Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Rozglądam się nad zakupem samochodu BM 3GT 2015-2017r. ze względu na rozmiar/cena oraz rodzinę.

Mieszkam w mieście, ale raz na jakiś czas wyjeżdżam pod miasto trasą do rodziny.

Zastanawiam się nad silnikiem, który wybrać. Diesel czy benzyna oraz ile KM? Może ktoś bardziej doświadczony byłby w stanie doradzić?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Trochę dziwne to pytanie. Skąd mamy wiedzieć czy zależy Ci na osiągach czy na ekonomii oraz jaki masz budżet ? Wstępnie powiem Ci tylko że wszystko powyżej 2.0 jest wyraźnie droższe i słabo dostępne, a jak już to przeważnie sprowadzane przystanki.
Opublikowano

Jeśli o sam silnik chodzi to w takim razie dla Ciebie 320d (190km).

W mieście 20i, 30i spali dużo więcej.

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dokładnie, w trasie różnice się zacierają ale w mieście benzyna spali 30-50% więcej.
Opublikowano
Dokładnie, w trasie różnice się zacierają ale w mieście benzyna spali 30-50% więcej.

Oj w trasie też jest przepaść procentowo ale rzeczywiście litrów jest mniej. Mi benzyna w trasie pali około 10, a diesel około 7 więc jak by nie patrzeć benzyna pali prawie 50% wiecej:-) :D :D :D :D

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
czy ja wiem.... mnie 335d paliło tyle samo co 330i przy takim samym stylu jazdy...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mieliśmy na myśli raczej 20d vs 20-30i a nie 35d :)

W długich trasach mam spalanie ok 8 litrów w 328ix ale na autostradzie max 150 km/h. W dieslu będzie 6. Natomiast w mieście w dieslu będzie 8 a w benzynie 12 ;)

Opublikowano

Jakie masz obroty podczas autostradowego cruisingu? Nie ukrywam ,że trochę brakuje tego 7 biegu i u mnie przy tych prędkościach jest dosyć głośno :x

I jak jest z wyciszeniem w F30/F32?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyciszenie - słabo. Przynajmniej w mojej byłej F30 w M pakiecie z 2013 roku.

Wyraźnie słychać szumy wiatru i opon, jakbyś jechał suvem...

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
W f30 slychac szumy jak w corsie.... nie zaleznie przed czy po lifcie... po 330i przesiadkę się na e84 23d I jest ciszej....
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wyciszenie słabe, obrotów nie pamietam ale wyraźnie niższe niż w 6hp. Biegów jest 8 ;)
Opublikowano
W f30 slychac szumy jak w corsie.... nie zaleznie przed czy po lifcie... po 330i przesiadkę się na e84 23d I jest ciszej....

Miałem E84 23d a teraz mam 330i i wg mnie wyciszenie jest porównywalne

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma w F30 skrzyń 7 biegowych każda skrzynia AT ma 8 biegów. 8 bieg nie jest wykorzystywany w trybie sport.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma w F30 skrzyń 7 biegowych każda skrzynia AT ma 8 biegów. 8 bieg nie jest wykorzystywany w trybie sport.

Wg mnie to On napisał, że w służbowym ma 7 biegów, więc obstawiam vag ;)

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Wg mnie to On napisał, że w służbowym ma 7 biegów, więc obstawiam vag ;)

Miło ,że ktoś czyta ze zrozumieniem :)

Tak ,dsg 7 w golfie..

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Mam zamiar a wręcz jestem już przekonany do zakupu BMW 3 z 2013 roku.

Lecz mam pytanie do was. Słyszałem dużo złych opinii o silnikach 2 litrowych disla.

Na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę jeżeli chodzi o jednostkę.?

Co w pierwszej kolejności należy wymienić po zakupie?

Znalazłem narazie tylko jeden interesujący mnie egzemplarz oto link

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-sport-line-individual-potwierdzony-przebieg-pisemna-gwarancja-ID6Cufjl.html

Co sądzicie jakie są wasze opinie?

Dziękuje z góry za pomoc

Opublikowano

BMW kupuje się jak najnowsze z jak najmniejszym nalotem.

Ja osobiście nie kupuje aut które podczas mojego użytkowania przekroczą 300 tys nalotu.

W tym z ogłoszenia silnik i skrzynia najlepszy okres życia maja już za sobą wiec jest duże ryzyko ze trzeba będzie zainwestować w ich odbudowę dodatkowe środki.

Moja lista napraw tego auta w teorii by tak wyglądała:

-rozrząd

-olej w skrzyni automatycznej z filtrem

-tarcze i klocki

-opony

-amortyzatory wraz z poduszkami

-nowe zarniki ksenonow

Plus to czego nie widać z przebiegu

MADE IN PRL
Opublikowano

Kumaty wujek

Dzięki za radę. A jakie koszta są przy zmianie rozrządu ? Olej w skrzyni jakoś mnie nie przeraża najbardziej nasłuchałem się

O tym rozrządzie. I teraz nie wiem co mam robić. Chce zakupić f-ke ale nie chcę być rozczarowany.

A to będzie moja pierwsza BMW ka

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Rozrząd z tyłu, wymiana 3 tys zł w ciągu kilka godzin, jest to najmniejszy problem, dużo większy to znalezienie egzemplarza bez przygód.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To nie w moim regionie a u Fąfary pod Wrocławiem. Skoro mi się opłacało pojechać 500 km to i z Warszawy będzie warto.