Skocz do zawartości

dziwne wpiecie w kable wysokiego napięcia (pewnie gazownicy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serdecznie witam, po raz pierwszy, wszystkich użytkowników ! :)

Otóż, ostatnio podczas wymiany świec w moim e36 sedan, zauważyłem dziwną rzecz... Mianowicie po wypięciu z pierwszego cylindra, przewodu WN, zwisał z niego przytwierdzony taśmą izolacyjna, cieniutki kabelek który to dalej znikał gdzieś w peszelach ochronnych (kabel wn został przecięty w celu wpięcia przewodu - po czym zaizolowany)

z tego co wiem to izolacja kabli wn musi być w idealnym stanie, wie ktoś po co taki kabelek ? może zrobili to gazownicy którzy nie dawno zainstalowali mi gaz ??

Poniżej zdjęcie obrazujące te dziwne wpięcie w kabel wn (dodam ze jest tylko wpięty w kabel od pierwszego cylindra)

Czy to normalne ? czy raczej gazownicy spaprali robotę ? jakieś inne sugestie skąd to się tam wzięło ?

[/img]http://mail.wlb.vectranet.pl/~mandzyn/wn.jpg

Opublikowano

To nie jest dzielo gazownikow (z tego co sie orientuje).

Na tym kablu powinna sie znajdowac cewka, ktora przekazuje w ktorym momencie idzie impuls na swiece. W tej chwili nie pamietam jak to sie nazywa.

Opublikowano
To nie jest dzielo gazownikow (z tego co sie orientuje).

Na tym kablu powinna sie znajdowac cewka, ktora przekazuje w ktorym momencie idzie impuls na swiece. W tej chwili nie pamietam jak to sie nazywa.

dziękuję za szybką odpowiedź,

ale mam wątpliwości co do tego czy wykonała to fabryka (dość niechlujnie zaizolowany przewód) wszyscy tak macie ?

czyli kupując nowe kable WN z kabla idącego do cylindra nr 1 będzie odchodził taki właśnie kabelek ?

Opublikowano

takie coś robią własnie gazownicy (instalka pewnie II gen ? ) ,nawijają parę zwoi cieniutkiego kabelka na kabel WN i kiedyś mi tłumaczyli po co to ale jakoś zawiło i nie zapamiętałem ale chodzi coś o jakiś impuls i pole elektromagnetyczne (coś na zasadzie zwoi w cewce),

kiedyś tak mi zrobili a ja zaczełem się smiać i kazali mi odwinąc i rzeczywiście auto zaczeło inaczej jeździć.

Opublikowano

Dokładnie, instalacja II gen,

czyli kabel wn nie jest nacięty tylko na niego jest nawinięty kabelek i "przytwierdzony" taśma izolacyjna ?

wie ktoś do czego to konkretnie służy ?

Opublikowano

najlepiej jakbys zrobil foto....

moze to byc orginalne - na 2 przewodzie zaplonowym ( z tego co pamietam )

mogli to zalozyc gazownicy - jak pisal kolega - sa instalacje 2 gen sterowane impulsem z przewodu zaplonoweg - polega to na tym , ze gdy przez przewod plynie prad , indukuje cewke , ktora otwiera zawor gazowy i podaje gaz do miksera ....

Opublikowano
kabel WN nie jest nacięty (nawet nie może być) i na jego "koszulkę" jest nawiniety ten przewodzik (ileś tam zwoi i to ponoć jest ważne ile :worried: ) szczególowo nie znam budowy m43 ale skoro twierdzisz że nie wygląda to na oryginalny przewód to raczej może być to co mówię.
Opublikowano

A no fakt. Myslalem ze jest takie cos jak element 9 na rysunku - takie cos jest w M40 natomiast w M43 tego juz nie ma

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AC11&mospid=47270&btnr=12_0037&hg=12&fg=05

Wiec najprawdopodobniej gazownicy to wymyslili. Jednak jakosc wykonania budzi wiele do zyczenia.

Natomiast jezeli chodzi o przydatnosc tego elementu to jest to paraczujnik polozenia walu.

Opublikowano
hehe jak bym to już gdzieś widział i przerabiał (nawet ten sam kolor i grubość kabelka :mrgreen: ),

podjedz do jakiegoś warsztatu LPG i pokaż pewnie ci coś doradzą bo to ich robota.

bo rozumiem że się zerwał i masz z tym problem?

Nie mam z tym żadnego problemu, instalacja lpg jest jeszcze na gwarancji,

miałem kilka wybuchów gazu i postanowiłem wymienić świece + w przyszłości kabelki wn, ale teraz nie wiem co z tym kabelkiem zrobić podczas wymiany kabli wn.

No i czy gazownicy nie zepsuli mi tym kabli wn :) ( ale teraz już, raczej, wiem ze ich nie nacinali, tylko owineli kablem i zaizolowali – czyli jest to normalna rzecz przy lpg II gen i nie mam się o to martwic).

Opublikowano
Tez mam instalacje II generacji i nie mam nic takiego.

jakiej marki ta instalacja ? na żadnym kablu wn nie ma nic ?

Opublikowano
wydaje mi sie, że to jest przewód, który doprowadza do komputera gazowego sygnał prędkości obrotowej silnika po to, żeby wiedział jak ma otworzyć silkik krokowy regulujący ilość gazu.
Bring More Women
Opublikowano

Witam

Napewno jest to przewod od instalacii gazowej ale nie steruje on silniczkiem krokowym (w instalacjach bez silniczka krokowego i sterownika tez on wystepuje) tylko sluzy do odczytania predkosci obrotowej silnika do przelaczenia z bezyny na gaz.

Przy wymianie przewodow WN odizoluj> odwin> nawin na nowy kabel WN (lepiej ta sama ilosc zwojow) i zaizoluj tak jak bylo.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano

Sourander:

Oczywiście masz rację. Jest to podłączenie wykonane przez gazowników.

Jedno z mniej fachowych, gdyż impuls powinien być wzięty z "-" cewki a nie kabla wysokiego napięcia. Poznaję nawet po brązowym kolorze kabla, bo taki jest standardowo stosowany do podłączenia impulsu do pomiaru prędkości obrotowej silnika w celu ustalenia momentu przełączenia z benzyny na gaz. Spotkałem się wiele razy z takimi patentami. Można to bez problemu podpiąć pod cewkę do jednego z czterech impulsów lecz wtedy trzeba przeregulować centralkę. Jest to prawdopodobnie 2 gen "na śrubę", więc regulacji dokonuje się śrubokrętem w przełączniku benzyna/gaz. Przeregulować też będzie trzeba gdy będzie inna liczba zwojów "cewki" na kablu WN, gdyby kolega chciał pozostać nadal przy tym rozwiązaniu, lub gdy nowy kabel WN będzie miał trochę inne parametry.

Moja rada jest jednak taka, aby kolega nic sam nie robił, tylo jechał do gazowników po wymianie kabli WN i domagał się, aby podłączyli mu ten kabel tak jak ma być.

Opublikowano

dziękuję serdecznie wszystkim za zabranie głosu w tej sprawie :)

teraz juz wiem o co chodzi z tym kabelkiem.