Skocz do zawartości

E92 M3 jakie niespodziewane koszty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie tak - myślałem aby kupić lekko używane M2 (230-250 tysięcy), ale ... w sumie drogo.

Widzę, że M3 E92 ma takie "akceptowalne ceny".

Koszty utrzymania mnie nie przerażają, klocki, opony, tarcze, paliwo, ubezpieczenie przerabiam u siebie i trudno.

To co mnie przeraża to niespodziewane naprawy.

Wiem, że to wróżenie z fusów, nawet linka do aukcji Wam nie dam. Ale w sumie chciałbym poznać Waszą opinię, najchętniej podaną przykładami (razem z ceną :P) rzeczy które mogą mi się przekręcić w emce.

Do czego będę używał - generalnie daily. Codziennie dojeżdżam do pracy (Warszawa Centrum -> Mokotów do 10 km) lubię wieczorami sobie pojeździć.

Duże spalanie mnie nie przeraża, bo robię mało kilometrów, więc mój budżet nie piszczy tak bardzo. A lubię cieszyć się każdym z tych kilometrów... wiec dlatego chcę fajne auto.

Więc przyjmijmy sytuację, że wezmę jakieś M3 wiszące teraz na otomoto, za ~120 tysięcy... co powinienem (i za ile) wymienić, wyczyścić, poprawić itp. aby spać spokojnie?

Opublikowano

PANEWKI na 100% są do roboty!

To jest mankament, do którego BMW się nie przyznaje, tzn. nie ma takiego czegoś jak "wymiana panewek w ASO".

Korbowód - to też jest pieniężnochłonne.

Reszta.... jak to reszta, normalne auto razy 3-4.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Masz tu całkiem fajny temat na forum kolegi który kupił jakiś czas temu M3, zrobił listę rzeczy po zakupie u fachowca, wszystko opisał. obczaj w dziale odpowiednim.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki! Na pewno będę się odzywał :)

A jak wygląda kwestia ogólnie pojętej niezawodności?

Bo szczerze mówiąc, ja potrzebuję "fajnego daily". Jestem pewien, że M3 fajne będzie, tylko nie chciałbym spędzać czasu w serwisach, gdzie mój samochód będzie uziemiony na długie miesiące. Koszta to kolejna sprawa.

(Ciągle gdzieś mam w głowie M5 E60 i podobno tykającą głowę pod maską)

Opublikowano
  • Moderatorzy

Śledząc temat e92 M3 od kilku lat mój wniosek jest taki że nie jest to problematyczny samochód.

Panewki, nastawniki przepustnic - to załóż na pakiet startowy. Resztę eksploatacji łatwo policzyć.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
PANEWKI na 100% są do roboty!

To jest mankament, do którego BMW się nie przyznaje, tzn. nie ma takiego czegoś jak "wymiana panewek w ASO".

Korbowód - to też jest pieniężnochłonne.

Reszta.... jak to reszta, normalne auto razy 3-4.

Mimo, że jestem nowy na forum to o M3E92 trochę wiem i nie zgodzę się z Twoją opinią

Panewki nie są mankamentem tylko poprzedni właściciele, którzy nie doczytali instrukcji obsługi samochodu gdzie jest napisane jak wół, z zimnego silnika "moderate driving"

Moderate driving w praktyce oznacza jazdę jak emeryt w trybie komfort do pełnego rozgrzania oleju [zależnie od temperatury otoczenia może zabrać nawet do 30 minut], i obrotach maks do 2500! Widziałem M3 rocznik 2008 przebiegiem 150 tysięcy mil i więcej z oryginalnymi panewkami :cool2:

Oczywiście jeśli ktoś chce spać spokojnie to wymieni panewki na starcie zwłaszcza, że nie wiadomo jak jeździł poprzedni właściciel i nie ma udokumentowanej wymiany panewek

Pozdro

Opublikowano
Z tym „znawcą” szkoda dyskutować :lol:

Na międzynarodowych grupach [głównie Amerykanie i Brytyjczycy - około 5 tys użytkowników M3] robiliśmy sondaże w tej sprawie! Były M3 z rozwalonymi panewkami przebiegiem 40 tys mil i takie z przebiegiem ponad 150 tys mil + na oryginalnych panewkach - Większość z tych, którzy zmieniali panewki robili to z czystej potrzeby własnej, odsetek tych z rozwalonymi panewkami de facto był niski około 5%

Dużo też dowiadywałem się wśród ludzi jeżdżących na tory, sytuacja mniej więcej wyglądała podobnie!

Moja M3 ma oryginalne panewki 64 tys mil przebiegu, mam ją od roku i odpukać nic się nie dzieje mimo, że czasem lubię jak rozprostowuje nogi w trybie M

Ale skoro wiesz lepiej bez podania jakichkolwiek faktówy, danych lub jak widzę nawet bycia posiadaczem M3 E92 to rzeczywiście nie ma sensu dyskutować :cool2:

Opublikowano
Nie miałem na myśli Ciebie tylko tego kogo cytujesz.

