Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Znalazłem elegancką F20 w salonie BMW w Kolonii (z programu Premium Selection), ustaliliśmy cenę drogą mailową i teraz nic tylko robić przelew i odbierać auto. Teraz mam pytanie jak się za to zabrać. Przeczytałem, że będę potrzebował ubezpieczenie i tablice eksportowe.

* Czy może mi to załatwić diler czy jest to coś co będę musiał zrobić samodzielnie w wydziale komunikacji?

* Czy da się załatwić takie rzeczy wcześniej przez internet i np. nadać tablice na adres dilera? W ten sposób nie musiałbym się szlajać po urzędach tylko bym odebrał samochód i śmignął od razu do Polski

* Gdzie najlepiej kupić OC na te pare dni? Ile mniej więcej kosztuje takie ubezpieczenie?

* Jakie dokumenty musi mi przygotować diler? Czy tylko duży i mały brief + umowa kupna sprzedaży? Czy potrzebuję coś jeszcze? Auto powinno mieć ważny przegląd, tak?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dealer na pewno podpowie Ci gdzie w okolicy robią tablice tymczasowe które zawierają w sobie OC. Nic nie trzeba wysyłać ani kombinować bo w DE to trwa 20 minut.
Opublikowano
Napisz do dealera ze bedziesz na taki i taki dzien i niech Ci zalatwi odrazu tablice tymczasowe, wszystko da sie zalatwic, tylko trzeba zagadac. Jak ja kupywalem, to po ogledzinach w sobote umowilem sie na odbior w poniedzialek, z nowym TÜV i odrazu mi zarejestrowali, przyjechalem kluczyki wzialem, dowod rejestracyjny i pojechalem. Jak kolega wyzej pisal w DE faktycznie rejestracja pojazdu zajmuje 15-20 min i wychodzisz z rejestracja i papierami w dloni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

trzy możliwości

Jeśli auto już nagrane, to przelewasz pieniądze

-i prosisz o tablice zjazdowe, tymczasowe itp. On ci je załatwia a ty jedziesz po auto i autem wracasz.

- jedziesz po auto, po drodze kupujesz tablice tymczasowe, dajesz dealerowi on je zakłada i sobie wracasz.

-i prosisz o przesłanie dokumentów auta i umowy. Z papierami jedziesz do polskiego urzędu, rejestrujesz auto (TuV zakładam że nowy), odbierasz polskie tablice i z nimi jedziesz po auto...

Opublikowano

hej, w przypadku który opisałeś:

-i prosisz o przesłanie dokumentów auta i umowy. Z papierami jedziesz do polskiego urzędu, rejestrujesz auto (TuV zakładam że nowy), odbierasz polskie tablice i z nimi jedziesz po auto...

w wydziale komunikacji nie będą chcieli żebym oddał poprzednie tablice? To by była dla mnie najlepsza opcja. Będę miał sporo czasu przed odbiorem auta bo jestem ograniczony urlopem i spokojnie mógłbym wcześniej ogarnąć formalności w Polsce. Zwłaszcza jeśli by to znaczyło że ominie mnie wizyta w urzędzie w Niemczech. No i w ten sposób uniknąłbym płacenia za rejestracje tymczasowe u Niemca i wracał już na swoim OC / Autocasco a nie na gołym OC.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla pewności dopytaj się w swoim urzędzie. Bo niektóre np. wymagają polskie badanie choć niemieckie jest ważne. Auto u dealera jest wyrejestrowane zazwyczaj.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niemieckie badanie techniczne nie są ważne, bo samochód będzie wyrejestrowany, co zostanie zapisane w dowodzie rejestracyjnym. Zawsze można wziąć w Polsce tablice czerwone, takie na dojazd na przegląd. Wtedy potrzebny jest tylko dowód rejestracyjny niemiecki, tłumaczenia i recykling.

Ja jednak wracałbym na żółtych normalnie i nie kombinował. W Niemczech takie tablice 5 dniowe kosztują niecałe 100 EUR, a możliwe, że dealer załatwi je jeszcze taniej. Myślę, że przy całej kwocie zakupu są to drobne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. ;) Jeżeli już jakiś wydział komunikacji uwzględni niemieckie badanie techniczne, to jaki okres uwzględni zależy od rocznika pojazdu. W Polsce na auto nowe daje się 3 lata, potem 2 lata i potem już co rok. W Niemczech na dwa lata niezależnie od wieku auta. Na ile więc zostanie uwzględniony niemiecki przegląd zależy właśnie od tego na jaki okres pokryje się z polskimi przepisami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi już kilkukrotnie przepisywali termin badania z niemieckich papierów.

Ale zawsze auto było poniżej 3 lat...