Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
usunięcie DPF z f30 320d Efficient Dynamics 2012 czy ktoś już to robił?czy dużo z tym jest roboty? Edytowane przez szkielet21
Opublikowano

Ja nie zamierzam usuwać nawet jeżeli będę miał z filtrem problemy. Zatruwanie powietrza :nienie: Zauważ, że jak wytniesz to ty i twoja rodzina może najbardziej się tego nawdychać

BTW. Na niemieckim forum czytałem jak ludzie konsultują sobie wybór silnika przed zakupem. Argument o tym, że dany silnik jest bardziej ekologiczny był poruszany na równi z jego osiągami. Na wątek o wycinaniu dpf nigdy nie trafiłem. Chciałbym, aby u nas taka kultura nastąpiła.

Opublikowano
Ja nie zamierzam usuwać nawet jeżeli będę miał z filtrem problemy. Zatruwanie powietrza :nienie: Zauważ, że jak wytniesz to ty i twoja rodzina może najbardziej się tego nawdychać

BTW. Na niemieckim forum czytałem jak ludzie konsultują sobie wybór silnika przed zakupem. Argument o tym, że dany silnik jest bardziej ekologiczny był poruszany na równi z jego osiągami. Na wątek o wycinaniu dpf nigdy nie trafiłem. Chciałbym, aby u nas taka kultura nastąpiła.

to nie wina kultury tylko zarobków jeżeli byśmy zarabiali jak niemcy to by nie przerażały na koszty napraw a tak człowiek kieruje najtańszym rozwiazaniem!

Opublikowano
to nie wina kultury tylko zarobków jeżeli byśmy zarabiali jak niemcy to by nie przerażały na koszty napraw a tak człowiek kieruje najtańszym rozwiazaniem!

Twoim najtańszym rozwiązaniem powinien być więc zakup auta z niższej półki cenowej. :mad2:

Opublikowano

Wszystko pewnie zależy od przebiegu...

Drugi samochód w rodzinie to VW, do obecnych 220 tys. (oryginalnego) przebiegu nic się z DPF nie wydarzyło. Jeżeli ktoś kupuje samochód z przebiegiem "komisowym" 180-190 tys. to musi się liczyć z koniecznością wymiany DPF.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Myślę że nie potrzebnie sobie tym DPF zaprzątasz głowę. Na forum są samochody serii E60 i E90 które już mają po 10 lat i nic się z DPF nie dzieje. Ja osobiście jeździłem 90 tyś km 20d z czego jakieś 80% po mieście w krótkich odcinkach i nie było absolutnie żadnego problemu z filtrem. Jedyne co to raz na tydzień - dwa wyjeżdżałem na autostradę 10-20 km z gazem w podłodze na wszelki wypadek. Nawet jeśli już jakimś cudem przytka go to można wymusić procedurę wypalania komputerem w ASO lub w jakimś ogarniętym warsztacie.