Skocz do zawartości

DRŻENIE PODCZAS HAMOWANIA E34 M20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZEŚĆ!! MAM PROBLEMIK.JAK Z PRĘDKOŚCI POWYŻEJ 80KM/H NACISNĘ DELIKATNIE PEDAŁ HAMULCA TAK MNIEJ WIĘCEJ DO POŁOWY TO ZACZYNA MI COŚ DRŻEĆ TAK JAKBY W PRAWYM KOLE ALBO W ZAWIESZENIU ,WYDAJE MI SIĘ ,ŻE TO Z PRAWEJ STRONY (W JESIENI UBIEGŁEGO ROKU WYMIENIAŁEM Z TEJ STRONY OBYDWA WAHACZE). I TO TAK DRŻY ,ŻE CZASAMI AŻ ZACZYNA DRŻEĆ LEWAREK DO ZMIANY BIEGÓW.PROSZĘ O POMOC. DZIĘKI!!
Opublikowano

Strzała !

Mam dokładnie to samo w moim E36 (compact). U mnie sprawa, jak narazie wydaje się prosta w rozwiązaniu. Muszę wymienić opony (przód). Chciałem zaoszczędzić i po zimówkach kupiłem używane (fulda z 98 roku). Pech, jedna z opon daje bicie. Ponieważ przy zakładaniu okazało się, że lewy przód felga jest krzywa, nie wiedziałem w jakim stanie jest ta opona. Po założeniu felgi przejechałem jakieś 1000 km i drżenie jest jak było. Skutek - wymiana opon. Tym razem na nowe. Dobrze, że gość z warsztatu oponiarskiego zgodził się przyjąć z powrotem opony. Chyba tylko na śmietnik !

Pytanie czy nie uszkodziłem łożyska, albo co gorsza, sworznia. A co do drżenia drążka zmiany biegów, u mnie również jest tak samo jak piszesz. Dotychczas się tym nie przejmowałem. Ale zapytam u zaprzyjaźnionego mechanika.

Pozdro, życzę Ci szybkiej i bezproblemowej naprawy.

Raf

Opublikowano

Witaj kolego

Jest wiele przyczyn takiego zachowania się pojazdu na drodze.

Po pierwsze stan ogumienia ,czy oponki nie są przyhamowane, najlepiej jest to sprawdzic przy dużych prędkościach [obiaw drżenia całego auta]

Po drugie musisz sprawdzi cz koła są wyważone

Po trzecie ufam że byłeś w stacji kontroli pojazdów i zrobiłeś przegląd zawieszenia

pozdrawiam

zielony

Opublikowano
Jeżeli objaw się dzieje tylko przy hamowaniu to zacznij od sprawdzenia tarcz hamulcowych. Mogą być pokszywione. Jak to nie pomoże to poszukaj w starszych postach, były takie przypadki i wiele osób sobie radziło z tym (najczęściej właśnie tarcze).
Opublikowano

CZE.Jeżeli drży przy naciskaniu pedału hampla to ja bym obstawiał na 99% ,że masz krzywe tarcze .Miałem to samo po przetoczeniu obu tarcz objawy ustały.Miały bardzo małe bicie ale to sa dość duże tarcze i dlatego takie się rzeczy dzieją.Znajdż dobrego fachowca od toczenia i musi mieć sporą tokarkę bo nie we wszystkie się mieszczą.

Pozdro.

Opublikowano

Cześć

Dołożę swoje trzy grosze. Wystarczy poczytac troche starych postów aby mieć obraz tego jak wiele przyczyn takiego bicia może być. u mnie było tak.

Po zimie pojawiło mi się bicie przy hamowaniu w prawym kole ale najpierw przez jakiś czas dochodził z tamtąd taki suchy dźwięk.

Zacząłem od klocków, po odkręceniu okazało się, że są jeszcze wystarczająco grube (jakoś nie wierzyłem czujnikom) ale skoro już kupiłem nowe to je założyłem. Na starych klockach klockach widoczne są dosyć głęboki poprzeczne zarysowania tak jakby coś tam sie dostało.

Po wymianie klocków bicie ustało.

Opublikowano

Zgadzam się z kolegami. Ja w mojej E34 miałem również ten problem; co dziwne przyczyną okazały się założone (toczone w jakiejś szopie) dystanse. Auto kupiłem na felgach od serii 3 a ktoś bardzo inteligentny wpadł właśnie na pomysł dostosowania felg od 3 do 5

Sprawdz, moze akurat ! :roll: :P

Pozdrawiam,

Żyj z pasją !
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Może powodem tego bicia są nie wytarte brzegi tarczy. Klocek się nie układa jak trzeba i zaczyna drżeć. U mnie też troche bije kierownica jak hamuję, po oględzinach tarcz widać jak klocki wytarły tarczę tak że zostaje na zewnątrz rant.

Spróbuję ten rant zeszlifować i zobaczę co będzie.

Jak zrobię napiszę.

Może ktoś z Was tak zrobił - jak tak to niech napisze o efekcie.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
panowie ja do tych bicia tarcz --- dodam ze taz mialem ten problem i dwa dni temu moj mechanik mi go rozwiazal --- a mianowicie odkrecil kola i obstukal tarcze z rdzy . Dodam do tego ze tarcze byly wentylowane i w srodku bylo tego od licha i po tym zabiegu jak nowy. Tak wiec powodzenia.