Mówisz, że friendly fire? Jak to to sorry

Opublikowano

No, mając codzienny kontakt z osobą, która naprawia tylko eMki, eReSki, AMG, Korwety, eRki itd., widząc co przyjeżdża i po co przyjeżdża i następnie stawiając ten fakt z tym forum potwierdzam to, co słyszę od dawien dawna:

"nie słuchaj nikogo z tego forum" - oczywiście delikatnie to ujmując.

Szczera prawda, do pokazywania swojego ego to TO miejsce jest idealne a jak trzeba coś naprawdę pomóc to nie ma nikogo.

:!:

Opublikowano

Panewki w S65 sa po prostu elementem eksploatacyjnym. Jesli nie byly zmieniane jakis czas temu, trzeba to wliczyc w pakiet startowy - tym bardziej gdy nie ma pewnosci jak auto bylo uzytkowane przez poprzednich wlascicieli.

BMW jak najbardziej ma procedure wymiany panewek w instrukcji serwisowej, i kazdy autoryzowany dealer powinien to zrobic. Jednak bedzie odpowiednio drozej i raczej gorzej (brak doswiadczenia) niz w wyspecjalizowanym warsztacie.

Ogolnie E92 M3 to calkiem solidne auto - chociaz ja nie uzytkowuje jako daily.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
BMW jak najbardziej ma procedure wymiany panewek w instrukcji serwisowej, i kazdy autoryzowany dealer powinien to zrobic. J

Aż chciałbym aby się ktoś wypowiedział kto poszedł do Dealera i powiedział "wymieńcie mi panewki". Co wtedy usłyszał.

Opublikowano
O czym Ty w ogóle bredzisz ? Kto jeździ teraz e92 do dealera ?

LOL - widze ze kultura na Polskim forum BMW silna!

M3 E92 to kultowe auto - wiele osob na zachodzie jezdzi do dealera nimi...

Nie pozdrawiam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
No, mając codzienny kontakt z osobą, która naprawia tylko eMki, eReSki, AMG, Korwety, eRki itd., widząc co przyjeżdża i po co przyjeżdża i następnie stawiając ten fakt z tym forum potwierdzam to, co słyszę od dawien dawna:

"nie słuchaj nikogo z tego forum" - oczywiście delikatnie to ujmując.

Szczera prawda, do pokazywania swojego ego to TO miejsce jest idealne a jak trzeba coś naprawdę pomóc to nie ma nikogo.

:!:

Mojego ojca brata konia syn też mówił, że miał kontakt i nawet twierdził, że widział jak jego kumpel naprawiał - tylko co z tego wynika? :cool2: Chcesz mi powiedzieć, że wiesz więcej o moim samochodzie bo znasz go z opowiadań kumpla? Serio?

M3 E92 to kultowe auto - wiele osob na zachodzie jezdzi do dealera nimi...

Jako mieszkaniec zachodu poddaję to w wątpliwość - dzwoniłem kilka razy do BMW i mają to w dupie, są na etapie BMW F i G - więcej kasy mniej roboty :mrgreen:

Edytowane przez M3Jerez

Opublikowano
Szkoda nawet rozwijać temat dealerów BMW i M3 E92, ale może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia?
Opublikowano

CZYLI:

1. albo nie jeździłeś wręcz wcale.

2. albo nie dbałeś o wóz w ogóle.

3. albo jeździłeś mega delikatnie.

Pytanie, które to "albo" jest z Twojego przypadku?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Sądząc po pytaniach wiesz lepiej niż ja :)

Zrobiłem 60k km. Byłem kilka razy na torach, Poznań, śp. Lublin, Jastrząb + kilka pojeżdżawek na 1/4 mili na różnych lotniskach Toruń, Nowe Miasto, Biała Podlaska, Ułęż, Mtrack pod Koszalinem itd.

Opublikowano

Breras - jaka jest twoja teza?

Op spytal czy E92 m3 jest awaryjne I co nalezy zrobic po zakupie zeby spac spokojnie.

Kilku posiadaczy tych aut wypowiedzialo sie z doswiadczenia ze ogolonie auto jest solidne. Panewki powinny byc wymienione po ok. 100kkm - ale nie jest to jakis powalajacy koszt. Przepustnice moga sie zepsuc - wtedy mozna wymienic lub zregenerowac. Znow - nie jest to jakis kosmiczna inwestycja. Ogolnie koszty nie sa jakies wysokie biorac pod uwage osiagi i wyjatkowosc tego auta. Jak z kazdym autem o takich parametrach - jesli ma sie tylko budzet na zakup, powinno sie szukac czegos innego.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Breras to troll który wypisuje bzdury w każdym temacie i o każdej generacji nawet jeśli oglądał ją tylko w Auto Świecie.

I wielki hejter ASO tak dla zasady. Szkoda Waszej polemiki panowie.