Skocz do zawartości

DZIWNE STUKANIE NA WCIŚNIĘTYM SPRZEGLE ZNIKA !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witamt.

Znów mam problem z moja basią a mianowicie wczoraj z rodzinka pojechałem nad wode i na miejscu gdy auto stało na luzie coś zaczeło stukać w okolicach silnika przeraziło mnie to strasznie bo zrobiło mi się to poraz pierwszy ale po wciśnięciu sprzęgła stukanie znika dziwne ale coś jest nie tak sprawdzałem kilka razy dziś rano odpaliłem auto i stukotania nie było po paru kilometrach stanełem pod domem wrzuciłem luz znów zaczeło stuotać jakby jakieś łożysko przed chwilą sprawdzałem znów znikło co jest grane pomocy

Opublikowano

wciskasz sprzeglo = odłączasz skrzynie

czyli mzoe to byc i skrzynia ;) jak tam poziom oliwy w skrzynce? Nic nie huczy podczas jazdy?

pozdrawiam

t.

Opublikowano

w czasie jazdy jest wszystko oki nic nie chuczy skrzynia chodzi idealnie teraz w lato a w czasie zimy miałem problemy bo mi często wyskakiwała dwujeczka nie wiem czy to czasem nie przezemnie może zle ją wrzucałem jestem młodym kierowcą a moja 520 jest moim 1-wszym autkiem zaraz po zdaniu egzaminu wskoczyłem do baśki

ps; sprzęgło bierze wysoko

Opublikowano

dla mnie skrzynia, dwumase bys wyczuł wyłaczajac silnik, wtedy jest takie charakterystyczne pukniecie

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano
skrzynia albo kolo dwumasowe - to ze objawy wystepuja dopiero po jakims czasie od ruszenia to w miare charakterystyczne - rada - mysle ze jeszcze jakies 100 tys kilometrow zanim sie rozsypie do konca - wiec olej to i do przodu!!!!!
Opublikowano

hmm no ja też mam takie same objawy narazie nic z tym nie robie przejechałem jakies 1500km i jak stukało tak stuka i to w ten sam sposób na zimnym silniku cisza a jak sie rozgrzeje to wówczas słychac stukanie. Wszyscy mechanicy u których byłem mówią co innego, że to łożysko wałka sprzęgłowego, kolejny mówi,że skrzynia walnięta ale przecież pod czas jazdy jest cisza i oliwa jest w szkrzyni... No nic ale pewnie na następny miesiąc trzeba sie tym zająć.

Pozdrawiam!

Opublikowano

no i ja też mam to samo :?

raz stuka puka i mieli

a raz jest cisza

podczas jazdy u mnie chyba też chałasuje bo jak przejeżdzam blisko jakiegoś muru albo jakiejś zabudowy , gdzie dźwięk spod samochodu odbija się od tego ,słychać oprócz mruczenia takie metaliczne mielenie :(

pozdrowienia :arrow:

Opublikowano

Panowie co w tej sytuacji robić co do auta jest bardzo fajne i chce przy nim zostać jak najdłuzej chce to naprawić usunąć zlikwidować ale gdzie w wałbrzychu moga to zdjagnozować i ewentualnie naprawic nie mam pojęcia szukam dobrego serwisu z dobra diagnostyką

co do sprzegła zamówie chyba nowy komplet firmy SACHS 3000 304 001

co do auta jestem strasznie wyczulony i nie mam zamiaru jezdic autem który ma takie dolegliwości z tej strony mam uczulenie i jak coś mi niegra chce odrazu to zrobić w miare tanio i solidnie widziałem na allegro skrzynie do mojej 5-tki w cenach 350-400pln ale to już są używki z niewidomego pochodzenia i bez gwarancji jeden kolo daje tylko miesiąc troche mało no ale zaczne od wymiany sprzegła

znalazłem tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=113290949

co otym myślicie ???

ps; szukam dobrego serwisu

Opublikowano

Witam.

Ponawiam pytanie czy miał ktoś do czynienia z tą firmą i czy warto inwestować w te sprzegło podałem link wcześniej prosze o opinie pozdrawiam

Opublikowano
Sachs to dobra firma, ale po przeczytaniu całego twojego postu nie stawiałbym tak na 100% że to sprzęgło. Powiedziałbym nawet że to mało prawdopodobne, że stukanie jest objawem zużytego sprzęgła. Powodów może być więcej, tak jak sugerują ci koledzy powyżej, dlatego może najpierw wyjmij skrzynię i zweryfikuj co jest do wymiany, bo szkoda wydawac pieniądze w ciemno. Rozumiem to, że masz pierwsze auto i się wszystkim przejmujesz, ale z takim podejściem to ciężko będzie ci to auto utrzymać.
Opublikowano
Rozumie ale juz jakiś czas temu jak wymieniałem amory mechanior mi powiedział że sprzegło się kończy i że będzie do wymiany więc zaczne chyba od niego
Opublikowano
Witam dziś pokatowałem troszke auto i nic już nie stuka jestem w szoku naprawde męczyłem go dawałem mu po garach wajchowałem i nic cisza co to mogło być nie mam pojęcia ale przestało co robić aby nie wróciło ???troche dziwne jest te auto już miałem załamke a tu prosze samoistnie się naprawiło i nie stuka jutro go jeszcze pomęcze jak coś dam znać pozdro dla wszystkich dzięki za porady.
Opublikowano
co robić aby nie wróciło ???

Nie lubie sie powtarzac ale dla Ciebie to zrobie :norty:

Olej to i do przodu :lol: Nie sluchaj, nie kombinuj, nie mysl o tym - poprostu jezdzij :cool2:

Opublikowano
Dzięki wszystkim za rady dziś znów ją testowałem i nic się nie dzieje możliwe jest że te stuki były przez to że autem śmignełem się przez pola i wyboistą droge którąj jechałem nad wode z rodzinką w zeszłą niedziele i wtedy to na miejscu tak zaczeło stukać na dzień dzisiejszy cisza przestało ale sprzęgło faktycznie wysoko bierze i chyba je wymienie w przyszłym tygodniu jeszcze raz dziękówKa wszystkim za pomoc POZDRAWIAM WSZYTSKICH UŻYTKOWNIKÓW FORUM BMW-KLUB.PL