Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 lata wcześniej kupiłem ako 95 Ah i wczoraj rozwył się alarm . Straciłem baterie zaraz po upływie okresu gwarancji.

Macie sprawdzoną markę godną polecenia :lol:

Opublikowano
Jak akumulator to MOLL albo BOSH , nie kupuj zadnych polskich wynalazkow typu WARTA czy CENTRA... jesienią bardzo wnikliwie studiowałem ten temat :) i nie wrzucaj za duzo aH bo alternator moze nie doladowywac do konca co skutkuje szybszym zuzywaniem akumulatora... Mozesz natomiast dac mu duza moc rozruchowa (DIN) co przydatne bedzie w zimie...
Opublikowano

mam e32 3,5l 92 r a w niej od ponad 2 lat po wymianie na nowy,akumulator :

STECO 72 Ah,640A---wcześniej był jakiś bosch :doh:

facet w sklepie z akumulatorami dobrał mi taki jak powyżej

czy jest on prawidłowy do tego auta :?: ---książki obsługi auta niestety nie mam

zdaje mi się,że ten stary był "lepszy" tzn szybciej auto odpalało

Opublikowano
Witajcie. Zgodzę się z Robertem. Niegdyś kupiłem Boscha silver z najwyższej półki zapłaciłem za niego ok 80 zł więcej niż za inne aku z tymi parametrami zdechł pół roku po zakończeniu gwarancji. Teraz postawię na akumulator który ma elektroilt uwięziony w żelu ponoć są trochę wytrzymalsze na mróz i wyboje na drodze.
Opublikowano

Umnie jak kupowałem auto 3-4 lata temu to był w nim jeszcze orginalny BMW,,,,,,, jednak padł ale chyba był od nowości więc 14lat

Akumek drógi od webasta też jest od nowości i wciąż jest sprawny bo ostatnio go sprawdzałem i jest tam napewno od nowość a ma już przecież 17 lat :shock:

akumki centa 5 latek wytrzymują

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
mam e32 3,5l 92 r a w niej od ponad 2 lat po wymianie na nowy,akumulator :

STECO 72 Ah,640A---wcześniej był jakiś bosch :doh:

facet w sklepie z akumulatorami dobrał mi taki jak powyżej

czy jest on prawidłowy do tego auta :?: ---książki obsługi auta niestety nie mam

zdaje mi się,że ten stary był "lepszy" tzn szybciej auto odpalało

Kolego za slaby :doh: masz ten akuś jak na ten motor... Jeśli chcesz mieć dobry aku to kup MOLL :clap: z tym ze niestety jest drozszy od BOSHA... :jawdrop: (ale nie powinna to byc jakas astronomiczna kwota)

A z akumulatorami to różnie bywa, może wytrzymać 2 lata a równie dobrze może chodzić przez 6 lat, wszystko zależne jest od tego jak dużo mamy elektroniki w aucie i czy jeździmy na tyle by alternator zdąrzył naładować go do końca... oczywiście również to czy auto zimą stoi pod chmurka przy - 30stopniach itp. czy w ciepłym garażu :)

do Twojego auta moim zdaniem powinien byc 85Ah ,760A

Pozdrawiam :norty:

Opublikowano
Jak akumulator to MOLL albo BOSH , Mozesz natomiast dac mu duza moc rozruchowa (DIN) co przydatne bedzie w zimie...
a o jakich parametrach mowa :?: Bo szczerze nie mam o tym zielonego pojęcia :)
Opublikowano
Podepne się pod temat akumulatiorowy :? u mnie jest sytuacja taka, że mam przeładowywany akumulator i czuć w aucie smrodem dziwnym, co to moze pwoodowac na dluzszą metę
Opublikowano

Akumlator Bocha do wyrzuć do kosza...

Padaczka nie bateria po zimie. Te starsze były ok, te nowe są do niczego. To oczywiście moja subiektywna ocena.

Od wielu lat stosuję CENTRĘ i mogę ją spokojnie polecić.

Nawet w maluchu w zimie nie było problemu z uruchomieniem. No oczywiście przy -25 to każdy lepiej do domku na noc wziąć ale za to wogóle nie musiałem go ładować - ani razu.

Od roku mam centrę w e30 i jest ok. Wcześniej w passacie ropniaku, też ok, nawet w te mrozy, tyle, że passacie to akumulator po byku jest, bo to diesel.

Raz kupiłem bocha do VW i po roku się nadawał tylko na wymianę na centrę.

Oczywiście rzecz gustu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W moim e-30 325i miałem Boscha 65Ah, kupiłem go zaraz po kupnie auta i jeździłem 9 lat. Sprzedałem razem z samochodem.

Akumulator wyjmowałem 2 razy, jak zostawiłem auto na światłach i zszedł do końca. Ładowanie i wracał do formy.

Fakt, że auto cały czas garażowane, nie stało zimą na mrozie.

Tak więc moje doświadczenia z Boschem są pozytywne.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Akumlator Bocha do wyrzuć do kosza...

Padaczka nie bateria po zimie. Te starsze były ok, te nowe są do niczego. To oczywiście moja subiektywna ocena.

Od wielu lat stosuję CENTRĘ i mogę ją spokojnie polecić.

.

Też słyszałem że "nowe" aku Boscha to ostatni szajs -- i to od pracowników Bosch Serwisu - sami już nie sprzedają tej marki u siebie,

ale dowiedziałem się o tym niestety tydzień po zakupie nowiutkiego Boscha -- a kupowałem najdroższy jaki był, po tym jak godzinę przed wyjazdem/przeprowadzką zdechł SPARK który miał 4 miesiące !! !! !!

W pozostałych autach było już kilka innych: Spark, Centra, Basic i wszystkie spisywały się dobrze - może jeden wadliwy egzemplarz.

Trzymajcie ze mną kciuki za mojego Boscha :lol:

Opublikowano

E60-M5-Power

te dane aku to skąd wząłeś :?: ,albo inaczej,jaki aku wstawiali oryginalnie/pierwotnie w fabryce :?:

ten co kupiłem,gośćiu dobierał z jakiegoś katalogu i miał być odpowiedni :doh: do tego auta,przypomnę e32 3,5l(klimatyzacja),a ostatnio się dowiedziałem,po rozkodowaniu vin_u,że jest u mnie:

cyt..."570 STRONGER ELECTRICITY SUPPLY -tego nie rozgryzę - wzmocniona instalacja elektryczna "... :?: :doh: ---tego nadal nie kumam o co chodzi