Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam generalnie koła tylne w bmw są pchylone patrząc od tyłu tak /--\

Natomiast u mnie jedno jest wyraźnie bardziej pochylone drugie mniej. Dodam że auta nie ściąga.

Czym to może być spowodowane?

Jest tam jakaś regulacja, czy jakaś tuleja padła i koło się pochyliło?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest regulacja , miałem to robione w poprzedniej e39 ,sprawdź w stacji diagnostycznej zbierzność i geometrię .

Sam możesz sprawdzić czy nie ma luzów góra-dół na podnieśionym aucie , często się zużywają tuleje pływające .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam generalnie koła tylne w bmw są pchylone patrząc od tyłu tak /--\

Brednie, jakby tak były pochylone to zjadałoby oponę od środka. Przy prawidłowo ustawionym zawieszeniu nie będziesz widział takiego efektu, a jeśli tak jest to właśnie jak piszą powyżej uwalone tuleje pływające.

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/searchresult.aspx?search=33326767748&c1=33326767748&brand=BMW&vinsearch=1&vin=&ssd=%24HQARW1BYUHJIFlsCAVsIBwMABgUYFB8GWwgRcGEHAhYaSRMQXBEOW0dfWEsVOjl1fwJUansCb1s8NBM%24&vehicleid=111075821&catalogid=BMW201605

Część nr 2, można wymienić z częścią nr 4.

178187.gif?s=252361748&k=f4f96cbe7ee5937cc6179bb007494607

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Też obstawiałem te tuleje pływające, ale okazało się że są OK.

Problem pochylenia lewego kola leży w wybitym sworzniu w górnym wahaczu tzw. bananie.

Opublikowano
Tuleje pływające nie mają nic do nachylenia koła.Jak są wywalone to jest luz przód -tył.Często odczuwany przy ruszaniu i hamowaniu.Za nachylenie koła z tylu odpowiadają głównie dwa wahacze.Ten banan co kolega wspomniał i jeszcze bardziej, wahacz prowadzący,element nr.14 na schemacie u góry.Jest on montowany na specjalnym mimośrodzie na którym ustawia się geometrię(nachylenie koła.To prawda że koła w BMW stoją jak Amerykański marynarz na baczność z rozstawionymi nogami :mrgreen:A że środek zawsze trochę szybciej się zużywa to normalne.Gorzej by było jakby z zewnątrz szybciej się zużywały.
Opublikowano
mają mają dużo wspólnego tuleje pływające z pochyleniem, ja osobiście miałem na tyle pochylone oba, że mi zdzierało opony z tyłu i to sporo, zdiagnozowano wyeksploatowane obie tuelej pływające, po wymianie wszystko jest prościutko i równiutko :)
Opublikowano
U mnie też są delikatnie pochylone z tyłu, zawiecha sprawna i po geometrii u naprawdę dobrych fachowców. Delikatnie pochylenie jest podobno normalne.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Pochylenie powinno być 2 stopnie, czyli gołym okiem praktycznie niezauważalne.

Mi też kiedyś specjaliści z wypasionym sprzętem, laserami i itp ustawiali 3 razy, ustawić nie mogli. A zawieszenie według nich super, wręcz sugerowali, że samochód miał przygodę, bo przecież nie ich wina. Miesiąc później tuleje zaczeły skrzypieć. Po wymianie tulei idealnie się ustawiło, ale to już w innym warsztacie.

Tu masz więcej:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=74417

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
mają mają dużo wspólnego tuleje pływające z pochyleniem, ja osobiście miałem na tyle pochylone oba, że mi zdzierało opony z tyłu i to sporo, zdiagnozowano wyeksploatowane obie tuelej pływające, po wymianie wszystko jest prościutko i równiutko :)

czy jak miałeś wywalone te tuleje pojawiały się jakieś słyszalne stuki w zawieszeniu??

Koło mi się wyprostowało po wymianie wahacza ale przy mocniejszym ruszaniu słyszę jedno głuche puknięcie z lewego tylu. Szczególnie ruszając lekko pod górkę.