Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, od niedawna stałem się posiadaczem e46 320d 150 koni 2003 m47n manual EURO 3 planuje się pozbyć dwóch katów tych za turbo i nastepnie tego środkowego czy są tam jakieś sondy i inne takie dziwne rzeczy ? czy mozna normalnie wycinać bez problemu ??

Wcześniej miałem e39 530d i pełen przelot nie było problemu z żadnymi sondami czy jest mi ktoś w stanie konkretnie odpowiedzieć :D ?

Opublikowano

śmiało wycinaj :) nic nie ma.

Dopiero chyba przy końcu produkcji coś tam kombinowali ale nie jestem pewien.

Puszki zostaw puste, turbo bedzie mieć lżej, jedynie smrodek wiekszy i gryzący w nos.

Jakby się prawo zmieniło odnośnie badania spalin to polecam mieć w pogotowiu znajomego diagnoste bo coś tam szumią o badaniu spalin i jak wytniesz a potem nie dostaniesz przeglądu to lipa :) ale u nas w Polsce nie da się nie dostać przeglądu, kwestia znajomych lub pieniędzy :)

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widziałeś, że masz dwa katy za turbo i jeszcze jeden czy tylko tak Ci się wydaje? Zaraz za turbo jest jeden, może masz dpf dołożony? Drugiego kata nie wycinaj, bo będzie straszny smród.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

magiczna funkcja obieg wewnętrzny :)

Jak Ci sie zapcha albo rozsypie katalizator już to widze jak do auta za 10-15tys kupujesz katalizator w aso bmw za pewnie 5 tys :)

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez przesady, są zamienniki w rozsądnych cenach. Wystarczy zostawić drugi i nie będzie problemu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

mam nadzieje że w końcu przepisy się zmienią i takie samochody szybko znikną z ulicy,o takie moje zdanie na ten temat

magiczna funkcja obieg wewnętrzny :)

jak smród Ci już naleci do środka to średnio przydatna funkcja,a jazda cały czas na obiegu zamkniętym jest tak samo średnio przyjemna

Opublikowano

Dzięki panowie za odpowiedzi :D robię przegląd zerowy a potem Katy out i jakaś mapka pewnie wleci hihi :twisted:

Mówiac dwa miałem na myśli że łącznie jeden za turbo i jeden po środku nie że dwa za turbawką :D

Opublikowano
mam nadzieje że w końcu przepisy się zmienią i takie samochody szybko znikną z ulicy,o takie moje zdanie na ten temat

Podzielam opinie w 100%, ile już razy trzeba było stać za jakimś złomem bez dpf na kiepskim sofcie lub z wyciętymi katami i wąchać ten smród.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam nadzieję że szybko cię złapią i dołożą za trucie innych.

Po co chcesz wycinać? Szkodzą ci, przeszkadzają w czymś?

Sent with handy.

Opublikowano
Tak przeszkadzają mi :D szkoda mi turbinki auto ma swój przebieg katy oryginalne także na pewno już swojej roli nie spełniają po drugie słychać że monoolit odrywa w jednym tyle w temacie pozdrowionka.
Opublikowano

Śmiało wycinaj po tylu latach i tak nie spełniają już swojej funkcji.

Ja wyciołem dwa lata temu zamiast pierwszego wstawiłem zwykłą rurę o tej samej średnicy, a drugi wybebeszyłem rozcinając od góry i zaspawawując go, tak więc puszka została i nic nie widać jak by ktoś się czepiał.

Diesla bada się tylko pod kątem zadymienia spalin, więc jak turbo sprawne a wtryski nie leją i nie kopci to nikt nic Ci nie zrobi.

Poza tym turbo ma lżej mi po samym zabiegu wycinki katów auto na hamowni wypluło 142Km i 292Nm auto to seria przedlift który nie cieszy się zbyt dobrą opinią.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to wymień na nowy...

Utrzymanie auta kosztuje i trzeba się z tym liczyć...

Sent with handy.

Opublikowano
Tak przeszkadzają mi :D szkoda mi turbinki auto ma swój przebieg katy oryginalne także na pewno już swojej roli nie spełniają po drugie słychać że monoolit odrywa w jednym tyle w temacie pozdrowionka.

Gdyby nie spełniały to zapach byłby taki sam z katami i bez. :duh: Proponuję po wycięciu ich włożyć sobie rurę do kabiny i samemu to wdychać ;)