Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...jak wyżej E60 530d 2003r , wymienione wszystkie tuleje , wachacze przod tył , łożyska w kielichach, ustawione kąty i zbierznosci , amorki 80% sprawnośći , zadnych luzów , stuków nic ...wspomaganie chodzi raczej ciężko nawet na postoju ...maglownica nie puka , na podniesionym aucie ma delikatny luz , ale chyba kazda ma !!! auto prowadzi się tragicznie , wozi go , myszkuje, w koleinach poprostu nie można go utrzymać na drodze , opony 235/50/17 ..ale nie runflaty ....proszę o pomoc bo wszystkie pomysły mi się już skończyły
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozmiar opon też jest nieprawidłowy bo pewnie powinien być 225/50 a teraz jest 235/50 co zwiększyło profil opony + lekki balon poza felgą.
Opublikowano
moja ma tak samo tez od jakiegos czasu kiepsko sie prowadzi zawieszenie niby ok wszystko sprawdzane trzepane sztywne jak trzeba kazdy rozklada rece dodam ze auto mam juz dlugo i bylo ok dopiero od jakiegos czasu stopniowo coraz gorzej sie zaczela prowadzic mysle jednak ze moze to byc wina amortyzatorow ktore chce wymienic jak to nie pomoze to bede chyba musial to sprzedac :(
Opublikowano

U mnie samochód chodzi po szosie wyczuwalny luz w kierownicy lata jak w matrixie :D

diagnoza do wymiany mam maglownice zrobił się luz na listwie zębatej jadąc na wprost

możliwe ze u ciebie jest to samo

Opublikowano
U mnie to samo nowe amory przód tyl plus mocowania nowe tuleje przednich wahacza nowe tuleje tylnej belki plus geometria. I to samo została maglownica i myślę że u mnie jest ona przyczyną dlatego że przednia os jest pchana.
Opublikowano
Też obstawiam magiel , ale przy minimalnym ruchu kierownicą koła się ruszają , żadnych stuków luz wyczuwalny tylko na podnośniku przy zgaszony silniku , po wyjwżdzie z koleiny ucieka w prawo , w lewo cięzko go ustabilizować ...kiera chodzi dość ciężo , słyszałem ,żę jest tam jakaś regulacja dociskająca listwę , przerabiał to ktoś ? no i moduł servotronic ...bo na postoju kręci sie jak podczas jazdy :mad2:
Opublikowano

Śruba jest usytuowana na górnej części maglownicy ciężko do niej się dostać

Jest pełno o tym tematów na internecie wystarczy wpisać w google i wyskoczy jakiś rysunek

Opublikowano
A tylne zawieszenie dokładnie sprawdzone? Tam też są elementy które się zużywają i mają bardzo duży wpływ na prowadzenie.
Opublikowano
wszystkie tuleje z tyłu wymienione łącznie z pływającymi , wszystko Lemforder ...na super gładkim asfalcie w miarę , na lekkich koleinach spierd.. w prawo , w lewo trudno go ustabilizować ...
Opublikowano
Może to glupi pomysł ale najprostszy - sprawdzałeś na innych kołach?
Opublikowano
jeżeli masz możliwość to załóż inne amortyzatory,kiedyś też z tym walczyłem,wszystko wymienione a samochód powyżej 160km/h był niemożliwy do utrzymania na jednym pasie autostrady,po wymianie amortyzatorów inne auto,nie wiem dlaczego ale testy amortyzatorów na samochodzie są chyba mało miarodajne.
Opublikowano

Dorzuce swoje 3gr.

Przerabialem ten problem w prawdzie w E46 Touring, ale uwazam ze ten problem moze tez dotyczyc E60/61.

W E46 tez walczylem ze zlym prowadzeniem bardzo dlugo. Auto prowadzilo sie tragicznie w koleinach (nawet niewidocznych dla oka), na rownym asfalcie prowadzilo sie idealne.

Kombinowalem na wszystkie sposoby - 3x gemoetria, wymiana amorow, wszystkich gum zawieszenia, kombinowalem z dystansami na tylnej osi (dodam ze kola mialem najmniejsze z mozliwych 205/55/16).

Problemem okazaly sie opony... Testujac rozne modele i roczniki (niestety wtedy uzywki) doszedlem do wniosku ze:

najlepiej mi sie jezdzi na oponach markowych (Continental, Michelin itd...)

w miare mlodych <4 lata

i najlepsze - jak tak kombinowalem z tymi oponami (ktore niestey byly parami w roznym stanie) to zauwazylem ze paradoksalnie auto prowadzi sie lepiej gdy na przejniej osi sa opony w lepszym stanie.

Niektorzy czytajac to pewnie pukaja sie w czolo, ale jak ktos ma mozliowsc pozyczyc kola od znajomego, lub w zaprzyjaznionej wulkanizacji zalozyc inne opony to moze sie okazac, ze to opony sa problemem...

Czytajac to forum i nietylko doszedlem do wniosku, ze BMW jest niestety strasznie wyczulone na opony

Opublikowano (edytowane)
Ja u siebie również przerabialem sprowadzilem E60 z Niemiec pierwszy zabieg nowe opony i klocki wszystko było ok przez pół roku potem auto zaczęło pływać pierwsza rzeczą poszły amory przód plus poduszki z łożyskami poprawa była ale auto nadal pływa drugi zabieg tuleje tylnej belki te cztery duże tuleje pływające z łącznikami wahacza poprawa była ale auto nadal Pływa kolejna rzeczą poszły przednie wahacze miałem kupić nowe ale po demontażu sforznie okazały się dobre więc wymieniłem same tuleje auto nadal pływa oczywiście po każdym z zabiegów była robiona geometria. Rozłożyłem ręce na stacji podpowiedzieli że może opony poszedłem do sklepu podałem nośność opony jak pisał kolego Michelin są najlepsze potwierdzam niestety kupiłem nowy komplet opon na darmo auto nadal źle się prowadzi po wszystkich wymiarach jedynie samochód jest sztywniejszy został mi jeszcze magiel. Po dłuższym czasie szukania w necie znalazłem identyczny problem również naprawa całego zawieszenia tylnego przedniego nowe amory nowe opony i brak poprawy dopiero wymiana malownicy pomogła sugerując się że też mam luz na maglu spróbowałem docisnac śrubę nie za dużo zauważyłem poprawę miałem ją jeszcze raz podkręcić troszkę więcej ale narazie nie mam czasu. Tak że podejrzewam u siebie maglownice nie w każdym przypadku musi to być maglownice. Edytowane przez Marzec39
Opublikowano
Faktycznie , można ją delikatnie "podkręcić " jezeli zmniejszy się luz a auto bedzie w koleinach stabilniejsze to znaczy ,że trzeba magiel ....zezłomować ...a tak swoją drogą znacie jakiś DOBRY zakład regenerujący je ?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Panowie taka mała podpowiedz sprawdzcie czy macie aktywny drążek stabilizatora , i HYDRO STEERING-SERVOTRONIC (SERVOTRONIC) czyli elektryczne dodatkowe wspomaganie wszystko sprawdzicie przez vin bardzo często tu leży problem a zawieszenie każdy mechanik wymienia :)