Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów, potrzebuję podpowiedzi odnośnie usuwania programowo klap wirowych w kolektorze, ewentualnie EGR. Pytanie brzmi, jakim programem to zrobić? I jakie parametry zmienić. Sprawa wygląda tak, że w następnym tygodniu miał bym klienta na takie coś. Koledzy, poratujecie dobrą radą?
Opublikowano
Nic nie trzeba programowo robić wywalić klapki wstawić zaślepki a cała gruszke sterująca klapkami zostawić, tyle nie ma błędów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko , że ich usunięcie to nie najlepsze rozwiązanie...

Ja obecnie wróciłem do klap wirowych i chyba nic lepszego w tym aucie od kupna nie mogłem zrobić.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też śpię spokojnie.

Wzmacniane klapki.

W manualu to może i ciężej wyłapać różnicę ale w automacie to przepaść.

Jak ktoś chce to mogę tanio sprzedać komplet zaślepek aluminiowych do 3,0d

Opublikowano
Też się zastanawiałem nad tym kolektorem z wzmacnianymi klapkami, ale tak jak powiedziałeś w manualu nie czuć różnicy. Chodź nie lubię druciarstwa i może się skuszę na ten kolektor. A też nie wiemy na ile te klapki są wzmocnione i ile wytrzymają więc poczekam :). To masz ten kolektor co w Łodzi je modyfikują?
Opublikowano
Ja u siebie też wróciłem do kolektora z tymi wzmocnionymi klapkami i odczułem dużą różnicę w kulturze pracy silnika. W zeszłym miesiącu zrzucałem kolektor i po ~30000km nic się z nimi nie stało
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolektor jest solidny i nie ma najmniejszej obawy , że coś odpadnie.

Nie będę tu reklamował konkretnej firmy bo na forum nie powinienem.

Ja kupiłem auto już bez klapek i ich przywrócenie to dla mnie ogromna różnica.

Zwłaszcza dół silnika i elastyczzność. Do tego spalanie w dół.

Szybsza reakcja na gaz i średnie dodanie gazu nie oznacza redukcji jak było do tej pory.

Auto stało się bardziej cywilizowane , że tak powiem.

Silnik pracuje ciszej.

Oczywiście jak chcesz pełen ogień to depa i idzie jak powinien.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza się.

Masz odczucie. :cool2:

Opublikowano
Klapki to kolejny wymysl w stronę ekologi zupełnie nie potrzebny a wręcz wpływający negatywnie na nasze silniki jak dpf i egr. To moje kolejne odczucie :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tymi klapkami to jest tak , że auta bez dpf ich nie mają.

I pewnie jest wszystko ok ale mapa wtrysku jest inna.

W aucie gdzie one są przewidziane mapa wtrysku uwzględnia ich działanie.

A co do ilości powietrza to naprawdę twoje odczucie bo ten kolektor spokojnie wykarmia o wiele większe moce.

A zastanów się co robi sterownik wtrysku gdy na wolnych obrotach silnik ssie powietrza ile chce?

Przepływomierz to widzi.

Sprawdzałem u siebie i na wolnych obrotach klapki są w zasadzie całkiem zamknięte.

Zresztą ja tu nikogo nie chcę namawiać na cokolwiek.

Ja jestem mega zadowolony a auto pali znacznie mniej po mieście.

No i moc mam w zasadzie od samego dołu.

Opublikowano
Teoria o braku klap wirowych w autach bez dpf jest wyssana z palca,moj szef kupił e 60 530d z pierwszych lat produkcji i bez dpf ,bardzo szybko sie przekonał że te durne klapy tam sa ,bo przy przebiegu 90 tys km ,silnik łyknął dwie i skonczyło sie na remoncie silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapewne automat?

Automat ma każdy.

Zresztą nie mam tu na myśli tylko 3,0d w e60.

W mojej e87 nie ma klap pomimo , że auto jest młodsze.

Dodatkowo jak ktoś do tego odłaczy egr to jest duuuzo czystego powietrza idącego przez przepływomierz.

Niby lepiej ale sterownik zapewne dolewa paliwa .

Opublikowano

Nie wytrzymałem z ciekawości i zamiast nowego oryginalnego kolektora zamówiłem ten wzmacniany.

https://images92.fotosik.pl/13/393e5c260478ba92med.jpg[/img]

Juz zamontowany,ale czekam, aż odbiore jutro z bmw uszczelkę czujnika ciśnienia. Mam program robiony na kolektorze z klapkami i usunięcie zabiera sporo dołu,elastyczności i auto jest glosniejsze oraz skrzynia pracuje gorzej(sprawdzone osobiście).Jutro wieczorem napiszę jakie odczucia.Jeśli chodzi o kolektor i klapy to zrobili bardzo dobrą robotę.Kontakt i warunki zamiany ok.Wiecej napiszę jak zrobie test.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne automat?

Automat ma każdy.

Zresztą nie mam tu na myśli tylko 3,0d w e60.

W mojej e87 nie ma klap pomimo , że auto jest młodsze.

Dodatkowo jak ktoś do tego odłaczy egr to jest duuuzo czystego powietrza idącego przez przepływomierz.

Niby lepiej ale sterownik zapewne dolewa paliwa .

Każde e60 z kopciuchem ma klapy w kolektorze, Twoje e87 to zapewne 118d a one ich nie miały.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

maniek21112 To raczej do kolegi Baruc to info.

Majkel120322 mam taki sam. Będziesz zadowolony tylko daj mu z 50 kilometrów na adaptację bo musi sobie przypomnieć dobre czasy z klapami.

Opublikowano

[quote="

Majkel120322 mam taki sam. Będziesz zadowolony tylko daj mu z 50 kilometrów na adaptację bo musi sobie przypomnieć dobre czasy z klapami.

Wiem wiem :mrgreen: odlaczylem aku na caly dzień yo od nowa będzie się uczyć.

Opublikowano
Koszt okolo 500 zł i dajesz swój kolektor. Nic nie musisz wymienić oprócz kolektora. Warto wyczyścić egr bo będzie pod ręką, także warto się zainteresować sterownikiem świec i samymi świecami bo będą na wierzchu. No chyba że są sprawne i nie ma żadnych błędów związanych ze świecami to nie ruszać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
maniek21112 To raczej do kolegi Baruc to info.

Dlaczego? Przecież to Ty twierdzisz, że nie każde e60 ma klapki w kolektorze :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz mnie zacytować?????

Bo jakoś czytać i pisać potrafię.