Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet na pewno :wink:

http://oi42.tinypic.com/118hy1i.jpg

Na feldze o szerokości 8,5" idealnie leży 255.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są różne gusta, ale wg mnie średnio to wygląda :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Pytanie czy będę je mógł założyć bez dystansów i sprawdzić jak to wygląda czy bez dystansów one mi po prostu nie wejdą..... ??

proszę o odpowiedź

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodatkowe pytanie do poprzedniego posta. Czy ktos ma opone 255/30/19 nawleczona na felge 10”? I do kompletu 255/35 na feldze 9”

W ogole nie ma opon runflat w rozmiarach 235/35/19 i 265/30/19. Pomijam rtf. W ogole w tych rozmiarach nie ma rozsadnych opon. Jest bridgestone potenza s001 ktorej nie da sie nigdzie kupic.

Jak mozna to prosze o obrazek jak wyglada 255 na 10 i 225 na 9

Opublikowano

Panowei mam pytanie

E90 320d M47 163KM

felgi style 193 , i musze dokupić opony

myslę o Pirelli P Zero nero GT ,

i tu mam pytanie , :na przód kupie 225/40/18 , ale na tył BMW przewiduje 255/35/18 , pytanie cz faktycznie tak duży rozmiar, czy warto pomysleć o mniejszych na tył np szerokość 235 ??

Poradźcie , bo chce jeszcze w tym sezonie kupić opony na lato ( mozna dostać w fajnej cenie )

brac na tył 255 czy przy 320d to za dużo ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie przeszkadza Ci lekki naciąg to załóż też 225/40 a jak chcesz żeby wyglądało to lepiej to 255/35, bo taki rozmiar jest przewidziany przez producenta. Możesz oczywiście dać np. 235/40 ale licznik będzie przekłamywał w stosunku do prawidłowego rozmiaru, systemy nie powinny świrować, bo nie będzie to wielka różnica, ale może być wrażenie lekkiego "balona".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam Panowie. Mam oryginalne felgi 18", chyba 8 i 8,5j. Auto kupiłem na oponach 225/40 i 255/35, ale że były gładkie, to wymieniłem komplet i letnie mam 225/40 i 235/40, tył trochę naciągnięty względem przodu. I teraz czas kupić zimówki, do przodu wziąłęm naturalnie 225/40, natomiast nie wiem czym kierować się przy wyborze tyłu - czy wziąć fabryczne 255/35, czy jednak 235/40? W 235 niby większy wybór, ale to nieistotne. Niektórzy mi teoretyzują "nie ujedziesz na takiej oponie w zimę" albo "po co taki walec, na zimę wąskie" :mrgreen: i nie wiem sam która opcja będzie lepsza. Przy 235 drażni mnie trochę ta różnica w układaniu się opon. Auto mam mocno obniżone na gwincie i w sumie 255 lepiej by mi się zbliżyło do błotnika z tyłu, bo dystansu mam tylko 20mm... pomóżta :)
Opublikowano
Miałem bardzo podobny dylemat, ale po rozmowie z człowiekiem który całe życie jeździ głównie mercedesami i tym co mi powiedział zdecydowałem się na 225/40 obie osie, a to dlatego że na bardzo szerokiej oponie będzie się bardzo źle jeździć po śniegu on miał oponę 265 tylko tył napęd i twierdził że był dramat pod oponą było za dużo śniegu i miał nawet problem z ruszeniem z miejsca. Oczywiście zimy są łaskawsze teraz ;) no ale ja nie ryzykowałem. Polecam Nokiany WR A4 jeżeli jeździsz na zwykłych oponach.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano
Sam zastanawiam się nad oponami, mam felgi 8j i na nie chcę założyć opony 215/45 r18, a na felgi 8.5j myślałem dać 245/40 r18. Co o tym myślicie?

Wg mnie za duża różnica, 245/40 jest sporo wyższe. Jak już chcesz wąsko to optymalny jest chyba setup który mam na lato - 225/40 i 235/40.

Opublikowano
Witam, mam zamiar się przesiąść z 225/45 /17 na fele motorsporty z si i tam ma byc opona 225/40 /18 przód i 255 / 35 / 18 tył .... i teraz dwa pytania do tych co taka zmianę przeszli już....czy do silnika 2.0 benzyna 170 kucy te 255 z tyłu nie przymuli znacząco ? I jak komfort po zmianie z 17 na 18 ? Zawieszenie póki co standardowe .
Opublikowano
Witam, mam zamiar się przesiąść z 225/45 /17 na fele motorsporty z si i tam ma byc opona 225/40 /18 przód i 255 / 35 / 18 tył .... i teraz dwa pytania do tych co taka zmianę przeszli już....czy do silnika 2.0 benzyna 170 kucy te 255 z tyłu nie przymuli znacząco ? I jak komfort po zmianie z 17 na 18 ? Zawieszenie póki co standardowe .

