Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś na tym forum da konkretną odpowiedz odnośnie możliwości montażu felg do f10 xdrive o róznej szerokości felg 8,5 przód i 9,5 tył - 19 cali ?

Czy ktoś z was jeżdzi na róznej szerokości felgi w xdrive i czy nie mam z tym problemów ?? Prosze o odpowiedz

Edytowane przez robertbial
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro producent zaleca jednakowe koła nie ma co kombinować bo narobisz sobie problemów. Przy różnych szerokościach kół a co za tym idzie opon dobranie identycznych średnic kół będzie praktycznie nie możliwe zawsze będzie jakaś minimalna różnica. X drive potrafi zareagować nawet na rożnicę w zużyciu opon więc z rozmiarami nie ma co kombinować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W F10/11 xDrive szerokość felg i opon nie ma już znaczenia.

Mozna kupić fabrycznie auto z ogumieniem mieszanym.

To co piszesz było istotne w serii e60/61. Tam nawet felgi były inne niż w ośce.

Opublikowano
Do x-drive teraz można dać mieszane. Rozmiary można sprawdzić na stronie bmw. Najlepiej kupić oryginalne kola jeśli jest gwarancja...
Opublikowano
Troszkę mnie uspokoiliście bo załaożyłem felgi 19 cali z przodu 8.5 a tył 9,5 i co jakis czas wyskakuje mi błąd 4x4 . Co może być tego powodem ??
Opublikowano
Ja mam w X6 koła z X6M, jest spora różnica między przodem a tyłem w szerokości i jeździ normalnie :) Tym niemniej, jak złapałem gumę i jeździłem tymczasowo na jednym innym kole, od razu coś się wypieprzyło w napędzie. Teraz do F06 też myślę o szerszych kołach i tez mam ten sam dylemat odnośnie xDrive, ale chyba da rady.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może zle dobrałeś opony podaj rozmiary jakie założyłeś.

założyłem opony przód 245/40r19 i tył 275/35r19

Rozmiary są ok. Ja przy 20" będę miał 245/35 oraz 285/30

m.

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozmiary są zamiennikami więc jest ok musisz szukać gdzieś indziej przyczyny błędów xdrive najlepiej podłączyć pod komputer i zerknąć.
Opublikowano

ale masz też xdrive ?

Opublikowano

ale masz też xdrive ?

Ja mam takie fabrycznie założone na F06 z xDrive.

Opublikowano
Obejrzałem wszystkie ogłoszenia na otomoto bmw f10 z xdrive i nikt nie ma założonych felg o różnej szerokości na dwóch osiach więć nie do końca wiem czy dobrze zrobiłem kupując felgi 8,5 19 na przód i 9,5 na tyl 19 cali ???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam Ci wrzucić fotki moich kół?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wysłałem Ci link do katalogu bmw i tam masz napisane,że w 550ix były różne szerokości felg.

Jedyny problem,że fabrycznie miały pół cala różnicy szerokości 8,5 przód 9tył więc na twoich 9,5cala opona o tym samym rozmiarze inaczej się ułoży bardziej naciągnie i będzie ciut niższa to może być problem choć nie wiem jak czuły jest xdrive w f10 na różnicę w średnicy kół Bo tu będzie minimalna.

Opublikowano

Jesli mozesz to poprosze zdjecia to moze bede w lepszym humorze bo jak na tą chwile codziennie mam błąd i zapalającą sie kontrolkę 4x4

Opublikowano
Obejrzałem wszystkie ogłoszenia na otomoto bmw f10 z xdrive i nikt nie ma założonych felg o różnej szerokości na dwóch osiach więć nie do końca wiem czy dobrze zrobiłem kupując felgi 8,5 19 na przód i 9,5 na tyl 19 cali ???

To przeczytaj instrukcję i/lub wklejkę na słupku od strony kierowcy, tam masz dopuszczalne rozmiary kół.

Oczywiście nie ma problemu z różnymi szerokościami kół bo to są konfiguracje fabryczne.

Opublikowano

Jesli mozesz to poprosze zdjecia to moze bede w lepszym humorze bo jak na tą chwile codziennie mam błąd i zapalającą sie kontrolkę 4x4

Przejrzyj galerie, może być moją, tam są zdjęcia letnich i zimowych kompletów.

Na przód mam 8,5, a na tył 9.

Z tym Twoim 9,5 może być problem, ale nie musi.

Opublikowano
275/35 jest niższe już na wstępie od 245/40, dodatkowo rozciągając 275/35 na za szerokiej feldze różnica może być za duża i powodować błąd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
275/35 jest niższe już na wstępie od 245/40, dodatkowo rozciągając 275/35 na za szerokiej feldze różnica może być za duża i powodować błąd.

Gdyby czujniki były wrażliwe na 3,5mm różnicy na średnicy koła (a tyle jest właśnie różnicy między 245/40 a 275/35; zakładam dla jednakowej średnicy felgi), która przecież wynosi dobre 67cm, to wszyscy mielibyśmy choinkę ostrzeżeń przy byle zmianie temperatury...

Wydaje mi się, że to nie rozmiar opony powoduje wyskakiwanie błędu w tym przypadku