Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie drgania samochodu na luzie. Odczuwalne na kierownicy, lewarku, i siedzeniu.

Moje pytanie czy mogą to być poduszki silnika? Czy raczej coś innego. 190tys. Przebiegu 2006r. Skrzynia manualna.

Opublikowano
Drgania w 20d to subiektywne odczucie. Te drgania masz od momentu jak kupiłeś samochód czy pojawiły się nie dawno. Ogólnie 20d nie grzeszy kulturą pracy, niestety 4 cylindry lubią sobie drgać. Po przesiadce z R6 długo nie mogłem się przyzwyczaić i była to jedyna rzecz która denerwowała mnie w 520d. Teraz po oglądaniu dla znajomego kilku egzemplarzy stwierdzam że moje delikatne drgania to nic w porównaniu do innych. W 318d też drgało, w manualu było widać jak lewarek się delikatnie porusza. Po wymianie poduszek pod silnikiem i skrzynią wiele się nie poprawiło...
Opublikowano
Witam,drgania może powodować uszkodzone (zużyte) koło pasowe na wale korbowym, u siebie też wymieniałem poduszki pod silnikiem i skrzynią i dopiero wymiana koła dała efekty. Koło wizualnie wyglądało dobrze ale po zdjęciu i dokładnych oględzinach okazało się złomem.
Opublikowano
Dlatego mówię że drgania to odczucie subiektywne, ciężkie do stwierdzenia przez forum :mrgreen: Może być to jakaś usterka lub typowe drgania R4... U kolegi rozwalone koło pasowe objawiało się takim szarpnięciem przy zapalaniu, gaszeniu i takim piskliwym gumowym odgłosem.
Opublikowano
U mnie drgania a właściwie mocne wibracje były gdy skrzynia była w położeniu na P i D ale to było naprawdę mocno odczuwalne.
Opublikowano

Jeżdżę 520d są jakieś drgania czuć coś na siedzeniu, na kole kierownicy trudno mi powiedzieć ale są i to jest normalne jak dlamnie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po wymianie poduszek problem kompletnie ustał, zero drgań :?:

U mnie jak silnik jest zimny, to na luzie czuję takie mrowienie, jak się rozgrzeje, to wręcz są niewyczuwalne i zastanawiam się czy zmieniać poduchy, czy przesadzam.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Tak jak kolega wyżej pisał delikatne wibracje są wyczuwalne w tych silnikach. Na twoim miejscu zostawił bym tak jak jest. Szkoda kasy pakować.