Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,jestem tu nowy i odrazu z problemem.Kupiłem kolejne BMW tym razem e60 i odrazu przerażenie,auto spala olej,może go wyrzuca już sam nie wiem jak to nazwać,męczy mnie to okropnie,sprawdzałem na podnosniku i silnik cały jest suchutki,Wczoraj dolałem kolejny litr i po przejechaniu około 60 km znów pokazało dolej litr oleju,jakaś masakra!!! dodam ze wczoraj kierowała nim kobieta i nie przekroczyła ani razu 100 na godzine,auto nie miało duzych obrotów atu znów komunkat dolej litr oleju czy to może czujnik padł? czy odma czy trzeba juz dalej grzebac? :((
Opublikowano
Pewnie silnik m54, tez mam taki , ale mi bierze jakies 2-2,5 litra na max 10 tys.km, podlacz pod kompa bo pewnie czujnik siadl.
Opublikowano
na początku lutego byłem na kompie i twierdzą za nie było żadnego błędu,jakby mi tyle spalała co tobie to bym był zadowolony
Opublikowano
Niemam właśnie bagnetu,podpowiedzcie coś koledzy,właśnie że nie kopciło się za mną,wiadomo rano jak zimna to kopci ale to chyba normalne bo kopci para czy jak to tam sie zwie,męczy mnie to bo zanjomi sie podniecają jakie piękne,autko ,bananowe skóry ,wyswietlacz head up display i wgl dobrze wyposażona ,a ten olej mnie poprostu juz dobija,wystawiłem wczoraj autko na allegro juz jest prawie 800 wejśc, ludzie dzownią,piszą meile ale wiadomośc o tym że auto bierze olej odstrasza wszystkich :(
Opublikowano
Nie wymieniłem czujnika,a powiedzcie mi koledzy te e60 bez bagnetu do sprawdzenia oleju,gdzie mają czujnik oleju ? gdzie on sie znajduje?
Opublikowano
O ile się nie mylę to w misce olejowej znajduje się czujnik :)
Opublikowano

u mnie tez jest dziwna sprawa z braniem oleju (juz gdzies pisalem ale bez rozwiazania bo okazalo sie ze turbo jest ok). Ja po wymianie oleju robie ok 5000 mil i ani kropelki nie wezmie po czym zaczyna brac. Po dolaniu ok 0,5l przez ok 1000 mil znow nic nie wezmie po czym w ciagu ok 300 mil potrafi zezrec te 0,5l. Pozniej znow dolewka 0,5l itd az do wymiany po ktorej znow mam ok 5k mil spokoju. Olej wymianiam po ok 8k mil a jezdze na Valvo Synpower 5w30 czy jakos podobnie

Juz sie nawet smialem z kolega ze pewnie olej traci wlasciwosci i robi sie z niego woda dlatego po pewnym okresie zaczyna brac ale oczywiscie jest to bzdura

W oleju nie mam plymu chlodniczego ani na odwrot, samochod nie kopci podczas jazdy na niebiesko wiec widzisz kolego szakis85 nie jestes sam :)

Opublikowano
No nie jestem sam he dokładnie,myslałem że więcej ludzi sie odezwie w tej sprawie,dodam ze dzisiaj zauważyłem ze jak auto stoi odpalone i dostanie fest gazu na postoju to pusci biały dym,a pozniej jakiś niebieski,rozczarowany jestem okropnie. Panowie ci co znają sie na tych autach ,czy to może być ODMA OLEJOWA? BO i wydaje mi się auto jest za słabe jak na 218 koni,dodam że to benzyniak nie diesel. Prosze pomóżcie!!!!
Opublikowano
kolego to wyglada na padnieta odme po pierwsze i tak sie zaleca jej wymiane przy kupnie samochodu tak ze nie masz nic do stracenia :D
Opublikowano

Pierwszy sposób na sprawdzenie odmy to odkręć korek wlewu oleju gdy auto jest odpalone i jeśli zmieni się praca silnika to odma jest sprawna natomiast jeśli będzie bez zmian to odma lub przewody odmy do wymiany.

Wysłane z Nexusa 6

Opublikowano
Panowie wielkie dzieki za odpowiedzi,na wielkanoc lece do Polski i jutro robie termin w serwisie w ZG. Jesli bedzie poprawa odrazu dam wam znać,ale jak ktoś cos chce dopisać w tym temacie to zapraszam . Wystawiłem auto na allegro bo musze kupić diesla z racij zmiany pracy,od czwartku 1100 wejsć,kupa tel,a jak mówie ze cos sie dzieje z olejem to ludzie rezygnują:( Pozdrawiam szakis85
Opublikowano

60 km i litr oleju dolać? To już się samo przez się rozumie że on nie pali tego oleju skoro nie wygląda jak trabant czy syrenka z tyłu! Bardzo podejrzany jest czujnik poziomu! Odma to swoją drogą...

Ja tak miałem u klientki w 3.0benz 258km że babka tydzień po wymianie oleju dolała litr zgodnie z komunikatem komputera (zrobiła może 100km), a po 2 tyg znowu litr...zgadnijcie ile przekraczał stan ponad max? Olej spuszczony i zalany do właściwego poziomu i dopiero po wymianie czujnika nie sypał głupimi komunikatami.

Nie wiadomo czemu w benzynkach nie zrobili tradycyjnej miarki a czujniki poziomu elektroniczne to powszechna usterka (nie tylko w BMW).

:search:

Polecam http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=288895

Opublikowano
Stawiam jednak na ta odme,oby tylko :( bo wydaje mi sie ze auto sie muli i rura jest okopcona, no ale że jestem w DE to musze poczekac az wróce na święta do PL.
Opublikowano
Np,zauważyłem ze parkując w pracy pod scianą,zostaję po mnie ślad na scianie,czarna plama na scianie ,czyli faktycznie ten olej jest wyrzucany,czy to będzie jednak ta odma?????????????????????