Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Male pytanko:

Wlasnie kupilem w/w auto i jedna z rzeczy do zrobienia sa silowniki do tylnej klapy. Klapa zamyka i otwiera sie jak wrota sredniowiecznego zamku.

W zwiazku z tym, ze wszystkie istotne czesci sa schowame w dachu, troche nie mam pomyslu jak sie za to zabrac aby czegos nie spitolić :D.

Czy ktos moze doradzic jak podejsc do tematu aby wszystko przebieglo zgodnie z planem? :)

Z gory dzieki i pozdro!

Opublikowano

Wymiana jest dość prosta ale jak nie masz znajomego to polecam kij od szczotki :D Potrzebujesz też dość długiej wajchy o małym przekroju.

Po zdjęciu tych czarnych plastików które spinają wiązkę wyciągasz segera i po prostu wybijasz sworzeń. Teraz klapę masz na jednym siłownika więc nie ma szans, żeby cokolwiek ją trzymało- podkładasz kij. Teraz część druga - kulka, na której siedzi druga strona siłownika jest w środku dachu i nie ma innej opcji, niż po prostu próbować wybijać na ślepo. Do tego właśnie jest wajcha- żeby podważyć. Instalacja jest jeszcze gorsza bo musisz zrobić to samo ale w drugą stronę - wepchnąć końcówkę na tą kulkę która znajduje się jakieś 20cm w głąb dachu. Resztę składasz tak samo, wkładając sworzeń i segerka a potem składając plasticzek.

Mam nadzieję, że kupiłeś jakieś lepsze siłowniki - ja mam te od Febi i od nowości w zimę działały tak sobie, nawet w lato trzeba im niestety pomagać... Siłowniki są za słabe, dosłownie to samo co z hamulcem ręcznym - nie potrafią utrzymać masy którą mają trzymać jako ich główne i jedyne zadanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Forum poczytaj, bo TEMAT już był.

pzdr

yaz

Opublikowano
Wymiana jest dość prosta ale jak nie masz znajomego to polecam kij od szczotki :D Potrzebujesz też dość długiej wajchy o małym przekroju.

Po zdjęciu tych czarnych plastików które spinają wiązkę wyciągasz segera i po prostu wybijasz sworzeń. Teraz klapę masz na jednym siłownika więc nie ma szans, żeby cokolwiek ją trzymało- podkładasz kij. Teraz część druga - kulka, na której siedzi druga strona siłownika jest w środku dachu i nie ma innej opcji, niż po prostu próbować wybijać na ślepo. Do tego właśnie jest wajcha- żeby podważyć. Instalacja jest jeszcze gorsza bo musisz zrobić to samo ale w drugą stronę - wepchnąć końcówkę na tą kulkę która znajduje się jakieś 20cm w głąb dachu. Resztę składasz tak samo, wkładając sworzeń i segerka a potem składając plasticzek.

Mam nadzieję, że kupiłeś jakieś lepsze siłowniki - ja mam te od Febi i od nowości w zimę działały tak sobie, nawet w lato trzeba im niestety pomagać... Siłowniki są za słabe, dosłownie to samo co z hamulcem ręcznym - nie potrafią utrzymać masy którą mają trzymać jako ich główne i jedyne zadanie.

Super, dziekuje bardzo za obszerna porade. W poniedzialek ogarne czesci i bede dzialal! Ale najwazniejsze to dobry kij od szczotki :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warto sprawdzić zawiasy które potrafią tak zardzewieć wewnątrz , że stawiają mega opór .

Czasem aż potrafią się poukręcać.

W takim przypadku nawet nowe siłowniki nie pomogą.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Na sam poczatek zaraz po kupnie auta wlalem w ten bagaznik z pol puszki WD i jest mala poprawa ale niewatpliwie silowniki zostaly juz dobrze nadgryzione przez czas.

Generalnie auto jest z pewnego zrodla ale dobrze zaniedbane. Na szczescie nie jest powypadkowe ale wymaga jeszcze sporo poprawek takich jak usuniecie wykwitow na progach i tylnej klapie itp.

Ale te silowniki do istotna sprawa bo sa strasznie upierdliwe jak nie dzialaja :D