Skocz do zawartości

Alarm fabryczny - montaż, pytania, problemy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Natomiast z lewej strony pod przednią szybą jest jakiś element jakby czujnik "czegoś". Wcześniej myślałem że to mikrofon, ale jest on w podsufitce za tą małą krateczką.

Może to czujnik ruchu?

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,dla czego gdy otworzę maskę a drzwi zamknę i podniosę maskę to się alarm uruchamia okej działa.Ale wtedy w inpie jest taki błąd

http://zapodaj.net/6e1284e885441.png.html

gdy normalnie podniosę maskę po otwarciu samochodu to wszystko okej.Dodam,że to jest czujnik ten pod maską koło (+) po stronie pasażera

Czy to normalny objaw?że czujnik tak reaguje bo ktoś chce otworzyć maskę gdy alarm jest uzbrojony?

Opublikowano

Witam , podepne sie pod temat . Mianowicie pozostawienie auta no kilka godzin w mocno naslonecznionym miejscu powoduje wlaczanie alarmu .

Czy da sie cos z tym zrobic :mad2: (oczywiscie poza porkowaniem w cieniu) :D

moje e46http://www.fotosik.pl/u/scuser/album/1607148/1?show=2

Opublikowano

Myślałem że każdy alarm pozostawia taki error, a przynajmniej ostatnie.

Ja właściwie nie wiem jaki to typ czujnika, z jego zachowania i okablowania wynika jakby był analogowy, jednak z braku czasu po prostu odłączyłem ten czujnik bo alarm włączył mi się w nocy, od tego czasu spokój.

Może ktoś wie w ogóle jak ten czujnik maski działa?

Opublikowano

Wewnątrz samochodu uzbraja się po ok. 10 sekundach, sprawdzałem kilka dni temu :P

A mi alarm wywoływał czujnik pod maską (przede wszystkim w zimie), który jest zwykłym "przyciskiem". Maska go dociska i jest ok, a jak jest za luźno to alarm się włączy.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam bmw e46 318d 2004 r i mam taki problem z alarmem gdy np siedze w samochodzie przez jakis czas nic nie robiac dzrzwi sie zamykaja i wlacza sie alar i po jakims czasie wyje co to moze byc?
Opublikowano
Alarm uzbraja się automatycznie po pewnym czasie, jeśli nie zamknąłeś auta z pilota. Wg mnie wszystko działa tak jak należy.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
witam problem polega tak zamkne samochod na centralke z kluczyka i po mniej wiecej 2 godzinach no w sumie roznie alarm sam sie wlacza rozgryzlem ze to czujnik krancowy pod maska no ale jak zrobic zeby dzialal prawidlowo?
Opublikowano

Wymienić czujnik? -Taki strzał.

Mam to samo od trzech dni, na allegro po 10-20zł. Rzecz w tym, że to same używki, więc nie wiadomo na ile to pomoże skoro to taka problematyczna część.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam wszystkich mam pytanko od pewnego czasu cos dziwnego dzieje sie w moim BMW E46 320d . Od pewnego samoczynnie włacza sie alarm gdy np przyjade od dziewczyny wjade zamkne auto miną może z 2 min alarm sie włącza wyje chwile i potem zaczyna migac i az nie skasuje na kluczyku tak sie dzieje co to moze byc ? na co ewntualnie zwrocic uwage ? Prosze o pomoc Dziękuje . Krzysiek
Opublikowano
Odłącz kostkę czujnika maski. Jeśli dalej będą błędy to podłącz inpę. W sterowniku GM5 będzie błąd alarmu w zakładce shadow. Będzie tam informacja, który czujnik wzbudził alarm.
  • 4 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

dopisze się do wątku. Mam nadzieję, że do właściwego:) Mam F25, 2011 z USA. Był trafiony lewy przód. Po naprawie w Polsce: wymieniony błotnik, zderzak z przodu panowie zapomnieli o syrenie alarmowej. No i stan na teraz: alarm fabryczny jest - miga światłami w razie ruchu wewnątrz przy uzbrojonym alarmie bez dźwięku oczywiście, bo jest brak syreny. No i teraz to co udało mi się zrobić za sprawą mechanika: dorwał używaną syrenę (pasującą do tego modelu) podpiął i ... lipa. Brak dźwięku :( Przy podpiętej syrenie na kompie pojawiły się błędy:

Panel obsługi dachu:

- 801A3A wywołanie alarmu błąd aktywny i zapisany

- DE8C5E magistrala danych LIN błąd komunikacyjny

- 801A5 czujnik przechyłu nadwozia błąd kodowania

I teraz mechanik ma dylemat i pomysły:

- rozbierać dach panoramiczny i szukać czy tam czegoś nie ma

- programować od nowa całe auto z podpiętą syreną - bo jest pomysłī, że jak auto programowane było już w Polsce bez syreny alarmowej to może być przyczyną braku dźwięku, bo system nie widział jej w czasie przeprogramowywania auta z softu USA na Polskę; przy tej całej akcji (kolega mechanika z BMW mówi, że potrwa to 6-8h) nie za bardzo wiedzą jaki to efekt da.

Pytanie do forumowiczów:

- spotkaliście się z tym - brak dźwięku ?

- jak sprawdzić czy ta "nowa" syrena jest ok ?

- mechanik sprawdził, że na kostkę wchodzącą do syreny podawane jest napięcie/sygnał ale nie potrafi go "sprawdzić" - bo jest cyfrowy, jak to sprawdzić ?

No to chyba tyle bolączek z jednym fabrycznym autoalarmem :(

-