Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć zastanawiam się nad zmianą samochodu na e90 lub za jakies 2 lata na f30. Model 320d teraz mógłbym wydac okolo 50 tys - wiec rocznik okolo 2010 jednak zastanawiam sie czy nie zaczekać jakies 2 lata i nie kupić f30 za podobna kwote. Czytałem porównania e90 i f30 nie da sie ukryć ze f30 to lepszy samochód. Co o tym myślicie ? za jakies dwa lata (wtedy ma wejść nowa 3) da rade będzie wychaczyc cos konkretnego za 50 k ? Jak wyglądają ceny napraw f30 w stosunku do e90 ? Pozdrawiam Marcin
Opublikowano
2010r e90 za 50k nie kupisz niczego super fajnego :) Albo wersja dobra i przebieg spory albo przebieg niski i wersja kiepska. Taka prawda niestety. W F30 w dobrym silniku i fajnym wyposażeniu (mówię tutaj minimum 20d lub 20/28i) z relatywnie niskim przebiegiem trzeba wyłożyć ~95-100k. Ja wiem, że znajdziesz oferty nawet za 70k czy 80k ale takie auta są jakie są. Za dwa lata ciężko, bardzo ciężko będzie wyrwać F30 za 50k, chyba że myślisz o wersji typowo poleasingowej czyli 18d lub podobnej benzynie w słabym lub średnim wyposażeniu.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Za 2 lata za 50k f30 w wersji golas - manual, bez żadnej linii (luxury, modern, M), zwykłe taborety i 18d albo 16i.

Lepiej już kup to e90 chociaż za 50k to też szału nie będzie..

Opublikowano
Cześć zastanawiam się nad zmianą samochodu na e90 lub za jakies 2 lata na f30. Model 320d teraz mógłbym wydac okolo 50 tys - wiec rocznik okolo 2010 jednak zastanawiam sie czy nie zaczekać jakies 2 lata i nie kupić f30 za podobna kwote. Czytałem porównania e90 i f30 nie da sie ukryć ze f30 to lepszy samochód. Co o tym myślicie ? za jakies dwa lata (wtedy ma wejść nowa 3) da rade będzie wychaczyc cos konkretnego za 50 k ? Jak wyglądają ceny napraw f30 w stosunku do e90 ? Pozdrawiam Marcin

nic z tego co napisałeś nie ma sensu - ani teraz nie kupisz e90 z 2010 za 50k ani tym bardziej za dwa lata f30 za taką kwotę.

Opublikowano

Hey,

Nie ma szans na F3x, jest natomiast nadzieja na E9x i na tym bym się koncentrował. Szukaj bardziej stanu i przebiegu niż rocznika.

Ja kupiłem swoją F31 318D automat, navi... z przebiegiem 90k za 78 tyś pół roku temu z salonu z Niemiec, ale to była mega okazja.

Opublikowano

Przepraszam, że tak nieskładnie ale pisałem z telefonu. Pisząc o e90 myślałem o czymś takim:

http://olx.pl/oferta/bmw-seria-3-lift-salon-CID5-IDbCe7b.html#f0fba8d27a

Samochód ogłoszony niedaleko mnie. 2011 po lifcie, tyle że benzyna ale wygląda ok (wierząc że przebieg autentyczny i samochód bezwypadkowy).

Czyli mówicie że raczej nie ma sensu czekać na f30 ... a sensowna f30 porównywalna z tym wyżej (rocznik 2012) za ~2 lata (dobrze kojarzę że za 2 lata ma być premiera nowej 3ki ?) ile może kosztować ?

Pozdro,

Opublikowano

W tym przedziale cenowym szukalbym delikatnie starszego auta z lepszym wyposazeniem i w miare rozsadnym przebiegiem.

