Skocz do zawartości

Instalacja LPG a świece zapłonowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę jakie świece zapłonowe zastosować przy silniku M43 w modelu E36 z 94r. z zamontowaną instalacją LPG (zwykła z parownikiem) :?: .

Gdzieś czytałem by zwiększyć przerwę na elektrodach, ale nie wiem czy jest to prawda i ewentualnie o ile odgiąć boczną elektrodę, by nie dochodziło do strzelania gazu.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
ja w oby dwoch betkach stosuje takie jak poleca BMW i nigdy mnie nie zawiodly. Wszystko zostawiam tak jak do jazdy na Pb i chodzi bez zarzutow.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor
Jednak LPG to nie to samo co etylina i wiem, że świece też często są inne zalecane. :wink:

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Kup świece do gazu firmy NGK (dobiorą Ci je z katalogu). Ważne jest aby świeca nie była platynowa, bo te do gazu się wogóle nie nadają, a są 2, a nawet 3 razy droższe. Słyszałem, że pierwsze świece Bosha do gazu też nie bardzo się sprawdzały, nie wiem jak jest teraz.
Opublikowano
  • Autor
Kup świece do gazu firmy NGK (dobiorą Ci je z katalogu). Ważne jest aby świeca nie była platynowa, bo te do gazu się wogóle nie nadają, a są 2, a nawet 3 razy droższe. Słyszałem, że pierwsze świece Bosha do gazu też nie bardzo się sprawdzały, nie wiem jak jest teraz.

Dzięki za rzeczową odpowiedź. :wink:

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Odnośnie świec do gazu LPG .Nie wierz w to, bo to jest czysty MARKETING[sorry za moją angielszczyzne] kup poprosu świece jakie zaleca producent ,wymień filtr powietrza i dopiero zajmij się regulają LPG [analizą spalin ] Oczywiście stan rzeczy sie zmienia gdy pozbyłes sie katalizatora wtedy musisz metodą prób i błędów dokonać regulacji we własnym zakresie

ps. Gdyby ci nie szło masz mojego priva

pozdrawiam

zielony

Opublikowano
No nie powiedziałbym. W niektórych autach są zalecane świece platynowe. Niestety takie świece nie nadają się do gazu. Więc nie zawsze takie standardowe świece są dobre.
Opublikowano

Odnośnie świec platynowych .

Marka Ford model silnika DOHC16v. [zetek].pracuje wyłącznie na platynowych świecach i zapomnij o wynalazkach do LPG chyba że masz za dużo kasy

Opublikowano
Odnośnie Toyoty Previ (94r.): auto powinno jeżdzić na platynowych. Mam gaz i świece skończyły się po 10tys. więc tylko wynalazki do gazu. Ale mówimy o BMW. Ja proponuje świece NGK są bardzo dobre do gazu.
Opublikowano
Przedewszystkim pominołem fakt że jeżeli świece platynowe to TYLKO ORYGINAŁ w przeciwnym razie producent nie gwarantuje właściwej pracy silnika[potwierdzone na własnym grzbiecie]zamieniłen 'motokraft'na 'bosch' i pozamiatane
Opublikowano
  • Autor

Świece już wymieniłem na NGK i dalej strzela.

Katalizator obecny i sprawny, filtr powietrza wymieniany miesiąc temu i jest czysty, diagnosta zrobił mi analizę spalin i trochę pokręcił śrubkami (na parowniku i na rurce do palnika).

Dalej strzela kilka razy dziennie, są to ciche delikatne strzały tuż po uruchomieniu silnika, ale czasami (może raz w tygodniu) strzeli trochę mocniej.

Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o radę.

Dziękuję za zainteresowanie tematem. :wink:

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Do tych świec i filtra powinieneś dorzucić jeszcze kable W.N.bo ci pewnie prąd gdzieś bokiem ucieka i dlatego strzela.A poza tym o gazie to już chyba wszystko było na tym forum trzeba tylko poszukać :wink:
Budyń 730 E-32 było teraz E-34 tds touring.
Opublikowano
  • Autor
Do tych świec i filtra powinieneś dorzucić jeszcze kable W.N.bo ci pewnie prąd gdzieś bokiem ucieka i dlatego strzela.A poza tym o gazie to już chyba wszystko było na tym forum trzeba tylko poszukać :wink:

Dzięki, wiem, szukałem.

Kable zostały przez mechanika sprawdzone i on twierdzi, że to nie to.

Ja sam stałem w zupełnie zaciemnionym garażu nad silnikiem i nie zauważyłem nawet małej iskierki.

