Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja e36 318i zaczela palic jak smok , samochod mam prawie 2 lata wczesniej spokojnie miescilem sie w miescie w 10l czasami nawet troche mniej ostatnio zauwazylem ze przepala straszne ilosci paliwa , wskaznik pokazuje zla ilosc paliwa w baku ostatnio myslalem ze mam jeszcze pare litrow a Tu zonk nie dojechalem nawet do domu bak byl pusty samochod przestal jechac zalalem do banki 5l wlalem w bak wyzerowalem licznik pojechalem na stacje i nalalem do banki kolejne 5l myslalem ze zrobie spokojnie 50km zanim zgasnie jezdzilem strasznie spokojnie do 3tys trzymalem go na stalej predkosci zey ekonomizer pokazywal jak naj mniej i po 39km samochod zrobil kaput paliwo sie skonczylo

moje obliczenia:

przy bardzo delikatnej jezdzie 12,6l-100KM

przy ostrzejszej 14l-15l-100KM

to jest stanowczo za duzo jak na 1.8 m40

moje pytanie co sie moglo zepsuc ? sonda lambda ? ( silnik chodzi dobrze nie faluje na obrotach ) mechanik od beemek powiedzial mi zeby wymienic swiece i moze pomoze , ew przeplywomierz moze byc walniety ale z samochodem nic sie nie dzieje , osiagi ma takie jak ma miec wszystko jest ok tylko to spalanie mnie dobija bo w domu jest jeszcze e30 325i i ona przy spokojnej jezdzie spala tyle samo co 318i ! ;-(

Prosze o pomoc

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
droga jest lambda ? jesli to byla by przyczyna nadmiernego spalania to co radzisz kupic orginal nowka/uzywka/zamiennik ??? jestem studentem wiec nie mam zbyt duzo pieniedzy czy roznica miedzy np orginalem a zamiennikiem jest znaczaca jesli chodzi o ta sonde ?
Opublikowano

odpowiem tak:

http://img45.imageshack.us/img45/4560/79gy0bq.png

1. sonda znajduje się: zaglądając do komory silnika tuż za połączeniem się kolektorów wydechowych, konkretniej: numerek 17

2. napiecie sondy lambda-jezeli waha sie w granicach 0.2-1v to jest ok-najlepiej zrobic to oscyloskopem lub miernikiem analogowym, a robi się to tak:

3. przy sondzie sa 4 kabelki, 2 szare, czarny i biały.na czarnym jest napięcie. no i oczywiście na pracującym silniku i na podpiętej sondziewpychamy koncowki od miernika w dziurke i patrzymy co się dzieje, jeśli:

4. po rozgrzaniu silnika sonda na wolnych skacze tak miedzy 0,1-0,2 do 0,7-0,9.Po dodaniu gazu natychmiast idzie na 0,9 nawet trochę więcej. Jeżeli dodacie gazu i przytrzymacie gaz w jednym miejscu to sonda idzie na 0,9 a póżniej zaczyna przy stałych obrotach np. 2000 regulować ,a wiec skacze od 0,1 do 0,9.

5. na wolnych obrotach powinna wskazywac 0,5-0,7V - jesli pokazuje inaczej to trzeba doregulowac przeplywomierz sruba upustu (taka imbusowa u gory)

6. kupowanie nowej sondy(by pioter W)

szukajcie sondy uniwersalnej na allegro - ja za nówkę NGK/NTK zapłaciłem 80 zł - oczywiście kabelki do lutowania, ale byłem na diagnostyce i przy okazji zbadałem sondę

PS. JEST TO CZEść OPOWIEśCI Z BEEMKA-KLUB, ZA CO DZIęKUJę KOLEGOM A W SZCZEGóLNOśCI NOKERMANOWI OCZYWIśCIE :modlitwa:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja rowniez posiadam e36 318i i mi pali w miescie bez butowania 8l benzynki , najlepiej podjedz do jakiegos warsztatu na diagnoze. pozdro for all.
Opublikowano
Ja mam 3 1,8 is w coupecie i palil mi 8,5 benzyny a teraz 9,5 gazu po pierwszym tankowaniu na nowej sekfencji. Dam namiar jak chcecie żeby nie płacic coś około 3000 w wawie tlyko legalnie solidnie z gwarancją w siedlcach za 2000 :) jest ktos chetny ?
Opublikowano
jezeli ktos lubi gaz to tak ja tam wole sie trzymac benzynki i nie miec klopotow. :lol: :lol:

Chyba nie chodzi o sympatie do LPG ale bardziej koszt Pb :roll2:

