Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis niestety przycialem sobie zakret i jadac z 20km/h zachaczylem o krawenik tylem :(

Niestety zadarlem kawalek rantu ochronnego (niezrobilem fotki bo bylo ciemno, ale wyglada podobnie jak na ponizszym zdjeciu znalezionym w sieci)

Co o tym myslicie ?

http://images75.fotosik.pl/518/2c007c873d877caamed.jpg

Jutro wrzuce moja fote, opoan smietnik ?, czy niegrozne ?

Opublikowano
też tak mam na jednej oponie, jeżdzę tak już od roku i nic totalnie się nie dzieje. Rant ochronny jest raczej gruby i po to jest żeby chronić a czasami jak się go przytrze to spełni wtedy swoją funkcję. Zostaw, patrz czy ucieka powietrze. Jeżeli wszystko jest ok to lataj dalej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie jak wyżej, też tak kiedyś miałem i nic się nie działo, sprawdzaj ciśnienie przez jakiś czas.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzieki za opinie juz myslalem, ze OK, ale bylem dzis zrobic fotki i wrzucam moje zdjecia chyb jest nieco gorzej w moim wypadku. Chyba, ze tu faktycznie jest gruba opona -byla niezaczela pekac po sladzie (widac delikatne naciecie)

Chyba moje uszkodzenie jest troszke glebsze

http://www.i-outdoor.pl/img/products/41/2/5_max.jpg

http://www.i-outdoor.pl/img/products/41/2/6_max.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U Ciebie uszkodzenie jest wyżej a tu już tak grubo nie jest, na Twoim miejscu podjechałbym do zaufanego wulkanizatora i niech to oceni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No dokladnie troche wyzej i dosc mocno. Jutro podjade do wulkanizatora i zobacze co powie, ale cos czuje ze juz trzeba szukac nowych opon. Troche sie boje z dzieciakami tak jezdzic a teraz seson wyjadow sie zaczyna.
Opublikowano
Powiem, Ci tak. Mialem coś podobnego tylko przyznaje, że zdecydowanie mniejszego rozmiaru i najzwyczajniej w świecie skleiłem to klejem super glue :) Trzyma do dzisiaj. Tutaj może Ci wulkanizator zrobić to w sposob tzw."na gorąco". Będzie to widać ale nie ma to żadnego wpływu na trwałość opony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No dokladnie troche wyzej i dosc mocno. Jutro podjade do wulkanizatora i zobacze co powie, ale cos czuje ze juz trzeba szukac nowych opon. Troche sie boje z dzieciakami tak jezdzic a teraz seson wyjadow sie zaczyna.

Kolego. Ty nie masz w niej rantu ochronnego. Uszkodziłeś ważną strukturę opony. W mojej opinii nadaje się ona do śmietnika. Oczywiście podjedź do fachowców, ale bałbym się na takiej gumie przekroczyć 50 km/h, a co dopiero wjechać gdzieś na autostradę.

Opublikowano

Kolego. Ty nie masz w niej rantu ochronnego. Uszkodziłeś ważną strukturę opony. W mojej opinii nadaje się ona do śmietnika. Oczywiście podjedź do fachowców, ale bałbym się na takiej gumie przekroczyć 50 km/h, a co dopiero wjechać gdzieś na autostradę.

Wydaje mi sie ,że jest rant z tym że po prostu foto tak zrobione , jak koledzy piszą wyżej niech to oceni fachowiec

Opublikowano
Kolego, po miescie z 50 km/h to bym jeździł ale na autostradę to z takim uszkodzeniem bym nie wyjechał. Tez w tym roku miałem taki problem, wulkanizator nie podjął się takiej naprawy
Opublikowano
przeciez tutaj nie ma co naprawiać. Lekko ukruszona guma i już wielki problem. kontrucja opony nawet nie została naruszona
Opublikowano
przeciez tutaj nie ma co naprawiać. Lekko ukruszona guma i już wielki problem. kontrucja opony nawet nie została naruszona

Troche walnelo bo mialem z 10km/h +/-. Podjade jutro i zobacze co powiedza. Mam obawy co do jazdy z ta opona. W sumie niewiadomo, czy cos niewyjdzie w czasie bo mogla tez mechanicznie oberwac w srodku. Najgorsze jest to, ze opony na 2 sezony spokojnie bieznikowo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ciekawe co ci powie wulkanizator?!?

