Skocz do zawartości

E46 zmiana silnika z 318Ci na 328i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! posiadam BMW 318 Ci z silnikiem 2.0 N42 143 konie i silnik ten to tragedia o czym mówic nie muszę. Mam tanio do kupienia 328i 99r kombi, dodam że ja mam cabrio. Czy były by jakieś problemy ze zmianą silnika na 2.8 w moim cabrio?
Opublikowano
Ze swapami w BMW raczej kłopotów nie ma
Opublikowano
Raczej problemów nie ma oprócz tego, że musisz wymienić pół auta aby to wszystko się ze sobą zgrało. Jeżeli ten 328i jest w dobrym stanie to połowę rzeczy już masz.
Opublikowano
  • Autor
Raczej problemów nie ma oprócz tego, że musisz wymienić pół auta aby to wszystko się ze sobą zgrało. Jeżeli ten 328i jest w dobrym stanie to połowę rzeczy już masz.

a czyli rozumiem że czekają mnie dodatkowe koszta? całe kombi nie bedzie wystarczające ?

Opublikowano
oczywiście, że będzie. Wszystkie potrzebne rzeczy już masz. Zbadaj dobrze silnik przed swapem żeby nie narobić sobie kłopotu z jakąś padaką
Opublikowano

Sama wymiana w sensie wyjąć silnik wstawić inny teoretycznie nie jest trudna.

Jak silnik 2,8 jest w dobrym stanie, przebieg nie skręcony a vanosy zregenerowane to można się bawić ale do wymiany jest właściwie cały dół, układ wydechowy, hamulcowy, może są różne wały itp.

Opublikowano
właśnie też pomyślałem o wale o napisaniu poprzedniego posta. Dlaczego sądzisz, że potrzebna będzie wymiana dołu silnika?
Opublikowano

W sensie dół samochodu, czyli zawieszenie hamulce itp.

Btw 328 i 330 standardowo ma chyba s226 sportowo dostosowane zawieszenie.

Opublikowano
Teoretycznie dawca wystarczy ale przecież nie zamontujesz starych tarcz i klocków. Zawieszenie też warto poprawić w końcu przybędzie więcej mocy to przy zabawach lepiej mieć stabilniejsze auto. Tak jak wyżej kolega napisał, jeżeli silnik jest w bardzo dobrym stanie z niskim przebiegiem i w ogóle autko dobrze utrzymane to gra jest warta świeczki.
Opublikowano
czy 2.8 nie miala przypadkiem tej samej wielkości tarcz?
Opublikowano
  • Autor
280 tys km przebiegu ma te 2.8 ale silnik pracuje na 5
Opublikowano

Sporo... oczywiście jak na silnik pod swap...

W późniejszym czasie po zmianie mogą się pojawić problemy z odsprzedażą. No chyba, że zostanie w rodzinie do końca.

Opublikowano
Teoretycznie dawca wystarczy ale przecież nie zamontujesz starych tarcz i klocków. Zawieszenie też warto poprawić w końcu przybędzie więcej mocy to przy zabawach lepiej mieć stabilniejsze auto. Tak jak wyżej kolega napisał, jeżeli silnik jest w bardzo dobrym stanie z niskim przebiegiem i w ogóle autko dobrze utrzymane to gra jest warta świeczki.

Jak to nie? Nie takie rzeczy robią mirki w swoich garażach. Nowe tarcze? Po to co komu? Mam nadzieję, że autor wątku nie pójdzie tym tropem.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, właśnie robie takiego swapa tylko w coupe, mam pytanie bo z mojej bmw z 2004r wychodzi inna kostka, która nie pasuje do komputera od 2.8. Próbuje to przelutować ale nie wszystkie kolory są takie same. Pytanie brzmi jak sobie z tym poradziłeś ? Dopiszę jak by ktoś cos takiego chciał zrobić dużo częsci trzeba zmieniac m.in. dyfer, półosie(w 2.8 sa grubsze), wał(również grubszy), wybierak od biegów(w n42 krótksza skrzynia i wybierak dłuższy), stabilizator przedni(2.8 jest większy i siada miska na stabilizatorze), pedał gazu(w 2.8 jest na linke), tarcze są większe i silnik cięższy czyli sprężyny ale to jak kto woli, cały układ wydechowy, komputer, filtr paliwa, i pewnie czegoś zapomnialem. :D