Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... i skasowaną pamięcią komputera wtrysku :mrgreen:

ale po odpaleniu zostaw go na obrotach do czasu otwarcia termostatu ,/ zapamieta dozowanie paliwa na zimnym silniku a potem na ciępłym / a potem przejeź się kawałek ze zmienną prędkością - sam sie ustawi ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Kiedys znajomy z Niemiec, posiadacz 8 Beemek zalecił mi w E34 odpiecie klem i złączenie ich razem ze soba na 20 minut. To mialo wykasować wszelkie błędy i zresetować komputer. Po ponownym podłączeniu akumulatora nie trzymałem go na wolnych obroach, ani nie probowalem jechać kawałka drogi ze zmienna prędkościa, aby sie ustawil, wszystko było normalne... tzn, nie zauważyłem różnicy przed i po odłączeniu klem.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano (edytowane)
mi też się wydaje że to jakiś mit, przecierz sterownik ma chyba jakieś własne zasilanie na wypadek właśnie wypięcia aku czy innych awaryjnych sytuacji. chyba coś musi podtrzymać ustawienia fabryczne Edytowane przez Piotr e34
Opublikowano
... to nie jest żaden mit ! a jak robisz reset komputera ? odpinasz go od zasilania .... zwarcie klem powoduje reset pamięci wszystkich odbiorników ... pozostawia pamięć jedynie tam gdzie jest osobne salilanie . np. akumulatorki licznika ....
Opublikowano

ale jazada jeszcze tego nie słyszałem o tym zwieraniu:):) to jakbys złaczył dwa kable zasilajace komputer tylko wyłaczone z gniazdka.

rozbawiłem sie do bolu zoładka

pozdro.

ps. Piotr e34 bez obrazy ale popracuj troche nad ortografią bo "terz" to juz przesada

e39 3.0D
Opublikowano

.... no to wszystko zależy od wiedzy .......

jężeli ktoś zadaje banalne ptanie " czy można ładować aku .. bez jego wyciągania z auta " a nie wie nic o mapie wtrysku i twierdzi że to mit ... lub nie wie o o rozładowaniu odbiornikw za pomocą zwieraniu klem by wykasować pamięć to jeszcze dużo musi czytać , chociaż by na forum .... ilopość napisanych postów niema nic do wiedzy technicznej ....

a na ból brzucha to w każdej aptece coś polecą ....

Opublikowano
.... no to wszystko zależy od wiedzy .......

jężeli ktoś zadaje banalne ptanie " czy można ładować aku .. bez jego wyciągania z auta " a nie wie nic o mapie wtrysku i twierdzi że to mit ... lub nie wie o o rozładowaniu odbiornikw za pomocą zwieraniu klem by wykasować pamięć to jeszcze dużo musi czytać , chociaż by na forum .... ilopość napisanych postów niema nic do wiedzy technicznej ....

a na ból brzucha to w każdej aptece coś polecą ....

niezabardzo ciebie rozumiem, przeciesz ja chciałem naładować akumulator a nie kasować mapke więc poco pisałeś o "skasowanej pamięci komputera wtrysku"

Opublikowano
ale jazada jeszcze tego nie słyszałem o tym zwieraniu:):) to jakbys złaczył dwa kable zasilajace komputer tylko wyłaczone z gniazdka.

rozbawiłem sie do bolu zoładka

pozdro.

ps. Piotr e34 bez obrazy ale popracuj troche nad ortografią bo "terz" to juz przesada

to więcej czytaj!

a błędy mi się zdarzają z racji mojej dysortografi :oops:

Opublikowano

" a błędy mi się zdarzają z racji mojej dysortografi " - to też ma swoją nazwę - DYSLEKCJA ....

Mapa wtrysku w komputerze kasuje się po odłączenieu od zasilania - odłączenie klemy podczas łądowania akumulatora ...

Przykład złączenia klem przywołany przez Spida a raczej jego znajomego , posiadacza 8 beemek miał na celu wyjasnienie tego triku , bo mu polecali ale nie powiedzieli co do czego / i nie trzeba tego trzymać 20 min. :mrgreen: /

Opublikowano

" a błędy mi się zdarzają z racji mojej dysortografi " - to też ma swoją nazwę - DYSLEKCJA ....

Jeżeli chodzi o ścisłość to - D Y S L E K S J A !