Skocz do zawartości

Nagrzewinica ?? Jeż ?? " brak regulacji temperatury ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej e39 nie mogę ustawić temperatury.

Cały panel działa ok, regulacja temp działa ( na ekraniku )

Regulacja nawiewu działa w 100%

A Klima gdy się odpali to tylko chłodzi.

Nie działa w ogóle "generowanie " zadanej temperatury

Czy ewentualnie ktoś mógłby mnie naprowadzic na możliwą usterkę? Czytam i czytam i nie mogę znaleźć lub źle zadaje pytanie w wyszukiwarce

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Było robione coś w układzie chłodzenia? Może być zapowietrzony, ewentualnie masz problem z elektrozaworem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Od momentu jak kupiłem, to Klima zawsze na zimno dawała. Coś tam było z termoststem, że nie puszczal obiegu, ale został wymieniony na nowy. Natomiast dalej jest brak regulacji temperatury...

Myślę czy w ciemno kupić nowego jeża i wymienić.. Ale diagnozy jakoś mi nie pasują, ... Czy może czujnik temp w kabinie jest zapchany popsuty...

• Moderatorzy
Opublikowano

Regulacja nawiewu działa w 100%

Myślę czy w ciemno kupić nowego jeża i wymienić.

Jeż służy do sterowania dmuchawą.

Ustaw na panelu max temperaturę i zobacz czy masz gorące węże za zaworami w stronę kabiny.

Opublikowano

A gdzie te zawory pod maska? przy grodzi? Przyznaje od razu, że jestem amatorem i co mogę to szukam sam, fachowego nazewnictwa też mi brakuje Tylko ambicji jest sporo żeby ogarnąć to samodzielnie ;) jadę rozgrzać tłoki i poszukam tych zaworów

Edit

1 co bez klimy bo slinik ciepły, szło ciepłe powietrze, nie mówię że gorące ( nastawione na 32 stopnie ) Ale szło ciepłe

2 na klimie wlaczonej znów zimne

Zawory obadam za chwile

Edit 2

Robiłem zakupy. Auto stało 29 min . Dmuchawa ustatiowa przed wylaczeniem max plus temp max.. odpalam i obroty falowaly do momentu aż sam pedalem uregulowalem

Opublikowano
Na zimnym silniku ściągnij osłonę silnika z góry i z przodu zobaczysz rurę ze śrubką ;) to jest odpowietrznik. Wykręć go delikatnie i dolewaj płynu do zbiornika, aż się przez tę śrubę wyleje. Pozakręcaj, ustaw temp na maxa i niech auto sobie pochodzi aż nagrzeje się do temperatury pracy (wskazówka w pionie). Układ sam się odpowietrzy. Jeśli masz sprawny układ, to będziesz miał gorące powietrze w środku. Poczekaj aż ostygnie i ew. uzupełnij płyn w zbiorniku.
Opublikowano
Kolego tak wyglądają elektrozawory --> https://allegro.pl/bmw-e39-elektrozawor-ogrzewania-8374994-i7412123050.html jak otworzysz maskę to szukaj ich wtedy po "prawej" stronie blisko grodzi i okolice obudowy filtra kabinowego
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Dziękuję, sprawdzę to dziś:))

Edit

Więc sprawdziłem. Wężyk z 1 i 2 strony po krótkiej jeździe ciepły, po dłuższej chyba gorący bo to odczucia to pojęcie względne;) w każdym razie przy temp 32 i max nawiewie

• Moderatorzy
Opublikowano
To sprawdź jeszcze powrotny z nagrzewnicy i porównaj temperaturę z zasilającymi. Temperaturę powietrza sprawdzaj na środkowej kratce z pokrętłem na trzy czerwone kropki i na panelu ustaw nawiew klawiszem tylko "na twarz". Nawiewu nie dawaj na max, bo jak nagrzewnica nie domaga to ją będziesz szybko wychładzał. Masz webasto w aucie ?
Opublikowano
.....choć już myślami jestem przy wymianie nagrzewnicy :/

a co ma wspolnego nagrzewnica z brakiem regulacji temperatury?

Opublikowano

a co ma wspolnego nagrzewnica z brakiem regulacji temperatury?

Też się zastanawiam :D

Autorze:

- sprawdź czy Ci się w ogóle płyn grzeje do temp roboczej. (odczytaj temp w zegarach test 7 chyba)

- jeśli nie grzeje to sprawdź poziom płynu i ew. odpowietrz układ porządnie

- zobacz przy jakiej temperaturze termostat puszcza drugi obieg. (o ile się nie mylę, to nie może przy mniej niż 80)

- jak wyeliminujesz wszystko inne to dopiero szukaj w nagrzewnicy ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
- zobacz przy jakiej temperaturze termostat puszcza drugi obieg. (o ile się nie mylę, to nie może przy mniej niż 80)

Termostat w tym silniku otwiera się przy 97 stopniach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.