Poza tym, owiewki robia robote :cool2:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podbijam temat. Szukałem E90 do 50k. W weekend mialem okazje sie przejechac e91 320 xdrive i jestem bardzo rozczarowany. Twardo nisko i z kierownicą trzeba się siłować. W srodku jakosc materialow nie powala. Spodziewalem sie, ze to nie bedzie to samo co w e60 ale przepasc jak dla mnie jest ogromna. Za jakies ciekawe e91 trzeba dac ponad 60k. To juz duzo dla mnie duzo jak na starą budę i jazdę tyłkiem po asfalcie . Wolę chyba poł roku się wstrzymać i poszukac f30. I tutaj pojawia się pytanie. Ile trzeba dać za jakąś sensowną f30 2.0D? Czy w granicach 90k da się kupić coś bezwypadkowego z przebiegiem ponizej 200k? Moja żona miala kiedys f30 sluzbowa i powiem szczerze, ze spodziewalem sie podobnego komfortu po E91.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Twardo nisko i z kierownicą trzeba się siłować.

No to same zalety jak dla mnie. W F30 uklad kierowniczy jest zdecydowanie ponizej poziomu e90

Opublikowano
W dobrym stanie i z niewielkim przebiegiem kupisz za 90, ale z silnikiem 318i ewentualnie może 318d. Patrzyłeś na bmw.de w dziale używane?
Opublikowano

Moze przy jakimś mocnym silniku byłaby to zaleta ale przy 2 litrowym klekocie ktory ma mnie zataszczyc do pracy w korku nie widze sensu szarpac się z kierą. Użytkowałem przez pół roku f30 i dla mnie to było to czego szukam. Myślałem, ze w e91 będzie podobnie.

Jeszcze tam nie patrzyłem ale dzieki za info. Sprawdzę co mają w ofercie. Tak jak pisałem podany budżet będe miał dopiero gdzieś za poł roku. Pytam już teraz bo nie wiem czy się ślinić na f30 czy zdradzić markę i rozglądać się za jakimś passeratti (tfu tfu).

Opublikowano
Twardo nisko i z kierownicą trzeba się siłować.

No to same zalety jak dla mnie. W F30 uklad kierowniczy jest zdecydowanie ponizej poziomu e90

Jako posiadacz E91, F30 i obecnie F31 potwierdzam tę opinię. Krok wstecz.

kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano
Pytam już teraz bo nie wiem czy się ślinić na f30 czy zdradzić markę i rozglądać się za jakimś passeratti (tfu tfu).

Nie myslales o hybrydzie/elektryku do miasta? W twoim budzecie mysle dostaniesz Priusa albo Aurisa - tylek do roboty dowiezie po taniosci. Za zaoszczedzona kase na dlugie trasy mozesz sobie m3 wypozyczyc :)

Opublikowano

Jak widze toyote w srodku to mam odruch wymiotny. Jesli nie seria 3 to jeszcze biore pod uwage a4/a5.

Opublikowano

Idź się przejedź nowym A4. To jakaś duża sofa na kółkach. Jak wysiadłem to sobie pomyślałem "Boże, nie chcę czymś takim jeździć". :mrgreen: :roll:

F30 kontra e90. Mi w f30 dużo bardziej pasuje zawieszenie. Jest wyrafinowane. Tłumi z gracją, a jednoczenie lepi się do asfaltu jak stal do magnesu. Natomiast elektryczny układ kierowniczy jest faktycznie bardziej sztuczny. Nawet golf 5 generacji miał lepszy. Era hydraulicznego wspomagania już nie wróci. Co nie zmienia faktu, że ten układ f30 jest gorszy od audi czy passata. Nie. Jest lepszy.

Opublikowano
Moje osobiste zdanie w tym temacie to: jak cie stać na f30 z lewej kieszeni to kup bo to bardzo dobre auto(chyba jedno z najlepszych dostępnych jako nowe o ile nie najlepsze). Nie miałem przyjemności z e90 ale miałem ponad rok e46 i muszę powiedzieć że nie ma sensu sie wysilać. Wszystkie 3er są super o ile są w dobrym stanie i z pewnego źródła.
Opublikowano
Lepiej rozejrzec sie w miare mozliwosci za F30, jest bardziej na poziomie odpowiadajcym aktualnemu stanowi techniki. Jak masz zamiar dluzej zatrzymac auto, a za dwa lata pojawi sie G20, to E90 bedzie juz dwie generacje wstecz, tak jak obecnie E46

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3