Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW E36 coupe 1,8is. Mialem juz dobrze zuzyte oponki wiec wymienilem je, z przodu michelin, a z tylu semperity, oponki kierunkowe, na starych nie bylo praktycznie ich slychac, natomiast teraz jak je zalozylem u wulkanizatora to jest bardzo glosno w aucie, najbardziej slychac halas jak predkosc jest w granicach 30km/h, pozniej to juz nie tak bardzo, ale jest duzo glosniej niz wczesniej, oponki maja bieznik w granicach 5-6mm. Oponki sa na alumach 17cali, opony 225/45/17, takie same byly wczensiej i bylo ok, wulkanizator powiedzial ze jedna felga jest troche kszywa pokazal mi nawet jak pracuje no to falowala troche, jednak poszla na tyl i powiedzial ze bedzie ok, co moze powodowac ze jest glosno, moze byc ze cos bije? jak to sprawdzic
Opublikowano

Z tego co piszesz to opony kupiles uzywane i to moze byc przyczyna.

Mogly miec kiedys ostre hamowanie i to od tego, przynajmniej znajomy tak mial ze po paru awaryjnych hamowaniach opony zaczely huczyc przy niskich predkosciach.

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
Opublikowano
no ale to co mam z tym zrobic, oponki sa uzywane, mam pojechac i je oddac? nie mam zielonego pojecia, wiem ze opony moga byc glosne bo maja duzy profil, ale troche chyba za bardzoje slychac
Opublikowano
no ale to co mam z tym zrobic, oponki sa uzywane, mam pojechac i je oddac?

to nas pytasz o to? sam powinieneś wiedzieć. Czego zresztą się spodziewałeś po używkach :?:

Jeżeli są np. wyząbkowane to nic nie poradzisz.

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

Jak już wpakowałeś się w takie opony to chyba niewiele poradzisz.

Pojeździj trochę, to się ułożą. Z tyłem jest stosunkowo prosta sprawa, bo jest sposób żeby je wyrównać:)

Opublikowano
opony nie sa wyzabkowane, maja rowny bieznik, zadnych miejsc zeby bylo widac jakies bylu czy zdarcvia, zreszta z wulkanizatorem juz sie kawal czasu znam i wiem ze jakiegos bubla by mi nie wcisnal! pytam Was bo chcialem poznac Wasze zdanie! myslalem ze moze byc to wina tego,i z podobno te oponki sa stosunkowo miekkie i ze dlatego moga byc glosne?!
Opublikowano

Jeździłem na obu markach które wymieniasz i pamiętam, że micheliny były śliskie na mokrym, ale dobrze się trzymały w upały a semperity były miękkie i stosunkowo lepsze na mokry asfalt, ale szybko się zużywały.

Nie było raczej na nich jakiegoś dużego hałasu.

Opublikowano
mi tez szumia mimo ze mam tylko 205/60/15 ale u mnie moze byc przez to ze mam je poprostu stare i juz tylko 3-4mm. ale powiem ci ze szumia strasznie w pierwszym momencie myslalem ze to lozyska sie wysypaly i to one tak halasuja ale jak zalozylem na zimowki to bylo juz cicho. slyszlaem tez ze niektore opony kierunkowe mocno szumia, najmniej halasu robia asymetryczne.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano

Witam.Po pierwsze sprawdz rok produkcji opon.Z tego co wiem to ma to ogromne znaczenie.

Po drugie nie ma znaczenia czy zakladasz opony nowe czy uzywane,podstawa jest to aby byly w dobrym stanie.

Ja jezdze na uzywanych i nigdy nie mialem problemu z nimi.A jesli chodzi o skrzywiona felge to jest od tego wywazarka i odpowiednie dodanie wartosci odwaznikow.

No ale moge sie mylic,ale to moje sugestie.Pozdrawiam

Opublikowano
witam, bylem u wulkaniazatora, przejechal sie ze mna i razem doszlismy do wnisoku ze opony z tylu szumia poporastu, sa glosne przy predkosciach okolo 30-50km/h pozniej juz ich tak nie slychac, opony maja bogaty bieznik, powiedziano mi ze mogly byc wczensiej zalozone na przodzie i poprostu trzeba zrobic okolo 500-800km i powinny sie ulozyc i chodzic idealnie, co o tym myslicie, pozdrawiam
Opublikowano

Ale bzdury ci ten wulkanizator opowiada, "stare uzywane opony muszą sie ułożyc" :mad2: tak jasne jeszcze przez swój zywot się nie ułozyły...

Poprostu na kiepskie ci sie trafiło, pojeździj troche i kupisz sobie inne. w końcu 120zł to nie majątek dla własciciela BMW :D Pozdro

BMW 318i E30
Opublikowano
powiedzil mi ze juz tak nie raz mial, bo one mogly wczesniej na przodzie jezdzic, a teraz poslzy na tyl, nie wiem, ja sie na oponach nie znam! roznie to bywa, tylko ze jak po 500km dalej ak bedzie to mi je on wymeini, nie bedzie problemu!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale bzdury ci ten wulkanizator opowiada, "stare uzywane opony muszą sie ułożyc" :mad2: tak jasne jeszcze przez swój zywot się nie ułozyły...

Pewnie ze musza :) Wystarczy ze poprzednie wlasciciel mial inaczej zbieżność ustawiona albo nawet opony pracowaly z tylu, a nie z przodu.

Opublikowano
opony z przodu micheliny rok 2003 a z tylu semperity rok 2002, wiec nie sa chyba za stare! bieznik maja ladne, obie kierynkowe, na poczatku szukalem tego dot zeby znalezc date produkcji, to tylko z jednej strony auta mialem, myslalem ze na kazdej oponie bedzie oznakowanie! nie wiem za bardzo co to bedzie, pojezdze jeszcze troche i sie zobaczy! pozdrawiam