Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zasadniczo przy wymianie oleju zchodzi średnio polowa oleju któy znajduje sie w skrzyni. Takze po wymianie masz polowe starego i polowe nowego.

Tak mi powiedzial kolega z ASO

• Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak zapytam z Ciekawości. Skoro miska jest odkręcona gdzie zostają pozostałe litry oleju ?
Opublikowano
Zostaje w konwerterze, chłodnicy i jej przewodach. Olej należy wymieniać dynamicznie wówczas zejdzie prawie wszystko. Pewnie, najprościej wymienić miskę z filtrem i gotowe; w silniku też wymieniacie 50-60% oleju? :mad2: Co gorsza ten pogląd prezentują poważne zakłady spec. w ASB.
Opublikowano
co to znaczy dynamicznie? ze skrzynia ma chodzic podczas spuszczania oleju?

Dynamiczna wymiana polega w skrócie na podłączeniu maszyny z jednej i z drugiej strony ASB co tworzy ''układ'' zamknięty, silnik i skrzynia biegów wówczas pracuje, a olej przepływa ze skrzyni przez maszyne spowrotem do skrzyni, dolewa się wtedy środek płuczący, który wraz ze starym olejem przepływa przez skrzynie i maszynę, płucząc skrzynie biegów, a później nowym olejem wlanym do maszyny ''wypycha'' się stary olej ze skrzyni, przez co w skrzyni zostaje sam nowy olej więc jest on wymieniony niemal w 100%. Proces zajmuje coś ok 3 godzin i z czystym sumieniem mogę polecić do tego zabiegu firmę z Kielc MARCO-SERVICE. :cool2:

edit:

Dodam, że przy wymianie dynamicznej, jeżeli jedziemy z naszymi częściami, potrzebne jest nam więcej oleju niż wchodzi do skrzyni, ja o tym nie wiedziałem i musiałem dokupić w serwisie ok 2-3l oleju.

Opublikowano
zasadniczo przy wymianie oleju zchodzi średnio polowa oleju któy znajduje sie w skrzyni. Takze po wymianie masz polowe starego i polowe nowego.

Tak mi powiedzial kolega z ASO

To może alternatywą dla dynamicznej wymiany oleju jest odkręcenie miski. Zlanie połowy starego oleju, dolewka nowego. Założenie nowej miski. Po tej akcji mamy stary/nowy olej w proporcji 50/50. Po przejechaniu np 100 km. Powtarzamy akcje. Spuszczamy olej z miski i dolewamy znowu nowy. I mamy star/nowy olej w proporcji 25/75 :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej!

Moje 320xi właśnie przekroczyło 70 000 i wnioskując z forum powinienem pomyśleć o wymianie oleju w skrzyni biegów.

Tak więc pytanie, jaki olej najlepiej uzyć oraz jaki rodzaj wymiany: dunamiczny czy grawitacyjny ??

Pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano
Dzięki, a pierwsza wymiana to zrobić dynamicznie czy tylko grawitacyjnie? i jaka ilość oleju potrzebna do każdej z opcji?
Opublikowano
Czy wymieniając w ASO wgrywają/aktualizują również oprogramowanie? Kogo polecacie w małopolsce? Generalnie moja skrzynia działa bez zarzutu, sucha jak pieprz, ale auto ma już prawie 3 lata i 145tys, więc można już profilaktycznie wymienić.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jaki warsztat polecacie do wymiany oleju w okolicach Wrocławia? Wiem, że w Długołęce jest duży, długo istniejący na rynku warsztat zajmujący się tylko automatami ale czytałem opinie, że czasem odwalają fuszerkę (komuś źle dokręcili miskę tak, że uszczelka się skręciła i olej wyciekał lub nie dolali oleju/wlali za dużo). Co myślicie, zmieniał ktoś tam?

Zastanawiam się też na znanym i cenionym warsztatem BMW Expert Motorsport na Olsztyńskiej ale nie wiem czy znają się tak dobrze na automatach.

Opublikowano
Jaki warsztat polecacie do wymiany oleju w okolicach Wrocławia? Wiem, że w Długołęce jest duży, długo istniejący na rynku warsztat zajmujący się tylko automatami ale czytałem opinie, że czasem odwalają fuszerkę (komuś źle dokręcili miskę tak, że uszczelka się skręciła i olej wyciekał lub nie dolali oleju/wlali za dużo). Co myślicie, zmieniał ktoś tam?

Zastanawiam się też na znanym i cenionym warsztatem BMW Expert Motorsport na Olsztyńskiej ale nie wiem czy znają się tak dobrze na automatach.

Jakieś wpadki pojedyncze mogli mieć ale ten serwis w Długołęce jest ok. Nie musi to być przecież serwis od skrzyń tylko ale od BMW i też będzie ok - jak chcesz pewnie i bez żadnej fuszerki ale dosc drogo to jedź do Stando ale np. Beben serwis tez Ci powinien dobrze wymienić i tutaj będzie taniej.

Opublikowano
Cześć. Szukam dobrego fachowca z województwa lubuskiego okolice Zielonej Góry, który mógł by mi wymienić olej w szkrzyni (dynamiczna wymiana ). Pozdrawiam serdecznie.
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Podłącze się pod temat.

Może ktoś zna dobry warsztat z woj.podkarpackiego?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dziękuje koledzy a jest ktoś jeszcze z innych miast jak Katowice Opole ?

Ja przeprowadzam serwis automatów w Sosnowcu, obok Katowic. Jeżeli chcesz jakieś informacje, lub zdzwonić się ze specjalistą od Automatów, napisz na priv, to nic nie kosztuje. ;) Zapraszam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Niegdyś dowiadywałem się o dynamicznej wymianie oleju u Ślusarczyka w Tarnowie, ale mi krzyknęli 2800 zł i samochód trzeba zostawić na cały dzień. Aby nie siedzieć całego dnia w poczekalni to masz wyjście wynająć samochód zastępczy. Ja osobiście im podziękowałem i wymieniłem sam, co prawda nie dynamicznie, ale 8,5 litra oleju udało się spuścić. Koszt wyniósł około 1200 zł za olej i miskę.
BMW F31 318d 143pk aut.