Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podbiję z większą ilością informacji, jakie rozmiar zimówek pod te felgi?

Przód - 8Jx18 ET34

Tył - 8.5Jx18 ET 37

Aktualnie są letnie 225/40 oraz 255/35.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podbiję z większą ilością informacji, jakie rozmiar zimówek pod te felgi?

Przód - 8Jx18 ET34

Tył - 8.5Jx18 ET 37

Aktualnie są letnie 225/40 oraz 255/35.

mam podobny komplet tylko że 17 z oponą 225/45

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak chcesz takie same opony to felgi powinieneś mieć w tych samych szerokościach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzwoń po dystrybutorach najlepiej blisko i tanio to jeszcze Ci założą w cenie.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Przy 8.5 cala feldze z tyłu naciąg będzie , ale tylko przy założeniu takiej opony jak na przodzie , czyli 225 40 18 . Tyle ,że są opony 225 szersze i węższe . np Continental sport contact 225 na 8.5 cal feldze bedzie spory naciąg , ale już np 225 bridgestone potenza S001 bedzie mniejszy . Producenci róznią się między sobą szerokoscią w ramach tego samego rozmiaru . Ale nawet w ramach tego samego producenta są zauwazalne roznice ...dunlop sport maxx RT 225 45 17 ma mniejszy naciąg na 8 calowej feldze niż jej następca sport maxx RT2 . Pisze to wszystko z własnego doswiadczenia . Także jak się chce uniknąc drogiego walca na tył 255 , można załozyc 225 minimalizując naciąg przez dobranie odpowiedniego modelu opony .
Opublikowano
Ciekawe to co piszesz z oponami, szkoda, że to jedynie z doświadczenia można wywnioskować czy będzie naciąg czy nie przy np 8,5J i oponie 225. Panowie spodobało mi się kilka modeli felg akcesoryjnych, nie z gamy BMW. Mianowicie borbety, oz lub Japan Racing, mam problem ze znalezieniem jednego modelu w dwóch rozmiarach. Najbardziej podeszły mi JR11, lecz rozmiar to 7,5 i 8,5 cala. 7,5 ma sens na oponę 225/40/18? bo 8,5 na 255/35/18 dobrze pasuje. Macie jakieś fajne modele w tych wartościach? 8J ET34 i 8,5J ET 37???? Poradźcie coś PANYYY
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Poszukaj na sklepopon - mają felgi nie w zestawach a pojedyncze, czyli możesz jedną felgę w dwóch szerokościach - jak producent takie wykonuje.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Na tej stronie spotkałem się już z wieloma bzdurami, czasem 225 na 8,5 calach przy 18-19 calach pokazuje jak 205 na 10 calach.
Opublikowano
Witam posiadam e91 z 2011r 320d 184koni mam w oponach letnich czujniki ciśnienia, znalazłem fajne felgi z oponami zimowymi bez czujników ciśnienia, czy mogę je założyć ? Czy będzie mi ciągle wywalał błąd?
Opublikowano
Witam. Mam szybkie pytanie, chcę zastosować do E92 opony całoroczne, ale nie chcę kombinować z rozmiarami przód inny i tył inny. Felgi mam 18 cali. Czy mogę zastosować jeden rozmiar: 225/40/18 z przodu i z tyłu?
Opublikowano
Jesli masz oryginalne felgi bmw 18 calowe , to na pewno są rózne , z tyłu masz 8.5 cala i wtedy powinna być opona 255 , zeby nie było naciągu . Sam próbowałem załozyć na fele 8.5 225 na tył , pojezdziłem pare dni , myślałem , że może cos na przyspieszeniu zyskam , ale jest identyczne na 225 jak i na tym walcu 255. Trakcja w zakręcie i wygląd przemawiają za 255. Opona 200 pln droższa niestety . Spalanie podobne . Przy samym starcie odczucie, że troszkę lżej mu na 225 , ale na lepsze osiągi się to nie przełożyło u mnie.
Opublikowano
Witam mam pytanie odnośnie felg aluminiowych z E60 16 J7 is20 czy podejdą do e90 do tego chce założyć opony 205 55 16. Dzięki z góry za odp.
Opublikowano

Dwa zdjęcia poglądowe jak wygląda naciągnięta opona 225 na feldze 8,5''

Na żywo wygląda to o wiele gorzej bo mamy porównanie z przodem 8'' gdzie opona 225 leży równo!

opona 225/40/R18 na feldze 8,5"

zcld1nshrvkm.png

opona 225/45/R17 na feldze 8,5"

8jj7z9re315k.jpg

:roll:

Opublikowano

aaben :cool2: fakt, Goodyear F1 Assymetric ma szeroki i głęboki rant ochronny felgi, cały rant felgi jest schowany w oponie dobre na krawężniki.

Mam taki zestaw na zestawie letnim z felgami 193.

Ale na zimowym setupie naciągnąłem oponę z tyłu 225 na 8,5" felgę i jakoś mi się to nie podoba widać że te koło jak by mniejsze było.

Może już stary jestem i się czepiam no ale widać naciąg i tyle. :wink:

Opublikowano
Ja do siebie kupiłem specjalnie opony 225 i założylem na tył na 8.5 cala i naciąg jest niestety i wygląda to dziwnie , patrząc od przodu pod kątem jest węższe całe koło jakby, nie widac tak tego fajnego odsadzenia jakie daje fela 8.5 cala w przedliftowych e9x , dlatego z powrotem wsadziłem 255. Opona 225 nie daje ani jakiejs oszczednosci na paliwie , osiągi również nic lepiej ( 225 załozyłem sobie mysląc, że odzyskam troche ze straconej 1 sek do setki ) . Tak przy okazji , do czegoś słabszego niż 330i nie polecam felg wzór 162 ...ciężkie redło strasznie .
Opublikowano
Witam, kupiłem niedawno e90 320d z zawieszeniem m sport. Muszę wymienić tylnie opony (18). Nie są to run flaty. Jak wyglada sprawa run flatow w takim zawieszeniu? Boje się,ze będę się czuł jak w taczce. Lepiej będzie wymienić wszystkie na rof czy trzymać się zwykłych opon?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie masz problemu z tym że jest brak zapasu to zwykłe opony są lepsze.
3A0jS9b.png