Skocz do zawartości

Dobór do e46 - felgi, opony, dystanse, odsadzenie ET

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam e46 coupe polift m pak na gwincie AP I chce upchac felgi 18 rondell 0058 tyl 10j et 13 aktualnie mam je wsadzone na 255 40 I na uskokach opona przyciera.Jaki naciag bedzie bezpieczny I jakiej marki opony najlepiej sie do tego nadaja. Myslalem 235/40 bo 225 chyba troche ryzyko,chodz bardziej sie sklanialbym ku 225 co sadzicie? Prosze o pomoc.

wpisalem w yt bo chcialem zobaczyc jak wyglada naciag i akurat sa te felgi co mam ja :D

Edit:

Juz zalozone Hankook 225 40 na 10j ladny naciag I nie obciera.Szkoda tylko ze nikt mi nie pomogl.

• Odpowiedzi 523
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czy ktos moglby mi powiedziec jakie to są felgi bo ja wiem tylko że 18" i nigdzie ich nie mogę znaleźć a chciałbym wiedzieć co mam :D :

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2qajkef&s=9#.V4aopfmLTIU

i ewentualnie jakie dobre opony byście do nich polecali, bo na obecnych dojade do konca sezonu i bedzie wymiana. Aktualnie mam 4x SUper-comfort 225/40 R18 92W XL. Mimo ich zuzycia auto bardzo dobrze się trzyma drogi, opony sa ciche i w ogole nie mam uczucia "twardosci" a myslalem ze tak bedzie przy niskoprofilowkach. Chciałbym żeby następne miały podobne cechy :P

Kolega ma akurat do "oddania" 4 felgi z nowszej 5tki to zdjecie jego auta:

http://pl.tinypic.com/r/1z4cu36/9

Doszedlem do tego ze to BMW ET20 5x120 . Czy pasowałyby do mojego auta? Czy wrzucenie na nie zimówek byłoby dobrym rozwiązaniem? Jak tak to byście polecili?

Opublikowano

Prawdopodobnie styling 124 od e60.

Rozmiar opony 225/40 jest moim zdaniem odpowiedni, jeśli chodzi o markę to polecam verdestiny, a z budżetówek matadory hectorra 3-mam je i złego słowa powiedzieć nie mogę na te gumy. W internecie piszą że kiepsko trzymają na deszczu, a moim zdaniem nie ustępują dużo droższym markom

Opublikowano
Dzieki. Czyli np Matador MP47 225/40R18 92 Y XL bylyby dobre?? Cena w Honaldii to 76eur za sztuke (~330PLN), w PL to 260zl wiec wiadomo gdzie bede zamawiac jak cos :D Kolego a wypowiesz sie na temat tych felg od mojego znajomego (ET20 5x120) czy to by pasowalo do E46 i jakie dobre zimowki moznaby bylo na nie wrzucic?
Opublikowano
Wiesz bo znajomy sie upiera ze one beda pasowac. Tzn pomijam kwestie gustu. chodzi o to ze one swobodnie wejda na e46. Niestety nie mamy jak tego poki co sprawdzic. Poza tym wytlumacz mi dlaczgo 18" dobrze leza a przy 17" bylby problem? Chyba ze to jakas marna prowokacja :P Wiesz, nie kazdy sie musi znać fest.
Opublikowano
Co myślicie o rozmiarze opon 245/40/R18 do E46? Wiem, że nie jest to dedykowany rozmiar opon przez producenta, no ale chciałbym zapytać o waszą opinię.
Opublikowano
Pod obciążeniem będzie obcierać .Na profilu 35 jest lepiej ale na naszych drogach to się jedzie jak taczkami z żelaznym kołem ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
witam podepne sie pod temat mam bmw e46 lift wersje z oryginalnym sportowym zawieszeniem troszke nizej niz seria i odkupile od brata alufelgi 9.5 cala tyl i 8 lub 8.5 przod nie wiem dokladnie. opony tyl 245/35 19 troszke naciag jest a przod 245/35 19 i jest opona rowno z felga bez naciagu dodam ze et 20 sa prawdopodobnie. zapomnialem spr zanim zalozylem. i minimalnie tre jak przejade szybko przez policjanta lub jak jade w 3-4 czy jesli zaloze na tyl 235/35 19 nie bedzie za duzego naciagu?? i jaka opone na przod zeby bylo tak samo jak z tylu?? przod nie trze ale chce zeby tak samo naciagniete byly mysle ze 235/35 tyl i 215/35 przod???
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Smialy zamowilem sobie 4x Matador MP47 HECTORRA 3 225/40 R18 92 Y XL|FR . Wyczytalem ze te FR to rant ochronny na felgę więc na pewno się też przyda. Wyszło odrobinę ponad 1000PLN wiec mysle ze spoko. Dam znac jak oponki smigaja , mam nadzieje ze bede zadowolony :D
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam nie chce zakładać nowego tematu tak chciałem się zapytać jakie opony byście polecili na felgi s69 od x5 4x8,5j et 48 ?

Myslałem przód 215/35 może 40 ? a tył nie mam pojęcia i jaki dystans bym musiał założyć ? :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
podbijam temat obecnie mam 16 chce na lato zalozyc 225/40 18 na przod i tyl jakie felgi polecacie do coupe lift ? czy moze jednak sa jakies ladne 17 ? Czy musze dawac tez na tyl 255/40 ? cyz moge miec tez 225
Opublikowano

możesz dać 225, ja na 19 mam 4x225 i jest ok

bierz 18, przy odpowiednim et nie będzie nic obcierało, a wygląda dużo lepiej, chociaż ja i tak wolę 19

jeśli szukasz koła to mam takie 18stki ja na foto do sprzedania:

f688ceb9d4e68e3e6d30bc92960eded2.jpg

4x8,5 cena jakieś 1300zł z oponami, jeśli jesteś zainteresowany to więcej info na priva

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie felga styling 37 do e46 coupe podpasuje ??

Przód 8x18 ET 20 , Tył 9x18 ET 24.

to felgi z e39 pomijając inny otwór centrujący będzie obcierać i to mooocno

felgi będą wystawać poza obrys auta

Opublikowano

Witam. Jeśli nie odpowiedni dział, to przenieść. napisłem tutaj by szybko otrzymać odpowiedź do wieczora.

Mam alufelgi 15 i jutro chciałbym zmienić na stalówki tylko moje pytanie czy te śruby z alu będą pasowały do tych stalowych ?

Jutro chcę wymienić i nie wiem czy musze jeździć po mieście i się dopytywać o te śruby. Tak konkretniej to gdzie jeszcze takie śruby można dokupić ?? :mrgreen:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam problem z doborem opon kupiłem felgi do mojej E46 330xi automat , pytanie odnosnie rozmiaru czy mogę na tył dac szersze opony ? i jaka musi być wysoka? Felga 19cali Alpine
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podaj szerokość i et felg. Trzeba dobrać tak opony, żeby średnice kół byłby jak najbardziej zbliżone do siebie na obu osiach.

19 dedykowane do e46 m3 to 225/40/19 i 255/35/19, w coś takiego bym celował.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

To co napisał Maniek to w "X" jest bardzo ważne bo napędy przód i tył są "połączone".

Idealnie to by było: obwód zewnętrzny wszystkich obon taki sam, szerokość taka sama, forma i stan bieżnika taki sam.Jakie można robić odstępstwa ? nie wiem .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.