Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupilem niedawno 316i touring z 97roku ale musze kupic nowe opony na lato na felgi 15", jaki rozmiar bedzie najlepszy do tego autka? i jakie indeksy? a drugie pytanie(moze smieszne) to jak sprawdzic ktory model(nie pojemność :-)) silnika posiadam?
Opublikowano

Tutaj w linku "pobierz dane" znajdziesz najważiejsze dane o naszych besiach, nawet standardowy rozmiar opon.

A jeśli chcesz znać model swojego samochodu to z tej bazy danych wynika, że masz E-36, bo do E-46 Touring nie montowano silników 1,6 i były produkowane od 98r.

Co do rodzaju silnika to sprawdź na tej stronie tam jest wszystko co chcesz. :search:

Z tamtąd wynika, że E-36 Touring ma M40 - choć mnie to bardzo zaskakuje. że ten silnik był montowany w 97r. ale na to wszystko wskazuje. Jesli masz pasek rozrządu, a nie łańcuszek to na 100% M40.

Miłej lektury.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
Nieeeeeeeeeeee, w 1997 byl M43 z lancuchem rozrzadu! M40 to stary sztrucel z E30 jeszcze. W E36 byl montowany tylko na poczatku, przez rok, czy dwa. A co do opon - nie szersze niz 195, mi na 205 tanczyl juz w koleinach. Nie pamietam jaki profil mialem ale to byly na pewno 195/60 albo 195/65.
Opublikowano

Co do silnika to masz M43 na łańcuch.

Jeśli chodzi o opony to ja mam 15" 205/60 ale w sedanie. Prowadzi się dobrze ale wiadomo, że im szersze tym gorsze osiągi. Na zimówkach 185 jest troszkę żwawszy.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Standartowo były 185/65/15 H i do spokojnej jazdy jest to optymalny wybór. Jak chcesz lepszego trzymania na suchych zakrętach i wyglądu to 205/60/15, ale bedą droższe.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano
Zwróć uwage na to jakie masz felgi. Jesli mowimy o stalowych 6J to tylko opona 185, jesli chcesz opone 205 musisz miec felgi 6,5J, a jesli alu to 7J. Dane te pochodza z oryginalnej instrukcji pojazdu.
Opublikowano
Dlaczego nikt tu nie mowi o koleinach? Nie mieliscie nigdy problemu na trasie z tanczeniem samochodu? Jezeli chodzi o wyglad to zawsze mozna dac dystanse 20 milimetrow na kazda strone i wyglad bedzie zachowany, a moim zdanie szerokie opony przy takich koleinach jak w Polsce odbieraja przyjemnosc z jazdy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzieki wszystkim za odpowiedz, chyba wybiore oponki o rozmiarze 185/65/15 silniczek nie za wielki wiec nie ma go co dodatkowo obciazac.
Opublikowano
Bardzo dobry wybor, bedzie Ci sie super wygodnie jechalo, a przyczepnosc Ci spokojnie wystarczy... a na zakretach nie redukuj biegow ;)
Opublikowano
Ja do mojej 3 wstawiłem na zime 195/65/R15 i jeźdźiło mi sie super! Na lato polecam 185/65/R15 - standardowe w tym modelu (tak mi sie bynajmniej wydaje) Jeśli chodzi o 205 to jak wyżej zostało napisane czyli 60/R15 no i sprawa kolein własnie. Co do wyglądu, to na 205 bajer wygląda ale motor 1.6 i nie ma co go przeciążać! Dobry wybór! :clap: