Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś z was wymieniał płyn chłodniczy. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja przy okazji całość wymieniałem jak termostat robiłem. Chyba 9l wchodzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytania?

Zastanawiam się jak spuścić cały płyn z układu. Są tam po drodze różne zawory, które mogą blokować swobodny wypływ chłodziwa. Nie widzę gdzie są odpowietrzniki. Korek spustowy przy chłodnicy zlokalizowałem , jak dobrze widziałem jest pod spodem od strony kierowcy..Płyn który należy użyć jest z oznaczeniem G48, koloru niebieskiego. Do układu wchodzi ok 9 litrów chłodziwa.

Wczesniej miałem e39 3.0d. W niej wymieniałem płyn spuszczając go za pośrednictwem chłodnicy i z bloku silnika. Wtedy do dyspozycji miałem kanał i kompresor, którym wydmuchałem płyn z układu. Przy ostatniej wymianie płynu w e39 korek spustowy rozsypał mi się w rękach więc zastanawiam się czy do f11 nie kupić nowego.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. czy ktoś z was ściągnął wygłuszenie silnika, które znajduje się pod obudową filtra powietrza? Zastanawiam się nad tym czy to nie pomoże w lepszym chłodzeniu silnika podczas długiej jazdy w wakacje w wysokich temperaturach?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio odwiedziłem salon BMW aby umówić się na sprawdzenie chłodniczki EGR. Przy okazji dowiedziałem się, że serwis nie wymienia płynu chłodniczego tylko robi dolewki. Pan też stwierdził , że nie jest to takie proste i polecił mi sprawdzenie płynu pod kontem zamarzania.

Cały czas się zastanawiam jak to wykonać poprawnie. Nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji.

W układzie są dodatkowe pompki, zawory, których zasady działania nie znam a mogą blokować spływ płynu. Odpowiedników też nie widzę, pewnie układ odpowierza się sam chodź nie jestem tego pewny.

• 5 lat później...
Opublikowano

w przedlifcie nie ma korka spustowego... plyn spuszcza się zdejmując wąż z chłodnicy... ja robiłem to w  kilku etapach ponieważ nie idzie spuścić całego...

spuściłem stary kilka razy wypłukałem wodą destylowaną 3 bodajże... po czym za czwartym razem wlałem koncentrat 

Jack_Strong-
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.02.2019 o 17:42, Burza1234 napisał(a):

..Płyn który należy użyć jest z oznaczeniem G48, koloru niebieskiego.

Jakie ma zalety ten płyn?  Właśnie przymierzam się do wymiany płynu chłodzącego. Myślałem zalać G13. Ponoć potrafi oczyścić z nalotu po wodzie, czy starym płynie. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Chroni układ chłodzenia przed zamarzaniem, a części metalowe przed korozją
Zapewnia doskonałą wymianę ciepła, a tym samym poprawia wydajność chłodzenia silnika.
Zarówno krzemiany, jak i kwasy organiczne zapewniają właściwości antykorozyjne, które pozostają podczas starzenia
Przyjazny dla uszczelek, węży, rur i części z tworzyw sztucznych.

Ja bym szukał płynu spełniającego normy BMW. Do daty 01.04.2020 norma dla naszych BMW to BMW GS 94000. Po tej dacie norma oznaczona jest BMW LC - 87.

20240304_060505.thumb.jpg.580ae269f98b9451c9f51b9ce19c4eaa.jpg

Ja osobiście zalewam MOTUL AUTO COOL EXPERT -37°C

Screenshot_20240304_054830_Chrome.thumb.jpg.a28f2dd91e4dbb49d6f32686cb76f6be.jpg

Preferowane płyny chłodnicze.....

Screenshot_20240304_061314_Chrome.jpg.e64a27919f08aada118c1bb1ae6a36a9.jpg

Numer katalogowy BMW OE 1,5l płynu chłodzącego 83 19 2 211 191

Ps.

To jest moje prywatne odczucie, organoleptyczne.... swojego czasu kupiłem płyn chłodniczy FEBI ( 5L za 50,- ) w porównaniu do MOTUL ( 5L za 100,- ) mając jeden i drugi na palcach czułem, że MOTUL jest dłużej  tlusty/śliski gdy pocieram o siebie palcami. To dało mi trochę do myślenia co spowodowało, że nie zalałem FEBIego , który posiadał normę BMW.

Edytowane przez Burza1234