Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem ze zaraz ktos napisze ze bylo pelno takich tematow, ale szukalem i nie dowiedzialem sie tego co chce. Jestem od niedawna posiadaczem BMW i nie znam sie na mechanice i samochodach zabardzo.

A mianowicie musze wymienic olej w M43 1.6i. Ma on przejechane 203tys. i byl serwisowany, chodzi idealnie. Obecnie jest zalany Castrol Dynatec czy cos takiego. W polsce nie spotkalem sie z takim olejem, moze ktos napisac o nim cos wiecej?? czy jest dobry i jakie mam parametry?? I prosze o porade jakim olejem teraz zalac moja bmke??

zgory dzieki za odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolege i gratuluje wyboru marki :cool2: , mam ten sam silniczek. Kilometrow mam niby mniej (ale ktoz to moze wiedziec), mam zalany olej Mobil 1 Super 10W40 (czyli polsyntetyk), jestem bardzo zadowolony, zadnego "brania" przez silnik, nic...rewelacja, nic nie ubywa (a zrobilem juz ponad 3.500 tys. km). Tak wiec z czystym sumieniem polecam ten olej :cool2: :cool2:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Ja także polecam 10w40 ale nie Mobila czy Castrola ale takie ustrojstwo jak Petro Canada - jest to olej, który nie jest rozlewany w Polsce zatem jest duże prawdopodobieństwo, że nie są to jakieś siki.

Ja co prawda mam m40, który poprzedni właściciel zalał minerałem :evil:, ja oczywiście od razu go zmieniłem i nie widzę żadnego problemu a co najważniejsze nic nie cieknie i nic nie ubywa.

Buch teściową w klatkę piersiową ;)
Opublikowano

aha w supermarkecie tego nie dostaniesz - ja pojechałem do serwisu Petro Canady w Warszawie i za całość (olej + wymiana) zapłaciłem 73 pln.

W 1.8i wchodzi 3,5 L oleju - pewnei w 1.6i cos podobnie ;)

Opublikowano
Hmmm wiesz Turbo, nie wiem czy Mobil albo Castrol to sa siki...bardzo duzo ludzi je uzywa, kupuja w marketach, na stacjach i jakos nikt nie narzeka...wiec mysle, ze tutaj to troszeczke przesadzasz... :8) . Moze w Lotosach sa takie cuda... :roll: :roll:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

pewnie i masz rację ale takie opinie znalazłem tutaj na forum - ja wolałem chłopakom zaufac bo ze mnie jakiś wielki spec od mechaniki nie jest ;).

Poza tym kupując bańkę 4-5L oleju wydajesz grubo ponad 100PLN, a ja razem z wymianą i utylizacja starego oleju zapłaciłem 73PLN ;). Oczywiście trzeba mieć jakiś zaufany punkt wymiany bo to że na beczce jest napisane THE BEST OIL nie oznacza że to nie jest woda ;).

Na pewno wymiana na DOBRY olej nie zaszkodzi ;)

Opublikowano
Nie no spox...tak tylko napisalem w obronie tych olejow :lol: :wink: , u mnie wszystko gra :cool2: , wiec stąd moja odpowiedz :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

obecnie mam wlany Castrol GTX7 Dynatec 5W40 dopiero sprawdzilem na naklejce:), zna ktos ten olej?? Czy jest dobry?? i jakim najlepiej go zamienic, bo chyba nie kazdym mozna??

pozdro

Opublikowano

przy takim przebiegu tylko pol syntetyk ,czyli 10w40 i tak jak kolega wyzej napisal kazdy --tylko nie rozlewany w polsce :!:

polecam hurtownie INTERCARS--chlopy sie znaja na robocie i ci doradza :mrgreen:

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
przy takim przebiegu tylko pol syntetyk ,czyli 10w40
Skąd takie przesądy że przy danym przebiegu 10W40 a nie dalej pełny syntetyk?
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
moj mechanior :mrgreen: twierdzi ze 0w40-pelny syntetyk jest bardzo "zadkim "olejem i lepiej dla silnika z duzym przebiegiem posyntetyk

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano (edytowane)
Ja tam mam syntetyka 5W40 Castrola i przy przebiegu 250k KM od wymiany do wymiany nie muszę dolewać. Edytowane przez vicia
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
0W to co innego niż 10W, a u góry w moim pości ma być 5W40 (Poprawiłem już).
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

Proszę o radę odnośnie oleju. Nie znam się kompletnie na tym. Szykuję się na zmianę oleju tylko nie wiem na jaki. Mam e36 320 przebieg 145 tys. Wcześniejszy właściciel zalał Castrol GTX Magnatec (bodajrze jest to 10W-40) ale troche się naczytałem na tym forum o olejach rozlewanych w Polsce (a Castrol chyba do tych należy - jak zrozumiałem) i już mam mętlik w głowie. Nie wiem czy mam w końcu pozostać przy tym czy zmienić, jeżeli zmienić to na jaki ??

a tak z innej beczki to co to znaczy M43 czy M40 itd ? :D gdzie to sprawdzić ? (wiem że to pytanie może zabrzmieć głupio dla niektórych ale niestety nie znam się za bardzo na tych oznaczeniach :mad2: )

Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość :)

dzięki z góry i pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja jezdze na Mobilu kupionym w markecie 10W40, nie mam z nim najmniejszego problemu, smarowanie wzorowe, nic nie ubywa...

Co do silnika to M43 - lancuszek rozrzadu; M40 - pasek rozrzadu...byle tego sporo na forum ale nie chcialo sie uzyc :search: :P... :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ja jezdze na Mobilu kupionym w markecie 10W40, nie mam z nim najmniejszego problemu, smarowanie wzorowe, nic nie ubywa...

Nie chcę być złośliwy, ale czyżby ten świetnie smarujący, kupiony w markecie Mobil 1 (produkowany w Koszalinie) tak rewelacyjnie zadziałał, że pojawił Ci się w układzie chłodzenia :twisted2:

Twój wątek na ten temat:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=33708