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Ile robisz km rocznie? A tak poza tym to maluch pali tyle ile Twoja bumka :D
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
witam kolege z 3miasta.ja rowniez mam e36 1.8i.moja pali w miescie ok10l a jesli jezdze spokojnie to jakies8-9 ,tyle ze mam do wymiany wlasnie sonde(nierowna praca silnika-czasami,skacza mi obroty)bylem w warsztacie w rumi u "locha" ,podpiol mi auto pod kompa i wykazalo ze sonda jest walnieta.pozdro
Opublikowano
witam kolege z 3miasta.ja rowniez mam e36 1.8i.moja pali w miescie ok10l a jesli jezdze spokojnie to jakies8-9 ,tyle ze mam do wymiany wlasnie sonde(nierowna praca silnika-czasami,skacza mi obroty)bylem w warsztacie w rumi u "locha" ,podpiol mi auto pod kompa i wykazalo ze sonda jest walnieta.pozdro
Opublikowano
Opublikowano

Czy silniki M43 pala wicej ?

U mniw w miescie przy spokojnej jezdzie pali 11-11,5 litra.

Poza miastem okolo 9.

Czy to spalanie jest oki czy szukac jakiejs przyczyny ?

Jak kupilem auto 6 miesiecy temu to na kompie byl blad sondy.

Sondy nie wymienilem tylko przeczyscilem kostke przy sadzie bo styki byly przyrdzewiale. Od tamtego czasu zadnego bledu na kompie nie ma a spalanie zawsze takie samo.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odswieze temat. Moja E318i kupilem ok miesiac temu. Na poczatek oprocz kilku rzeczy w zawieszenie wymienilem tez i sonde, gdyz byla uszkodzona, wogole to ciekawa sprawa bo byla chyba niepodlaczona (tylko 2 kabelki byly podpiete, pozostale 2 byly wogole odciete). Poniewaz nie jestem jakims znawca marki pytam kolesi w serwisie jakim cudem w takim razie samochod jezdzil, bo nie bylo zadnych sladow nierownej pracy itp. Oni mi powiedzieli ze silnik przestawil sie w jakis tam specjalny tryb i pobiera chyba stala dawke paliwa.

Oki, sonda wymieniono, tylko... czy przypadkiem oni nie powinni czegos przestawic w komputerze sterujacym praca samochodu? bo nie przypominam sobie aby sie przypinali do gniazda komputera. bede dzieki za wyjaśnienie.

Opublikowano

Kurcze dziwią mnie te wszystkie wypowiedzi ludzi ze moje 318 w miescie pali 8 l Sorki ale to jest taka bujda ze szok :shock: . Nawet w danych technicznych 318 maja ze w miescie pala 10 i wiecej. Moja 318 IS w miescie (samym miescie) pali 11 l najmniej. Nie wiem o jakich wy miastach gadacie. Chyba ze wasze "miasta" to wjazd na obwodnice rura 20 km i postoj przy pierwszym zjezdzie. Tak to i moze wam 8 l pociagnie. Z wlasnego doswiadczenia i rozmowy szczerej z posiadaczmi trojek z 1.8 to spalanie jest takie

trasa - mialem raz 6,5 litra, srednio wychodzi 7

miasto - 11 i w gore i to przy lekkiej jezdzie

mieszane - kolo 10 l

Aha i oczywiscie mowie tu o benzynce Pb

Pzdr.

Opublikowano
Dokladnie tak jak napisales. Mam 1.8 pus automat. W miescie zawsze pali 12. jak jezdze jak emeryt to do 11 zejde wiec nie oszczedzam. Ogolnie nie mam lekkiej nogi. Ale w trasie potrafi sporo zejsc. Przy predkosci 90-110 spokojnie 8 starcza.
Opublikowano
Ja moja 318i pare dni temu bylem w trasie i spalanie wyszlo mi na poziomie 6,5 litra na 100 kilometrow przy sredniej predkosci 110km/h nie wiem czy jest to duzo czy malo jak na ten silnik ale ja jestem z tego wyniku zadowolony !
Opublikowano
Dokladnie tak jak napisales. Mam 1.8 pus automat. W miescie zawsze pali 12. jak jezdze jak emeryt to do 11 zejde wiec nie oszczedzam. Ogolnie nie mam lekkiej nogi. Ale w trasie potrafi sporo zejsc. Przy predkosci 90-110 spokojnie 8 starcza.

U mnie to samo. E36 M43 97 1.8 w manualu, pali tyle samo co twój automat. Średnia 10l/100km to fantastyczny wynik. W korkach spalam ponad 13 :( Nie butuje bo to nie rajdówka, w trasie spadam do 8l/100km.

No ale za to wacha u mnie tańsza :D

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano
chyba najbardziej prowdopodobna jest wersja lambdy, przeszedł w tryb awaryjny i leje więcej wachy, a wolne mogą być dobre i osiągi w tym trybie też,

A gdy faktycznie przełączy sie w ten tryb ? to po wymianie sondy jest OK ? czy trzeba przełączyć u elektryka przez kompa ?

...nieważnie dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...