwierało, a jedynie "witało" zapalając oświetlenie zewnętrzne, a po jakimś czasie gasło jak odszedłem.

Opublikowano

Obydwaj macie racje :D

Faktycznie jest tak, ze jak jestes jakies 2,5 metra od auta to swiatla Cie “witaja”, a jak odejdziesz to gasna i auto nadal pozostaje zamkniete. Jak podchodzisz jednak juz na okolo 1,5 metra to auto sie otwiera. Musi byc dostep komfortowy, a juz na pewno musi byc wlaczona opcja w dostepie komfortowym, ze otwiera sie jak zblizasz sie z kluczykiem.

Metry podalem na oko, nie mierzylem calowka :mrgreen:

Opublikowano

Wszystko co możliwe już wypróbowałem.

Być może aktualizacja zmienia zasady działania oświetlenia - nie wykluczam tego :)

W następnym tygodniu jestem na serwisie, więc zweryfikują to :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wszystko co możliwe już wypróbowałem.

Być może aktualizacja zmienia zasady działania oświetlenia - nie wykluczam tego :)

W następnym tygodniu jestem na serwisie, więc zweryfikują to :)

Po aktualizacji oprogramowania w moim X5 G05 w dniu 31.12 też nie mogę ustawić samego dywanu świetlnego bez opcji otwierania auta podczas zbliżania. Potwierdzam że było to możliwe w poprzedniej wersji oprogramowania.

Ciekawy jestem co tobie odpowiedział serwis na ten temat, bo mi powiedzieli że nie można teraz osobno ustawić dywanu świetlnego bez zaznaczenia opcji otwierania drzwi. :?:

Ps.

Mam dostęp komfortowy

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

W moim G20 przed aktualizacją oprogramowania też włączały się światła powitalne , podświetlenie klamek i dywany świetlne gdy byłem w bljskiej odległości od auta , po zmianie oprogramowania, światła powitalne, włączyły się po otwarciu drzwi ( oczywiście jest dostęp komfortowy).

Można w ustawieniach zaznaczyć żeby następowało odryglowanie drzwi gdy jest się blisko auta i wtedy będą włączyły się światła powitalne itp. Niestety ta opcja nie wszystkim odpowiada . Po umówieniu się na wizytę w serwisie (czerwiec 2020 ) powiedzieli mi , że takie są zmiany w najnowszym oprogramowaniu ponieważ zbyt wielu klientom nie podobało się to , że gdy podchodzili do zamkniętego samochodu nie mając zamiaru otworzyć go to właśnie włączyły się światła powitalne , podświetlenie klamek oraz dywany świetlne.

Opublikowano
W moim G20 przed aktualizacją oprogramowania też włączały się światła powitalne , podświetlenie klamek i dywany świetlne gdy byłem w bljskiej odległości od auta , po zmianie oprogramowania, światła powitalne, włączyły się po otwarciu drzwi ( oczywiście jest dostęp komfortowy).

Można w ustawieniach zaznaczyć żeby następowało odryglowanie drzwi gdy jest się blisko auta i wtedy będą włączyły się światła powitalne itp. Niestety ta opcja nie wszystkim odpowiada . Po umówieniu się na wizytę w serwisie (czerwiec 2020 ) powiedzieli mi , że takie są zmiany w najnowszym oprogramowaniu ponieważ zbyt wielu klientom nie podobało się to , że gdy podchodzili do zamkniętego samochodu nie mając zamiaru otworzyć go to właśnie włączyły się światła powitalne , podświetlenie klamek oraz dywany świetlne.

To pajace mogli dodać opcję w menu by się dało to odznaczyć. Co za dziwna logika....

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A co sie u was dzieje przy zamykaniu samochodu (palcem na klamce)?

Ja mam ustawione ze ma byc powitanie i pozegnanie na 20s. Zamykam auto palcem i swiatla od razu gasną wiec zadnego pozegnania nie ma. Nie wiem co mam z tym zrobic. Czy to ma tylko dzialac z tym dostepem samowykrywalnym ze podchodze i wtedy sie bedzie zapalac? Mam to w opcji ale czasami mnie to denerwowalo.

Opublikowano
U mnie w ogóle nie ma takiej opcji - tzn. jest powitanie świetlne, ale światła się zapalaja dopiero jak złapię za klamkę, nie jak idę w kierunku auta i się do niego zbliżam. Można tak zrobić, że wszystko się zapala jak jest się blisko samochodu, a on jest mimo to zamknięty? Czy dopiero jak włączona jest funkcja otwierania z automatu na odległość?
Opublikowano

Nie chodzi tyle o powitanie bo tu swiatla sie zapalaja jak:

A- dotkne klamki

B- jak mam ustawione bezkluczykowe to jak podchodze

Ale mnie chodzi o swiatla jak zamykam auto i one wcale nie trwaja tak dlugo jak ustawie np 20s tylko gasna powoli pd razu przy kazdym ustawieniu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W wersji oprogramowania 11/2020.20 powitanie i dywan świetlny jest po otworzeniu auta pilotem oraz po każdorazowym otwarciu drzwi.