Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Oczywiście wiadomo o co chodzi. Bardzo proszę o polecenie klucza do świec do E87 120i.

Kupiłem po drodze jak jechałem sobie wymienić. Wiadomo - za gruba średnica zewnętrzna.

Rozmontowałem pół samochodu żeby się tam dostać i krew mnie zalała! :oops:

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Czy ten klucz http://www.jonnesway.pl/towar/p/id/368/

będzie ok?

On ma średnice zewnętrzną 18,9 ale nie chce kupować żeby znów się okazało, że jest zły.

Dzięki

Opublikowano

Cholera... Ale przecież warsztaty wymieniają świece w BMW i chociażby autoryzowane serwisy na pewno nie obrabiają kluczy na tokarce. A przecież ASO kupuje normalnie klucze od jakiegoś producenta. Więc muszą być dostępne.

Chodzi po prostu o to, że jakiś czas temu w "specjalistycznym zakładzie" polecanym zresztą na tym forum, wymieniałem świece. Okazało się jednak, że wcale nie były wymieniane.

Szlag mnie trafił i postanowiłem, że maksymalnie to co mogę będę robił sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginalny będzie zapewne firmy HAZET - w zasadzie nieosiągalny ze względu na wysoką cenę. Na forum był już wątek o tym kluczu. Szukaj raczej po modelu silnika (N43). Było dokładnie opisane jaka powinien mieć średnicę.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem czy w 120 klucz jest taki sam jak w 116, ale do N45 nasadkę do świec kupiłem za kilkanaście zł w Leroy Merlin - bodajże Neo Tools. Do tego dałem przedłużkę (z ostrożności solidnie połączyłem ją z nasadką taśmą izolacyjną) i klucz dynamometryczny. Cały zestaw działa bez zarzutu. Nasadka jest cienkościenna, dedykowana do świec zapłonowych.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ...a nie ma może ktos z kolegów/koleżanek ;) pożyczyć sprawdzonego klucza do świec do silnika n43 wraz z kluczem dynamometrycznym ... oczywiście za opłatą :) .

Z okolic Katowic