Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie co do rozrzadu w m40, na forum nie znalazlem odpowiedzi, w tym silniku pompa wody jest napedzana z paska rozrzadu, wiec czy trzeba ja wymienic wraz z calym rozrzadem?? czy wystarczy wymienic tylko rolki i pasek?? pozdrawiam!
Opublikowano
pompe powinno zmieniac sie wraz z reszta elementow rozrzadu. Pompa czesto pelni role napinacza - to raz i niewymieniona potrafi sie zatrzec i stanac robiac balagan - to dwa :wink:
Opublikowano

W M40 pompa jest napędzana paskiem klinowym i tego co wiem nie koliduje z rozrządem.

Uszkodzenie pompy nie ma wpływu na dzialanie rozrządu w M40, więc wystarczy wymienić kompletny rozrzad (pasek rolka i napinacze).

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano

:shock: no nie wiem wszystko pokręciliście wymieniałem własnoręcznie paski rozrządu w M20 i M40 i:

- w M20 na 100% pasek nie koliduje z pompą wody , pompa jest napedzana z paska klinowego i jak sie zatrze to na bank nie zerwie paska rozrządu

- w M40 ( tu pamięć może zawodzić bo ponad rok temu zmieniałem) pompa wody jest właśnie napędzana z paska rozrządu i w razie zatarcia zrywa pasek rozrządu i demoluje silnik,

przy wymianie paska rozrządu wyjmuje się pompę i sprawdza jak zachowuje się łożysko, jeśli nie ma niepokojących objawów to sią zostawia,

w M40 BMW zaleca bodajże wymianę pompy co drugą wymianę paska rozrządu

Opublikowano
Panowie w m40 pompa nie jest napedzana przez rozrzad na 100%.Napedza ja kolo pasowe na wale korbowym i alternator.
Byłe 318i coupe obecne 320i coupe radosc z jazdy.Nareszcie długo oczekiwane E46 kombi.
Opublikowano
:shock: no nie wiem wszystko pokręciliście wymieniałem własnoręcznie paski rozrządu w M20 i M40 i:

- w M20 na 100% pasek nie koliduje z pompą wody , pompa jest napedzana z paska klinowego i jak sie zatrze to na bank nie zerwie paska rozrządu

- w M40 ( tu pamięć może zawodzić bo ponad rok temu zmieniałem) pompa wody jest właśnie napędzana z paska rozrządu i w razie zatarcia zrywa pasek rozrządu i demoluje silnik,

przy wymianie paska rozrządu wyjmuje się pompę i sprawdza jak zachowuje się łożysko, jeśli nie ma niepokojących objawów to sią zostawia,

w M40 BMW zaleca bodajże wymianę pompy co drugą wymianę paska rozrządu

masz racje pompa jest napedzana z rozrzadu, a co kwalifikuje pompe do wymiany?? ciezko chodzi, przycina sie?? jesli chodzi lekko to moze zostac?

Opublikowano

o pewnie ze w m20 i m 40 pompa napedzana jest z paska klinowego a nie z paskarozrzadu kto twierdzi inaczej to niech sie w baniak klepnie i to zdrowo, a jak sam nie da rady to ja moge pomoc

pozdro Adrian

Opublikowano
To o co tu chodzi???? przeciez pokazywal mi gosc silnik m 40 jak to wyglada na chemacie i tam rozrzad napedza pompe, czy moze sa rozne rodzaje silnikow?? :?: nawet sa zestawy do rozrzadu (rolki pasek) do ktorych zalicza sie pompa wody!!!
Opublikowano
Co wy pierdzielicie!!!! Pompa wody w M40 jest napedzana z paska klinowego a nie rozrzadu.

Wystarczy popatrzec na ten rysunek:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=11_0027&hg=11&fg=05

Tu rozrzad jest juz zlozony i widac ze pompa nie koliduje z rozrzadem. Na pompe nakrea sie jeszcze kolo pasowe i visco.

ale Ty podales mi model e30 a w moim poscie jest e36, nie wiem czy to jest jakas roznica??

Opublikowano

Witam.

Co ma pompa do rozrządu ?

Wymieniasz pasek, rolki i jedziesz dalej, a jak nawali pompa to wtedy i ją wymieniasz.

pompe powinno zmieniac sie wraz z reszta elementow rozrzadu. Pompa czesto pelni role napinacza - to raz i niewymieniona potrafi sie zatrzec i stanac robiac balagan - to dwa :wink:

Pomijając błędne dane to stosując się do podobnych zaleceń można połowe auta wymienić podczas przeglądu bo coś z czymś współpracuje i może się zepsuć.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Co wy pierdzielicie!!!! Pompa wody w M40 jest napedzana z paska klinowego a nie rozrzadu.

Wystarczy popatrzec na ten rysunek:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=11_0027&hg=11&fg=05

Tu rozrzad jest juz zlozony i widac ze pompa nie koliduje z rozrzadem. Na pompe nakrea sie jeszcze kolo pasowe i visco.

Kolega ma tu racje! rorzad sklada sie z 2 rolek 1 napinacza, a pompa wody jest napedzana od paska klinowego. jak widze kolega Centrino ma duza wiedze!