Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od wczoraj moj silnik zaczol glosniej chodzic(metaliczny dzwiek). Zauwazylem ze jeden z przewodow jest luzny na laczeniu do silnika (przesylem zdjecie). Moze byc to przyczyna glosnej pracy silnika i co to wogole jest za przewod ? Zauwazylem rowniez przy odpalaniu czuc w kabinie zapach spalin. Chcial bym podkreslic ze wymienialem rozrzad i kolo dwumasowe przy 190 tys. Aktualny przebieg to 235 tys. Auto BMW e87 silnik 2.0 d. Rocznik 2008 Dziekuje i pozdrawiam

Link do zdjecia : https://imageshack.com/a/img924/4296/5llxYn.jpg

Opublikowano
Mialem na mysle luzna zaraz przy silniku(tak ja by klamra nie trzymala) jest mozliwosci ze pobiera przez ten luz powietrze ? a co do dpf to komputer nic nie pokazuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest rura, którą idzie powietrze z turbiny do silnika. Nie może być tam przedmuchów, bo będzie ci świszczeć przy wchodzeniu na obroty. Tu ma być szczelne. Aby było szczelne to masz tam wsadzony gumowy oring, a żeby się nie wypinało od ciśnienia to masz ten metalowy skobel. Metalowy skobel potrafi pęknąć, ale można go dorobić sobie ze szprychy od roweru:) Ale metalicznego dzwięku to z tego nie będzie.
Opublikowano
Dziękuje Kolego. Tak sie składa ze skobel odpadł i sie ledwo trzyma. Spadku mocy nie ma. Sprawdziłem dziś stan oleju i trochę wzięło. Jest to możliwe ze przez ten nieszczelny układ silnik spalił olej ? Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie. To też nie przez to. Przez luz na tej rurze to świst i ewentualnie spadek mocy oraz kopcenie przy przegazowaniu, ale to jak jest już spora dziura. Samego skobla nue dokupisz dlatego trzeba go samemu dorobić, albo kupić całą rurę.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

U mnie n47 silnik po uszczelnieniu glowicy,wymiana kompletna rorzadu,pierscieni tlokowych,dwa dni po remoncie silnik pieknie pracowal,nagle zaczal sie rechot przy ruszaniu,wolniejszej jezdzie :/

Mial ktos taki przypadek ?

Opublikowano
Witam

U mnie n47 silnik po uszczelnieniu glowicy,wymiana kompletna rorzadu,pierscieni tlokowych,dwa dni po remoncie silnik pieknie pracowal,nagle zaczal sie rechot przy ruszaniu,wolniejszej jezdzie :/

Mial ktos taki przypadek ?

Co to znaczy rechot ???

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, podpinam się do tematu posiadm X3 Xdrive 2.0 diesel 177Km oznaczenie N47D20A

po wymianie kpl. rozrządu, sprawdzone wtryski, nowe popychacze,nowe wałki balansujące,nowe panewki,wał zrobiony i sprawdzony, nowe koła zębate,nowe rolki w motor wsadzone 7 tyś. zł na zimnym silniku pracuje idealnie cichy motorek, natomiast jak się zagrzeje wydaje z siebie głośny metaliczny dźwięk.

Może ktoś coś doradzić brak mi pomysłów.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Panowie czy wasze n47 też tak głośno pracują na postoju.Ogólnie nic nie puka czy szoruje po prostu głośno pracuje zwłaszcza jak się rozgrzeje. Rano chodzi o wiele ciszej nie ma tego zwał jak zwał klepania Olej zalany 5w30 Kurze auto z 2010 roku a niejeden stare paseratti chodzi ciszej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, do dzis nie moge tego rozkimac, a narozbieralem sie tego juz troche, sa n47 co chodza cicho, a drugie co chodza glosno, szczegolnie n47c, klepia jak stare m47....
Opublikowano
Rano chodzi idealnie cichutko a wraz z wzrostem temperatury zaczyna głośniej chodzić.Poprzednio też miałem e91 tylko m47 i miał tak samo.Trochę to irytujące
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, do dzis nie moge tego rozkimac, a narozbieralem sie tego juz troche, sa n47 co chodza cicho, a drugie co chodza glosno, szczegolnie n47c, klepia jak stare m47....

dokladnie tak. mam porownanie n47a i c. ten drugi nowszy a chodzi okropnie, jakby sie mial rozleciec. sprawdzone wszystko. nic z tym dzwiekiem nie da sie zrobic. "a" chodzi idealnie, cichutko.

• 1 miesiąc temu...