Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@pawelgawel jak byłaby możliwość to warto jeszcze byłoby dodać separator kolumn pomiędzy datą a godziną pomiaru. Dzięki temu dane byłby gotowe do rysowania wykresu.
Opublikowano
a wie ktoś jakie powinny być prawidłowe wartości na biegu jałowym dla n47 ?

Tu masz :

. . . . . . .

Dodałem procedurę pomiaru ciśnienia wstecznego:

- ciśnienie wsteczne wyrzuciłem z DPF monitor, bo zaraz po uruchomieniu silnika pomiary wahają się mogą wprowadzać w błąd

- Dodałem DPF Monitor > Więcej > Pomiar ciśnienia wstecznego:

- jest zwiększone próbkowanie żeby pomiar był dokładniejszy

- jest prędkość obrotowa

- jest procedura testu z opisem: mierzone jest ciśnienie dla biegu jałowego, 2000/3000/4000 obr. Powoli wciskamy gaz i aplikacja zapamięta pomiar przy danych obrotach.

Zobaczcie jak to wygląda:

https://youtu.be/4kEhkD0D8-0

Maksymalne dopuszczalne wartości:

jałowy 35hpa

2000 75hpa

3000 nie wiem, pewnie coś pomiędzy max dla 2000 i max dla 4000

4000 200hpa

Dodatkowo, ze wzrostem obrotów ciśnienie powinno rosnąć.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
U mnie doładowanie jest na jałowym około 1040 a powietrze około 315

no właśnie u mnie powietrze raczej w okolicach 400,czasami 420, może przepływomierz u mnie nie działa jak należy? co myślicie?

Wiesz ja mam X1 no i to są wartości na rozgrzanym silniku

Opublikowano
u mnie też na rozgrzanym, sprawdzałem w logach w trakcie regeracji i takie wartości mam jak silnik osiągnął 90 stopni.

Sorki muszę nanieść poprawkę powietrze mam 390 a doładowanie 1025 dziś sprawdzałem

Opublikowano

Cześć,

u mnie dziwne zachowanie aplikacji. Wczoraj w trasie przed południem wszystkie funkcje działały. W drodze powrotnej włączyłem program, status przez Bth Połączony, ale żadna funkcja nie działa (czytanie kodów, live data, dpf). Komunikat No response from ECU. Dzisiaj rano też nie działa. Adapter I-Car 2 (sprawny, gdyż Torque wszystko pokazuje).

Robert

Opublikowano

Sprawdziłem dziś na iCar v2 i wszystko gra. Możliwe że Torque działa w tle i blokuje adapter. Wejdź w ustawienia telefonu > aplikacje > Torque > Wymuś zatrzymanie. Jeśli masz Carly to zrób to samo.

Jeśli adapter siedział dłużej w gnieździe OBD to przechodzi w stan uśpienia i trzeba go na chwilę wyjąć.

Nowa wersja dostępna (1.44)

1) Poprawione wskazanie aktywnej/zaplanowanej/zablokowanej regeneracji w silniku M47. Dzięki za info i logi.

2) Eksport do csv: Możliwość konkurowania separatorów kolumn oraz dziesiętnego żeby dało się łatwo otwierać w excelu.

- Jeśli mamy w telefonie język polski to domyślnie: separator kolumn - tabulator(\t), dziesiętny - przecinek

- Dla pozostałych języków: separator kolumn - przecinek, dziesiętny - kropka

- Separatory można zmieniać w ustawieniach aplikacji

- Wyrzuciłem datę z pierwszej kolumny pliku csv (jest tylko godzina). Data jest już w nazwie pliku więc jest zbędna.

3) Korekcje wtrysków. Uwaga, próba odczytu korekcji może spowodować chwilowe problemy z odpalaniem auta (mało prawdopodobne).

Nie należy odłączać adaptera gdy trwa pomiar. A gdy np bluetooth zerwie połączenie to należy uruchomić pomiar jeszcze raz i kliknąć 'Wstecz' żeby zakończyć pomiar.

Po kliknięciu przicisku "Wtrzyskiwacze" pojawi się info co i jak.

9X5Skp9.png

Kody do aplikacji jak zawsze na PRIV

Opublikowano
To od razu możecie mistrzowi nasi ;) podać jakie są dopuszczalne parametry dla wtryskiwaczy, aby było od razu wiadomo, bo na pewno pojawią się pytania i sam jestem zainteresowany odpowiedzią ;)
Opublikowano
Udało się zrobić reg aktywna activ? wiesz dlaczego podnosi się tem. spalin spada sadza a nie pokazuje wypalania dpf ? ostatnio miałem tak 2 razy spadła sadza do 4,55g po czym, po około 30 km zaczęło wypalać dpf i sadza spadła do 0g, zauważyłem żę temp spalin rośnie jak sadza dojdzie do 30g