Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jaki olej polecacie do tego modelu ? obecnie jeżdżę pierwszy sezon od zakupu na liqui moly top tec 4600 5w30 i wydaje się on całkiem znośny. Autko ma przejechane jakieś 250k i wiadomo że teraz trzeba dbać o nie szczególnie zadbać żeby w przyszłości nic nie posypało, a że lubię pośmigać ostrzej oraz jeżdżę trochę po autostradach to chciałbym wybrać olej możliwie jeden z lepszych. Zastanawiam się nad VALVOLINE SynPower Xtreme XL-III C3 5W30 lub VALVOLINE MaxLife 5W30...Czekam na opinie znawców :) .
Opublikowano
Witam, jaki olej polecacie do tego modelu ? obecnie jeżdżę pierwszy sezon od zakupu na liqui moly top tec 4600 5w30 i wydaje się on całkiem znośny. Autko ma przejechane jakieś 250k i wiadomo że teraz trzeba dbać o nie szczególnie zadbać żeby w przyszłości nic nie posypało, a że lubię pośmigać ostrzej oraz jeżdżę trochę po autostradach to chciałbym wybrać olej możliwie jeden z lepszych. Zastanawiam się nad VALVOLINE SynPower Xtreme XL-III C3 5W30 lub VALVOLINE MaxLife 5W30...Czekam na opinie znawców :) .

Temat walkowany na forum dziesiatki razy.

Ja do tego silnika leje Mobil1 New Life 0w-40 pelen syntetyk - 6.5litra i jestem zadowolony.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ostatnio wymieniłem olej w swojej e90 325i po 16tys kilometrów. Olej wcześniejszy był Liqui Moly TOP TEC 4200 5w30 i taki też zalałem. Po tym przebiegu wygląd jego napawa optymizmem :) był bardzo klarowny więc wszystkim polecam! silnik pracuje bardzo cicho i nie słychać żadnych popychaczy itp. które niestety są dość częstym odgłosem w silniku n52 i które również miałem wcześniej po kupnie auta. Pozdrawiam
Opublikowano
ja leję Millersa XF 5W40 z HVA również teraz mam spokój i błogą ciszę. Gdy miałem zalany Motul XClean 5w30 HVA dawały o sobie znać w upalne dni. Działo się to tak, że gasiłem zagrzany już silnik i np po godzinie gdy go odpaliłem sporadycznie zacykały kilka sekund. Wygląda to tak jakby olej był bardzo rzadki i momentalnie z nich spłynął.

.

Opublikowano
Smokin ile tak średnio robisz km na tym Millersa XF 5W40 to może i ja też go spróbuję bo czasem lubię mocniej przycisnąć, a wiadomo że 5W30 jest bardziej do spokojniejszej jazdy jak 5W40 :)
Opublikowano

ja też pedału gazu nie żałuję , uwierz mi :mrgreen: średnio trzaskam 1000km/miesiąc. Miałem 3/4 do max oleju na wskaźniku, zrobiłem 6000 km i póki co nic nie ubyło.

Polecam :cool2:

.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam , Piszecie o oleju Millers 5w40 chcialem sprobowac ale sa rozne z tymi oznaczeniami , ktory wybrac( Nanodrive EE LongLife 5W-40) czy moze ten ? (Millers NANODRIVE CFS 5W-40 NT) pomozecie ? Mam ten sam problem , silnik troszke slychac i dolewka co 1000km ok 1l

W tym momencie uzywam Valvoline10w60

Taki zostal mi polecony ...

Z gory dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dolewsz 1l oleju 10w60 na 1000km to silnik masz już niestety do remontu (lub nieszczelny/odma).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obstawiam remont, odma by go przy takim poborze drażniła dźwiękiem

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png