Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Liczę że silnik zrekompensuje mi te "braki"

słuszny kierunek, a silnik Cię rozłoży na łopatki (w porównaniu do opcji startowej)

• Odpowiedzi 422
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie, nie znam sie.

Na zimnych oponach tj. po odpaleniu mam tak.

Dopompować do 2.7?

2-E426-EF2-1-CE1-461-C-A860-3-ADC3627-C75-E.jpg

Na zimnych oponach: napompuj do wartości na naklejce w drzwiach, sprawdź ciśnienie przy użyciu dobrego ręcznego manometru, ustaw w ID właściwy rozmiar kół i profil jazdy, aktywuj pomiar. Wskazania na ekranie traktuj poglądowo (chyba, że jest komunikat o awarii). Koryguj ciśnienie wraz z dużymi zmianami temperatury zewnętrznej (ok 0,1 bar na 10°C).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pytanie do was, czy felgi M727 (8090019/8090020) można zamontować bez obaw do G31? Te felgi są przeznaczone do 8 i maja minimalnie inne ET 26/41 zamiast 30/44. Czy zawieszenie się nie zbuntuje po jakimś czasie itp?
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakies doswiadczenia z felgami AEZ? Warte to cos czy nawet nie zawracac sobie głowy. Znalazłem ogloszenie fele 20 cali przeznaczone niby do g30 g31 ale jakos nie umiem znaleźć tych felg w katalogu aez wiec nie wiem jakie maja et.

Felgi takie

https://www.marktplaats.nl/v/auto-onderdelen/banden-en-velgen/m1544991169-20-aez-bmw-5-serie-2019-g30-g31-velgen-rdci-rft-banden

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Widać na zdjęciu jedne mają ET 35.

Poproś o zdjęcie z drugiej osi tyłu felg.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ogolnie to bym chcial wiedziec czy w ogole jest sens interesowac sie takimi felami? Czy lepiej mniejsze ale oryginaly. 20 cali do tego run flat i fele nieoryginalne. Nie pognie sie to w ciagu miesiaca?

Próbuję znaleźć ten model felgi na necie ale ni cholery nie umiem.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

AEZ to dobra firma i felgi mają TUV.

Będzie bardzo twardo na 20 rof. Zawieszenie szybciej się wytłucze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki ponta. Chyba jednak bede szukal 18 oryginal. Komfort wazniejszy niz wygląd :mrgreen:

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
19" to kompromis między wyglądem a komfortem i prowadzeniem w 5er. Dla 3er to 18" :cool2:
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy - pytanie:

Jak mam 18cali kombinowane Styling 662 (przód 8J, czyli 245/45, tył 9J - czyli 275/40) to czy lepiej jest:

a) kupić na zimę opony też kombinowane, czyli tył szerszy 275/40 - dostępne tylko Pirelli Sottozero w kosmicznej cenie

b) kupić opony na zimę 4x 245/45 - tylko czy założę taką oponę na tylną felgę 9J? Już to gdzieś widziałem, tylko jakie to ma konsekwencje w jeździe itp?

c) zostać na innych 18cali, które mam od kilku lat 4x 8J - 245/45, ale powoli czas opony wymienić na nowe, a zmieniam lato 18cali styling 662 na 19cali Styling 727 i któryś kpl osiemnastek będę musiał upłynnić

Auto 530d G30 z słusznym napędem, czyli bez xDrive :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym zostawil 4 te same na zime. Tak robie u siebie. Zima 18 245 lato kupilem 19 mieszane.

🙃🙃

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak jak kolega pisze - na zimę 4x takie same laczki na 4x takich samych felgach.
Opublikowano
Tak jak kolega pisze - na zimę 4x takie same laczki na 4x takich samych felgach.

Wiem, tak byłoby pełne BHP, ale sęk w tym, że podobają mi się te moje obecne 18" mieszane styling 662. Mimo, że to 18, to całkiem dobrze G30 na nich wygląda. No ale zachciało mi się 19-stek na lato...

Jeszcze rozważam założyć na zimę 4 takie same 245/45 na te mieszane felgi 662.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jeszcze rozważam założyć na zimę 4 takie same 245/45 na te mieszane felgi 662

Absolutnie porzuć ten pomysł.

G30 chyba nie dostawało ogumienia mieszanego na zimę. Nie bajeruj :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprościej na początek sprawdzić w menu jakie koła mogą być na zimę....
Opublikowano
Jeszcze rozważam założyć na zimę 4 takie same 245/45 na te mieszane felgi 662

Absolutnie porzuć ten pomysł.

G30 chyba nie dostawało ogumienia mieszanego na zimę. Nie bajeruj :cool2:

Na 19" jest mozliwe mieszane.

Opublikowano

Tak jak kolega MarekCh pisze - na 19 jest w menu opcja mieszanego ogumienia na zimę, na 18 cali niby nie ma, ale:

- jeśli założyłbym 245/45/18 na tylną felgę 9 cali to chyba byłoby też dobrze - patrząc na wykaz https://wulkanizacja.krakow.pl/dobor-felg-do-opony/ jest to dopuszczalne - i widziałem tak ubrane w zimówki G30. Nie mam xDrive'a

- ewentualnie mieszane ogumienie zimowe - pomimo braku takiej opcji w menu - Pirelli (i tylko Pierelli) robi takie zimówki Sottozero w tym rozmiarze 275/40 z homologacją BMW. Ale 1 opona kosztuje prawie 2k PLN :duh:, więc zakładam, że też tak można, tym bardziej, jak na 19 cali jest taka opcja

Jak widzicie nie mogę się pogodzić z odejściem od oryginalnych Mpakietowych felg 662 - ale mimo wszystko dzięki za uwagi w temacie, biorę je do serca i dalej się miotam... :wink:

Opublikowano
Mi się akurat udało trafić na Olx prawie nowe pirelli sottozero 3 homologacją Bmw 245/45r18 i 275/40r18 z końcówki 21r. Koszt 1800zł, dla porównania taki nowy zestaw - 5500zł. Polecam śledzić Olx lub inne fora na Facebooku.
Opublikowano
Mi się akurat udało trafić na Olx prawie nowe pirelli sottozero 3 homologacją Bmw 245/45r18 i 275/40r18 z końcówki 21r. Koszt 1800zł, dla porównania taki nowy zestaw - 5500zł. Polecam śledzić Olx lub inne fora na Facebooku.

I chyba też pójdę w tym kierunku - będę miał na zimę też mieszane. To, że nie ma w menu samochodu takiego konfigu przy 18 calach, nie znaczy, że jest to złe czy niedopuszczalne. Bawaria w Katowicach wypuszczała takie sztuki do klientów.

Opublikowano
Głównym problemem w oponach mieszanych na zimę jest cena opon na tylną oś, dostępny tylko jeden model Pirelli Sottozero 3 homologowany przez Bmw. Świadomie wybrałem ogumienie mieszane, auto z felgą 9" z tyłu na oponie 275/40r18 wg. mnie dużo lepiej wygląda. W poprzednim G20, również kupiłem opony mieszane na zimę - też pirelli sottozero 3 i w ustawieniach opon na zimę też nie miałem wyboru opcji mieszanej.
Opublikowano
Świadomie wybrałem ogumienie mieszane, auto z felgą 9" z tyłu na oponie 275/40r18 wg. mnie dużo lepiej wygląda.

ja też zainwestowałem w zimowe 19' pakiet mieszany front 245/ rear 275;

245 na wszystkich kołach z pewnością wychodzi taniej, ale 275 na tyle wygląda dużo lepiej :twisted:

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...