Te kable wymienić "w ciemno" to droga impreza, są kosztowne, dlatego też postanowiłem je poprostu sprawdzić i nie znalazłem nic niepokojącego jeśli o nie chodzi.

Zwróć uwagę, że napisałem iż strzela zawsze tuż po uruchomieniu a nie w czasie jazdy.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Witam

Ja od czasu do czasu miewam podobne sytuacje. Doszedlem, ze to przelacznik Pb/LPG. Moze masz podobnie... sprawdz.

Pozdr.

Opublikowano

A moze gazownik byl troszke niekompetentny.

Z mojego doswiadczenia wiem, ze przyczyna strzelania

gazu jest niewlasciwie zamontowana instalacja.....

Opublikowano
Moge jeszcze doradzić zmianę stacji gazowej. Spróbuj zatankować gaz na Shelu lub BP.
Opublikowano
takze polecam gaz z Shella, jest rewelacyjny.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor
A moze gazownik byl troszke niekompetentny.

Z mojego doswiadczenia wiem, ze przyczyna strzelania

gazu jest niewlasciwie zamontowana instalacja.....

Miesiąc temu dziwiłem się, że komuś strzela LPG.

Pół roku jazdy i może ze dwa lekkie kichnięcia.

No raz to walnęło mi zdrowo ale to z ewidentnie mojej winy bo "na gazie" nie szaleje się autkiem.

To wyklucza niewłaściwy montaż instalacji.

Co do przełącznika B-G to przełącza normalnie, beż problemów i tego bym się raczej nie imał.

Przecież to zwykła elektryka, po wyłączeniu B załącza G - zwykły elektromagnes zaworu gazowego i tyle.

Jeśli wykonuje te funkcje to chyba tak ma być i nic innego się tu nie wymyśli.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
  • Autor
Moge jeszcze doradzić zmianę stacji gazowej. Spróbuj zatankować gaz na Shelu lub BP.

Strzela od jakichś trzech tygodni i w tym czasie tankowałem chyba z pięć razy na różnych (w tym BP) stacjach.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Z tym przełącznikiem to chyba nie do końca tak ? Po drodze jest chyba jeszcze jakiś przekażnik i to może na nim kleją się styki ale czy to to :?:
Budyń 730 E-32 było teraz E-34 tds touring.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

jeżeli wam auto strzela na gazie to trzeba sprawdzić 4 podstawowe rzeczy to są może dla zwykłych śmiertelników błache sprawy ale wierzcie mi, że to podstawa

1 świece

2 przewody wysokiego napiecia

3 kopułka

4palec rozdzielacza

na oko mogą wygladać dobrze i na benzynie moze chodzić idealnie ale jeżeli jest LPG i strzela to trudno duże koszta ale jak reką odjął nie ten sam samochód.Sam to przechodziłem

Opublikowano
a może jest źle dobrana zwężka przed przepustnicą... anty strzałowa... podobno to się dobiera do każdego typu silnika... więć to też może być to... ja mam świece NGK 2 elektrodowe i filtr powietrza wymieniłem przy regulacji gazu... czyli po 10000km, zrobiłem już 15000km i ani kichnięcia, a i cały czas shell power gas tankuje, na innym słabiutko...
Opublikowano

jeśli strzela na gazie to jest wina tylko i wyłącznie słabej instalacji elektrycznej a dokładnie zapłonowej! masz albo słabą iskre albo częsty jej brak! co oczywiście jest spowodowane tym co napisał bebikon

radziłbym jednak otworzyc maske w nocy , odpalić auto i popatrzeć sobie na świece i przewody! pewnie będą sie swiecić albo i zobaczysz jeszcze iskre a potem strzał usłyszysz!

przy takich objawach zmień przewody!

dobre mogą być bo przejście będzie ale będą miały jeszcze przebicie a tego mechanior na pewno nie sprawdzi

a co do świec to nie wiem gdzie wyczytałes że trzeba przerwę zwiększyć?

coś słyszałeś ale to jest odwrotnie! przy słabej instalacji i ogólnie dla gazu powinno sie ustawić przerwę na swiecy do 0.7mm i wtedy jest pewniejsza iskra a jak zwiekszysz ją to wtedy dopiero jest częsty brak iskry i wali aż milo

i nie czepiajcie sie reduktora zaworów, przełączników i miksera bo to nie ma nic wspólnego ze strzelaniem! jak z tym będzie coś nie tak to nie będzie chodził wcale albo bedzie muł lub będzie żłopał gazu

pozdrawiam