Skocz do zawartości

E36 318i M43 Zimering wału korbowego..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam do wymiany jak w tytule zimering wału korbowego i jak poszperałem na forach nie jest to skomplikowana operacja ale spotkałem się z różnymi wymiarami tych uszczelniaczy w necie i nie wiem jaki ma być. Czy mogli byście podać mi wymiary tego uszczelniacza do silnika M43/1.8 z 97roku. pozdro...
Opublikowano
OK.. Dzięki bardzo... w sobotę prawdopodobnie wymiana myślę że obędzie się bez niespodzianek .. pozdro...
Opublikowano

wszystko zależy od typu uszczelniacza, większości nie wolno smarować olejem i innymi mazidłami!!!

zwykły to jeszcze trochę potrzyma, ale np PTFE puści błyskawicznie

nie wspominając o wytarciu powierzchi na któej uszczelniacz pracuje

zresztą jak kupisz to masz w pudełku instrukcję na której pewnie będzie zaznaczone żeby nie mazać

Opublikowano
uszczelniacze z tworzyw warto przed montażem zamoczyć w gorącej zwykłej wodzie dużo prościej je potem zamontować
Opublikowano
nie sądzę, nie chodzi o to, że uszczelniacz ma pracować w mazidle jak to nazywasz. Mialem na myśli bezkolizyjny montaż wcześniej wskazanego elementu.

producenci nie zalecają smarowania uszczelniaczy olejem czy innym mazidłem (mazidło- chodziło mi o smary itp)

powierzchnie mają być czyste i suche i na taką ma być zamontowany uszczelniacz

do bezkolizyjnego montażu służą odpowiednie tuleje, zazwyczaj dodawane w zestawie jeśli technologia montażu tego wymaga

akurat na wał korbowy w starych BMW zakłada się je łatwo

Opublikowano
pracowałem zarówno z nowymi produktami jak i z używanymi które składały się min z różnego rodzaju uszczelniaczy i każdy producent zalecał stosowanie odpowiednich środków do montażu.