Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dużo czasu poświęcam na wybór najlepszej opcji poniesienia parametrów silnika 28i (mam 428xi).

Wstępnie wybrałem box, który dawał mi spokój z gwarancją.

Kusi mnie jednak, żeby zrobić program, korzystając np. z kreatora mocy.

W kreatorze zarzekają się, że gwarancja nie zostanie utracona, a przed przeglądem podjadę na darmowe wgranie wyjściowego programu BMW, co załatwi sprawę.

Chciałem się Was poradzić - czy mieliście z tym doświadczenia i czy faktycznie po takiej operacji na kluczyku nie wyskoczy od razu tuning = odebranie gwarancji?

Gwarancja kończy mi się w kwietniu ale planuję jej przedłużenie. Mój znajomy z serwisu BMW namawia do pozostania przy boxie ale nie miał doświadczenia z chipem wiec podchodzi bardzo zachowawczo. Z kolei słyszę coraz więcej krytycznych opiniach o boxach i pochlebnych o chipach / programach.

Liczę na Wasze doświadczenie i wypowiedzi - jak to jest w praktyce gdy auto po chipie jedzie na przegląd, a jest na gwarancji. Dzięki :) :idea:

ps. znam wątek viewtopic.php?f=70&t=128537&start=45 ale jest na tyle stary i dotyczy serii E, że na pewno się pozmieniało.

Pozdrawiam,

M.

Opublikowano
W kreatorze Ci wszystko powiedzą, żebyś tylko program zrobił ;) przed przeglądem ok, ale co w momencie jakiejkolwiek awarii/stłuczki etc gdzie beda musieli podpiąć komputer? Auto na lawetę i gdzie najpierw do chiptunera czy ASO? Słabo to widzę i nie zaryzykowałbym dla kilku KM więcej, ale ja się nie znam :)
Opublikowano
A jaka jest gwarancja, że modyfikacja programu nie pozostawi śladu (update-ów czasu ostatniej modyfikacji) w systemie auta nawet po powrocie do ustawień które zna ASO? Ktoś może to zagwarantować?
Opublikowano
Jest tez takie coś jak licznik programowan :) i po tym można dojść, ze coś było grzebane. Jeśli chcesz konkretny przyrost to zmień przy okazji intercooler i downpipe.
Opublikowano
Zapytaj instalatora chipa czy na piśmie Ci zagwarantuje, że w razie wykrycia jego modyfikacji przyjmie na siebie koszty napraw za które normalnie zapłaciłby gwarant. Myślę, że jego odpowiedź będzie wymowna :)
Opublikowano
Wiadomo że nie napisze.Wszystkie argumenty przytoczone wyżej są jak najbardziej prawdziwe .Kupując nowe trzeba się liczyć z gwarancją i tyle lub nie zwracać uwagi i bawić się w chipa:):)czyli mieć sporo kasy :)-)
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To kreator przed każdym przeglądem będzie rozcinał kompa itp ? Czy jak się to zrobi raz to potem można już wgrywać przez kabelek ?
Opublikowano

Niestety , ale zrobienie "chipa" będzie w serwisie widoczne.

Ja zrobiłem program (ecu performance -polecam) po gwarancji i się nie przejmuje . jak pisałem w innym poście wymieniali mi rozrząd pomimo iż wiedzieli oczywiście , ze jest zrobiony program . Centrala BMW zatwierdziła i płaciłem tylko za wymianę oleju . Nie wiem czy miałem szczęście czy głupiego farta , ale pamiętaj ze taka ingerencja w auto zawsze zostawia ślad . Dodam jeszcze , ze podczas upgradu softu w ASO musisz się liczyć , ze mogą ci przywrócić ustawienia fabryczne , czyli moc zniknie :wink:

Ale za to zwiększenie mocy wyraźnie poprawia banana na twarzy :mrgreen:

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano
Niestety , ale zrobienie "chipa" będzie w serwisie widoczne.

Ja zrobiłem program (ecu performance -polecam) po gwarancji i się nie przejmuje . jak pisałem w innym poście wymieniali mi rozrząd pomimo iż wiedzieli oczywiście , ze jest zrobiony program . Centrala BMW zatwierdziła i płaciłem tylko za wymianę oleju . Nie wiem czy miałem szczęście czy głupiego farta , ale pamiętaj ze taka ingerencja w auto zawsze zostawia ślad . Dodam jeszcze , ze podczas upgradu softu w ASO musisz się liczyć , ze mogą ci przywrócić ustawienia fabryczne , czyli moc zniknie :wink:

Ale za to zwiększenie mocy wyraźnie poprawia banana na twarzy :mrgreen:

Po jakim przebiegu wymieniali Ci rozrząd? W 328?

Pozdrawiam,

M.

Opublikowano

Tak w 328i.Rozrząd wymieniali przy 60 tys km ( cały kompletny ).

Słychać było ,ze pracuje inaczej ,rozebrali i diagnoza była jedna - wymiana całego rozrządu . Skoro był po gwarancji i wymienili gratis znaczy się problem jest im znany .

Lipa - BMW i taka skucha :mad2:

89fd7c4724419b3am.jpg