Bez jeżdżenia do niego, powie ci że opona na śmietnik, ale masz szczęście, bo mogę sprzedać ci dwie nowe :D

Nikt ci tu nie powie co masz zrobić. Połowa forum powie, że zaraz rozsadzi ci oponę i na pewno wylądujesz na jedynym drzewie na drodze, a druga połowa, że nic ci się nie stanie. Ja należe do tej drugiej połowy, twój wulkanizator do tej pierwszej :D

Z tego co wiem w Niemczech takie uszkodzenie dyskwalifikuje oponę i auto nawet przeglądu nie przejdzie. Sam sobie w zeszłym roku zrobiłem podobne kuku i jeżdze na tym. Decyzja czy kupisz nowe, czy dojedziesz te należy do ciebie.

Opublikowano

Dzieki za opinie - wszystkie bralem pod uwage.

Dzis bylem u znajomego mechanika (tez zajmuja sie oponami).i w zakladzie w ktorym sprzedaja nowe i uzywane opony z serwisem. Obie opinie jednoznaczne - jezdzic ! - uszkodzony- zadarty tylko rant ochronny. Bylem gotowy finansowo na zakup, ale sie wycofalem.

Opublikowano
Radziłbym co niektórym by wzięli w rękę oponę i sprawdzili ile tam jest tego rantu. Zamiast bzdury pisali. Ewidentnie na zdjęciach widać ze rozerwane jest wyżej tam gdzie opona ma już cienką ściankę. Ale jest ryzyko jest zabawa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież grubość bocznej części jest dla picu, nie znasz się. :) Ładniej napisy wyglądają, no i opona ma pełniejszy kształt. :mrgreen: Normalnie byłoby tam pół centymetra mniej, ale przepisy zmuszają producentów opon do odpowiedniej wagi, opona nie może być za lekka. ;)
Opublikowano
Dzieki za opinie - wszystkie bralem pod uwage.

Dzis bylem u znajomego mechanika (tez zajmuja sie oponami).i w zakladzie w ktorym sprzedaja nowe i uzywane opony z serwisem. Obie opinie jednoznaczne - jezdzic ! - uszkodzony- zadarty tylko rant ochronny. Bylem gotowy finansowo na zakup, ale sie wycofalem.

Ciekawe czy ten mechanik jeździł by na takiej oponie swoim autem :?: Warto ryzykować zdrowie swoje i innych

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja jeżdżę tak od roku, co prawda mniejsze uszkodzenie, ale w przedziale 140-160 występują lekkie drgania (wydaje mi się, że to od opony) powyżej 160 i aż do 280 niewyczuwalne żadne drgania :mrgreen:

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Moze fotka tak zle wyszla -pod zlym katem. Jutro zrobie zdjecie z innej perspektywy-naciete jest zgrubienie na rancie i troszke powyzej ale w normie. Jak pisalem jechalem po zakup nowych opon. Skoro mi goscie po ogladnieciu powiedzieli ze jest ok i niema to wplywu na bezpieczenstwo to sie nieupieralem z zakupem nowych -przeciez oni tez maja w tym interes i podeszli uczciwie do tematu.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Nowy sezon letni i pech. Wczoraj przy zaczernaniu opon zauwazylem rozciecie na przedniej oponie- niewiem nawet kiedy i gdzie sie to stalo.

Bylem u oponiarzy i mowia, zeby jezdzic bo kort jest nieruszony.

Teraz naciety kawalek gumy jest oderwany i bardziej to widac. Opona ma drugi sezon i moze z 14 tys przelotu max

https://images83.fotosik.pl/1085/8b8624785d4f630b.jpg

https://images83.fotosik.pl/1085/29223723d4f7deaa.jpg

https://images84.fotosik.pl/1086/628ff26e38474730.jpg