Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Panowie co odpowiada z kulturę pracy w/w silnika? Jak kupowałem auto to przyjemnie mruczało a teraz pracuje twardziej i z niskich obrotów tak dieslowsko "chrapnie".Oczywiście wiem,że odpowiadają za to podzespoły jak :

*Wtryski (u mnie korekcje są idealne 0.10 do 0.60)

*Jakość paliwa(podobno,ja aż takiej różnicy nie odczuwam)

*Ogólny stan silnika(u mnie realne 189tys pierwszy właściciel,serwisu bmw)

Podobno skrzynia biegów ma jakieś znaczenie,nie wiem.Na postoju przy gazowaniu silbik ppracuje fajnie,miękko a podczas jazdy od 2tys obr.Poniżej pracuje trochę twardo jak passat tdi :)

Wiem,że mam do roboty konwerter bo się troszkę ślizga.

Ogólnie też najgłośniejszy jest przy 3tys obr.Koło pasowe?

Wiem,że temat może głupi,ale trochę mi to odbiera przyjemność z jazdy..

Aha mam 535d ale to różnicy nie robi.

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No auto odkąd je kupiłem to drży na postoju.Jak jadę jest ok.Dzięki za sugestię.Sprawdzę po świętach :)

Znalazlem filmik

U mnie jest tak samo. Czy do 535d jest inne koło niż w 530d?

Opublikowano
No auto odkąd je kupiłem to drży na postoju.Jak jadę jest ok.Dzięki za sugestię.Sprawdzę po świętach :)

Znalazlem filmik

U mnie jest tak samo. Czy do 535d jest inne koło niż w 530d?

Trzylitrówki maja te same koła (M57)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś miałem trochę czasu pogrzebać i do wymiany mam rolkę napinacza oraz prowadzącą.Sprawdziłem koło pasowe i można nim troszkę ruszać,ale na wolnych obrotach nie chałasuje.Mam zdjecia i widać lekkie pęknięcia,ale czy jest to na tyle źle,że może powodować wibracje i glosniejsza prace?

https://zapodaj.net/7ed7ddac11e09.jpg.html

https://zapodaj.net/7a5c4c233196b.jpg.html

Opublikowano
Dziś miałem trochę czasu pogrzebać i do wymiany mam rolkę napinacza oraz prowadzącą.Sprawdziłem koło pasowe i można nim troszkę ruszać,ale na wolnych obrotach nie chałasuje.Mam zdjecia i widać lekkie pęknięcia,ale czy jest to na tyle źle,że może powodować wibracje i glosniejsza prace?

https://zapodaj.net/7ed7ddac11e09.jpg.html

https://zapodaj.net/7a5c4c233196b.jpg.html

Koło pasowe masz do wymiany, po śrubach widać że było wcześniej wymieniane.

852c2d3fdc685c61m.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koło pasowe zdecydowanie do wymiany, może urwać się już niedługo. Moment dokręcenia sprawdź w tis.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja odpowiem bo ile kroć ktoś kupował auto zza granicy to ładnie chodziło ale do czasu.

Odpowiedzią jest:

Jakość paliwa (Orlen nicht)

Jakoś oleju (jakiś syntetyk, nie podróbka).

Jeśli oczywiście mechanika sprawna.

Opublikowano

No niestety to nie to.Auto od momentu kupna użytkuje w Holandii i tankuje także w Niemczech.Lalem juz rozne paliwa z różnych stacji i nie ma wiekszej roznicy :)

A olej zalałem motul x8100 xclean 5w30(normy bmw itp)

Opublikowano
Dziś trochę grzebalem w aucie i mam jedno spostrzeżenie odnośnie EGRa.Jak odpale auto to egr jest cały czas w pozycji zamkniętej a przewod zasysa powietrze bardzo lekko,natomiast aby otworzyć egr musialem baaardzooo mocno zassać wąż.Czy jest jakaś metoda aby sprawdzić egr?coś słyszałem,że on co chwilę się otwiera a przez kilka minut ani drgnie.Czyscilem go i rozruszałem,ale nic to nie zmieniło.Przewody podciśnienia są nowe.Jakiś czas temu auto przestało zupełnie kopcic przy przyspieszaniu,ale nie znalazłem przyczyny.Czytałem też,że jak kopci to po zaslepieniu egra powinno przestać i tutaj wszystko jakby łączyło się w całość.Bo skoro nie działa i jest zamkniety to nie kopci,ale i nie sprawny egr powoduje twardszą pracę silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędu nie ma? Zaworem steruje przetwornik ciśnienia (elektrozawór).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie nie ma :/ ale czy do otwarcia egr potrzeba az tak dużej siły?bo jak sprawdzalem sterowanie turbiny lub klapke w wydechu to wystarczylo lekko zassac a tutaj naprawdę bardzo ciężko.Może to wina zaworu jak mówisz.Masz jakiś numer części?i mozna manualnie sprawdzic jakoś taki zawór?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nr 1 ze schematu:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NC91-EUR-03-2005-E60-BMW-535d&diagId=11_2336

Takim sam steruje jedną z turbin, nr 1:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NC91-EUR-03-2005-E60-BMW-535d&diagId=11_3791

Możesz je na próbę podmienić, oczywiście sprawdź czy węże podciśnienia są całe i nie sparciałe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj o nowych śrubach jak będziesz wymieniał koło pasowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kolego jesteś the best.!patrzyłem na zdjęcia tego zaworu i przewodów podciśnienia i trafiłem na błąd.Mianowicie jak pierwszy raz wywalałem klapki to zmienialem przewody podciśnienia i właśnie na tym zaworze podłączyłem je odwrotnie :mad2: po zmianie jest lux malina.Autko pracuje miękko,cicho i ma kopa od dołu jak powinno być,silnik pracuje nie do poznania lepiej,nie klepie nie chrapie jak 2.0d.Jestem happy! No i problem rozwiazany.Maniek dzięki jeszcze raz!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lubię takie naprawy :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam.Dziś z ciekawości sprawdziłem korekty wtrysków na totalnie zimnym silniku bo czasem obroty lekko falują do momentu jak silnik złapie temperature i tu moje zdziwienie, wtrysk 3 ma korekte +2 gdzie reszta trzyma +-0,4.Na cieplym wszystkie sa +-0,4.Czy wystarczy wymienić jeden wtrysk czy wszystkie?Pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie jeden.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL