Skocz do zawartości

525tds automat - dziwny spadek mocy :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim witam wszystkich na forumn jako ze jestem nowy... :)

natepnie prosze o rade, bo mi cos kleka w mojej bumci, wrocilem do kraju po 2 miesiacach nieobecnosci - autem jezdzila mamuska do pracy i spowrotem - codziennie jakies 10 km, w miedzyczasie wymienila olej, wszystko niby ok. Ale... wsiadam ja i auto w ogole ma jakies skoki mocy. Na miescie trudno to wyczuc, auto odchodzi jak wczesniej, ale na trasie... tragedia. Nie moge jej rozpedzic dalej niz 150 km/h ... wczesniej leciala prawie 200...

teraz gdy mam 120 km/h wciskam pedla do 3/4 i prawie zero reakcji (skrzynia auto), jak wcisne kickdown to redykuje bieg jakies 3.5tys obr. i przyspiesza.... a jak lece zalozmy te 130 gaz wcisniety do polowy (!!!) to w pewnym momencie czuje jakby mi ze 30-40% mocy ucieklo spod pedalu, spada wskazanie zuzycia chwilowego o jakies 3-4 litry a obrotomierz stoi. Moge wtedy nawet wcisnac kincdown i ZERO reakcji Musze dopiero ujac gazu zeby wbil kolejny biegi powoli przyspieszac.

Moze to turbo niedomaga? dodam ze bardzo ale to bardzo je slychac (niby zawsze bylo... ale) i sluchac intensywny syk w polaczeniu z szumem (hehe ale napisalem obrazowo...) zamiast gwizdzec (to tez bardzo obrazowo...) moze to powietrze z turbiny nie dociera tam gdzie powinno?

Prosze o rade zanim pojade do warsztatu....

Opublikowano
cze mam wszysko do tdsa jutro bede w opolu to moge ci popatrzec śmigam zieloną E38 750i o nr rej 750
BMW sie nie psuje
Opublikowano
  • Autor
spoko, ja mam srebrna o rej OPR....
Opublikowano

Sprawdz olej w skrzyni.

Taki syk powietrza moze oznaczac iz skrzynia cignie powietrze bo oleju jej nie wystarcza.

Jak sie sprawdza olej w automacie to chyba wiesz??

Opublikowano
  • Autor
Sprawdz olej w skrzyni.

Taki syk powietrza moze oznaczac iz skrzynia cignie powietrze bo oleju jej nie wystarcza.

Jak sie sprawdza olej w automacie to chyba wiesz??

zabij mnie, ale nie wiem :mad2:

Opublikowano

Olej w skrzyni musi byc rozgrzany, takze po jezdzie (jakies 30km) stajesz na rowniej nawierzchni, nastepnie wlaczasz P i czekasz okolo 1 minuty. Po tym czasie (silnik w dalszym ciagu pracuje a skrzynia na P) wyciagasz bagnet czyscisz go, wkladasz spowrotem, wyciagasz i sprawdzasz poziom.

Tylko uwazaj pomiedzy min a max jest 0,3 litra nie tak jak w silniku 1 litr.

Opublikowano
  • Autor

sprawdze jutro do poludnia, dzieki za rade.

btw:

myslisz ze to moze byc przyczyna problemu???

Opublikowano

Moze. I od tego nalezy zaczac.

PS. Bagnet od skrzyni masz osobno.

Opublikowano
to nie 2,4 tds nie ma bagnetu i goścu sie naszuka oj naszuka
BMW sie nie psuje
Opublikowano
  • Autor

wlasnie stoje na podjezdzie i szukam jak debil bagnetu... pfheheh... no ale trudno, za niewiedze sie placi :lol:

jakis jeszcze pomysl moze? :8)

Opublikowano
to nie 2,4 tds nie ma bagnetu i goścu sie naszuka oj naszuka

Ja pierwsze slysze ze 2,4 byly TDS`y :)

Sorki ale ETK mnie zawiodlo. W ETK jest jak byk narysowany bagnet dlatego o nim napisalem, na realoem go faktycznie nie ma.

Podjedz do jakiegos mechanika (najlepiej od automatow) i niech Ci sprawdzi poziom.

Opublikowano
  • Autor

Panowie dzis uslyszalem opinie ze olej w mojej skrzyni biegow jest niewymienialny??? :shock: :shock: :shock:

czy to mozliwe?

Opublikowano
Panowie dzis uslyszalem opinie ze olej w mojej skrzyni biegow jest niewymienialny??? :shock: :shock: :shock:

czy to mozliwe?

Ciekawe....Może ktoś po prostu nie chce sie za to zabrać.Na pewno jest wymienialny.Nie mam teraz instrukcji pod ręką,ale było napisane że co 60tkm lub co 80 tkm.

Opublikowano

czy to mozliwe?

Ja też to przerabiałem :D

W Krakowie są 2 ASO BMW i w jednym (ASO BMW Misiak) powiedzieli, że należy wymienić olej i filtr a w drugim (ASO M-Cars), że nie wolno wymieniać bo skrzynia padnie :mrgreen:

Więc pojechałem do zakładu zajmującego się wyłącznie naprawą automatów gdzie poinformowano mnie, że w mojej skrzyni 4HP22 jest olej który należy wymieniać najlepiej co 40 tys i co najmniej co drugą wymianę wymienić filtr (po jednym razie można go przepłukać)

Opublikowano
  • Autor
Więc pojechałem do zakładu zajmującego się wyłącznie naprawą automatów gdzie poinformowano mnie, że w mojej skrzyni 4HP22 jest olej który należy wymieniać najlepiej co 40 tys i co najmniej co drugą wymianę wymienić filtr (po jednym razie można go przepłukać)

rozumiem ze olej zmieniles i skrzynia nie padla? I skad taka rozbierznosc w poradach specjalistow?

Mozecie mi ktos polecic jakis dobry warsztat w okolicach opola gdzie bede mogl bezstresowo zostawic moja bejbi?

Bo jak mi fachowiec w serwisie BMW w Opolu powiedzial zebym do silnika zalal po oleju mineralnym pelny syntetyk i ze bedzie super to im podziekowalem :/

Edytowane przez Sir_Ice

Opublikowano

rozumiem ze olej zmieniles i skrzynia nie padla? I skad taka rozbierznosc w poradach specjalistow?

Mozecie mi ktos polecic jakis dobry warsztat w okolicach opola gdzie bede mogl bezstresowo zostawic moja bejbi?

Bo jak mi fachowiec w serwisie BMW w Opolu powiedzial zebym zalal po oleju mineralnym pelny syntetyk i ze bedzie super to im podziekowalem :/

zupelnie niepotrzebnie

AFAIK i zaklad jeden z wiekszych zajmujacych sie skrzyniami ( http://www.samko.pl/trans.php), mineralny nalezy wymieniac co 40tys a syntetyk 70-80tys km

natomiast plukanie filtra zakrawa juz na kpine ;-)

zh
Opublikowano
  • Autor

zupelnie niepotrzebnie

AFAIK i zaklad jeden z wiekszych zajmujacych sie skrzyniami ( http://www.samko.pl/trans.php), mineralny nalezy wymieniac co 40tys a syntetyk 70-80tys km

hmmmm.... do Wawy w jedna strone mam jakies 350 km wiec odpada... :/

Opublikowano
zupelnie niepotrzebnie

zyghom ja nie płukam filtra kupuję zawsze nowy i tylko oryginał ale z tego co czytałem na forum nawet instrukcja dopuszcza płukanie filtra pisał o tym chyba Centrino

Opublikowano

Tak jest. Instrukcja i serwisy (przynajmniej te uczciwe) twierdza iz mozna filtry wyplukac.

Z reszta jest to stalowa siatka i nie ma problemu z jej plukaniem.

Ale nikt nikomu nie zabroni go wymienic - choc twierdze iz jest to zbyteczny wydatek.

Opublikowano
Tak jest. Instrukcja i serwisy (przynajmniej te uczciwe) twierdza iz mozna filtry wyplukac.

Z reszta jest to stalowa siatka i nie ma problemu z jej plukaniem.

Ale nikt nikomu nie zabroni go wymienic - choc twierdze iz jest to zbyteczny wydatek.

Dokładnie przed ostatnią wymianą go obejrzałem, jego budowa jest tak prosta i solidna , że myślę przy następnej wymianie go tylko przepłukać a wymieniać co drugą wymianę oleju.

Opublikowano
  • Autor

robi sie offtop o plukaniu filtrow a moja bumcia dalej niedomaga :(

co z tym warsztatem na opolszczyznie? Mozecie polecic jakis godny zaufania? Bo juz myslalem zeby dac do serwisu braci Dytko w Nysie ale tam na bank mnie skroja z wszystkich pieniedzy jakie mam :duh:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
problem rozwiazany, powodem problemow byl rozerwany przewod od intercoolera, po wymianie bejby znowu slicznie gwizdze gdy tylko przekrocze 2000 obr/min.... i jak tu jej nie kochac....! :8)