Jest ok , tyle przewiduje producent na 18' , ważne czy chcesz opony run flat czy zwykłe... RFT to duży gorszy komfort jazdy , sam się o tym przekonałem i jak piszą tutaj inni , po przesadce na zwykłe opony jazda 100x lepsza !

Opublikowano
Mam teraz zwykłe, nie ROF , nigdy tego nie założę , na ROF przywiozłem go z niemiec i to była tragedia. No ale jednak z 17 na 18 robi się już naleśnik , mało gumy stąd moje obawy. Najbardziej jednak czy nie przymuli mi odczuwalnie auta te plus 3 cm z tyłu na szerokosci. Nie mam zamiaru sie bawić w żadną kombinację typu 235 czy 245 i jezdzić z naciągiem , tylko ma być 255 jesli już 18 kupować.
Opublikowano
Mam teraz zwykłe, nie ROF , nigdy tego nie założę , na ROF przywiozłem go z niemiec i to była tragedia. No ale jednak z 17 na 18 robi się już naleśnik , mało gumy stąd moje obawy. Najbardziej jednak czy nie przymuli mi odczuwalnie auta te plus 3 cm z tyłu na szerokosci. Nie mam zamiaru sie bawić w żadną kombinację typu 235 czy 245 i jezdzić z naciągiem , tylko ma być 255 jesli już 18 kupować.

prawidłowo :) BMW mówi 255 i jak widze inne kombinacje to.. co do mocy to gdybyś miał 1.6 115 KM to myśle że mógłbys sięobawiać :) ODczucia w dynamice są ale przy zmianie 205/55/16 na 255/35/18, ja miałem takie i przy tej zmiane delikatnie czuć .. ale po prostu mocniej ciśniesz na gaz i jest ok :) a wygląd mega lepszy :D także polecam , sam się wahałem ale jak już założyłem.. inne auto:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim

Szukam jakiejś zimy do swojej e92 i nie wiem co wybrać, budżet najlepiej do 2tyś. chyba zwykłe bo z runflat'em w tej cenie nie wiem czy się znajdzie coś dobrego. Aktualnie założone lato 245/45/18

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

dziuraski

z takim kapoerm już kupiłem i powiem szczerze że fajnie się trzyma drogi, nw czy kupować jakieś stalówki i taki rozmiar jak proponujesz czy wkładać na obecną felgę

Opublikowano
Cześć wszystkim

Szukam jakiejś zimy do swojej e92 i nie wiem co wybrać, budżet najlepiej do 2tyś. chyba zwykłe bo z runflat'em w tej cenie nie wiem czy się znajdzie coś dobrego.

Aktualnie założone lato 245/45/18

Letnie opony masz źle dobrane! powinny być 225/40/R18"

Te twoje przy 150km/h zawyżą prędkość o prawie 10km/h!

Wzorcowa opona powinna mieć 637,2mm średnicy koła przy rozmiarze 225/40/R18" a twoja ma 677,7mm średnicy koła.

Więc by to wyprostować 225/40/R18" :cool2:

Jakie masz felgi? szerokość 4szt. 8" czy 2szt.8" i 2szt. 8,5" :?:

Opublikowano

18 na zimę to słaby pomysł rozmiar 225 też :P, ja kupiłem bo za bardzo wyjścia nie miałem a nie chciałem starego auta puszczać na 18 i zostawać z 17 z 5 serii, letnie mam 19. Rozmiar bym zmienił bo auto traci na przyspieszeniu. Promień koła masz 20mm większy ..... profil przy tej szerokosci powinien byc 245/35/18

Co do stalówek to chyba aluski kupisz w tej samej cenie np jakieś 16 ;)

cenowo opony 18 a felgi z oponami np 16-17 wyjdzie podobnie

jak masz garaż i lewarek to z dwoma kompletami zaoszczędzisz parę złociszy rocznie inaczej bez sensu i wziął bym opony i wyglądał w zimę ;D

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano

to już sam nie wiem co robić, czy kupować jakieś 18 np Borbet XRT i jakąś zimę na to + na lato nowe gumy ?

czy kupić jakieś tanie fele 16 + zima a na lato te borbety co wyżej ?