Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktoś jest mi w stanie udzielić dokładnych informacji na temat BMW M3?? Jestem troche zielony a chce taka kupic. Niestety 90% trojek jest nazwana przez swoich wlascicieli 'M3' i jedyne co ma z nimi wspolnego to znaczek i tyroszke plastików. chciałbym sie dowiedziec jakie są silniki w M3 i jakie szczególy, zeby sie nie nadziać. z góry dzieki za wiadomosci :) pozdrawiam
Opublikowano

dziwne pytanie... zalezy co chcesz wiedziec.

i taki mały szczegoł... pytasz o e30 M3 E36 M3 czy moze E46 M3?

Opublikowano

Poszukaj na forum i w Google. O E36 M3 znajdziesz bardzo duzo. W skrocie:

karoseria to najczesciej coupe, rzadziej cabrio i bardzo rzadko sedan.

Silniki to szesciocylindrowe rzedowki - 3.0 286 koni i 3.2 320 koni.

Cena za zadbany egzemplarz (innego nie warto kupowac) to 40 tys PLN i wiecej.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Tutaj masz info jak powinno wygladac M3.

Ogolnie jesli sie pytasz o to jakie silniki sa tam wkladane to nie radze kupowac auta samemu. Poszukaj kogos kto ma juz M3 i niech jedzie z Toba takigo szukac.

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
Opublikowano
Mike Tyson, M3 to (patrząc na Twój podpis) jak seria RS w Audi...

tylko lepsza i zawsze z tylnim napędem, zadnych wynalazków w stylu 4x4 :cool2:

pzdr

i tu sie bardzo mylisz...

4X4 jest lepsze od ośki a RS od M...

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

pzdr

4X4 jest "lepsze"....w lesie albo w polu :) Polecam Toyote LandCruiser - bardzo dobre 4x4 ;).

4x4 w wydaniu Subaru Imprezy WRX/STI czy Mitsubishi Lancer EVO

jest lepsze od niektórych RWD i większości FWD, ale to trzeba jeszcze poddać dyskusji. Druga sprawa - co to znaczy "lepsze" ? W czym lepsze ? I kiedy jest lepsze ?

Znam RS4 i RS6 dość dobrze (nie miałem, nie jeździłem, ale czytałem opinie fachowców) i daleko im do M3 i M5. Bardzo daleko !

RS4 to wózek klasy Volvo S60R (chociaż nie tak luksusowy jak Volvo), już Merc C AMG wypada korzystniej (pod względem cech sportowych).

W testach zachodnich (Quattroroute, 5th Gear, Best Motoring, SportCoupe, FastCar, Car And Driver) "sportowe" Audi otrzymały średnie, albo słabe wyniki. A seria M firmy BMW od lat jest nie do pokonania !. Mówie to nie tylko jako wielki fan BMW, ale też osoba która obejrzała i przeczytała pare testów.

Ale oczywiście co kto woli... Gdyby każdy wolał najlepsze, po ulicach jeździły by tylko Mercedesy, BMW, Porsche, itp. A tak mamy też Lanosy, Matizy, Fabie, Clio i Seicento :)

EOT

Opublikowano
ja osobiście wolałbym m5 i rs6 sedana na raz :norty: ..Jest to bardzo bardzo trudny wybór, ja sam sie zastanawiałem jakieś 15 minut co napisać, czy rs6 czy m5 :duh: więc postanowiłem że wpisze oba naraz :roll2:
Opublikowano
hmm nie wiem czy ktos widział filmik jak sie scigały BMW M5 E39 i Audi RS4. . . . . BMW wachało dymak z rureczek audi ktore wygladało jak znikajacy punkt :) lubie BMW ale uwazam ze akurat RS4 jest jednak lepsze. . . . samo 3.9 do setki mowi za siebie :) pozdrawiam :)
Opublikowano
hmm nie wiem czy ktos widział filmik jak sie scigały BMW M5 E39 i Audi RS4

Ja widzialem i BMW wcale nie przegralo. Zostalo tylko na starcie z tylu, a pozniej to Audi wachalo spaliny BMW. Inna sprawa ze to audi mialo 340KM, a BMW 400KM.

Opublikowano

BMW jest obecnie jedną z niewielu marek w pełni samodzielną. Sami projektują płyty podwoziowe, silniki itd. Audi to luksusowy VW, a widział ktoś VW z duszą? Ja widziałem tylko VW z dresem w środku :oops: Obecne S6 pokazuje na co stać Audi. Nawet silnik musieli pożyczyć od Lambo. Chociaż to lepsze rozwiązanie, jak dzielić jednostkę napędową z jakimś VW. Poza tym M5 jest w pełni sportową limuzyną, a S6 jedynie usportowioną. Najnowsze M5 jest najagresywniejszą limuzyną świata. Audi RS2 lub RS4, bez pomocy Porsche nawet nie zabłysłoby. RS4 miało 4,9 do stówki i moc 381KM z 2671ccm. Zresztą są mocniejsze auta od BMW i Audi np. Mercedes S65 AMG 612KM 4,2 do stówki, ale to nie czyni z niego rasowego sportowca. Tylko super szybką i luksusową kanapę. Kiedyś widziałem ciekawe porównanie na torze wyścigowym (nawet mokrym!!!) BMW M3, Audi S4 i Mercedesa C AMG. Kto był niekwestionowanym zwycięscą? Każdy z forum odgadnie.

BMW to potęga :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
majac na uwadze ze byl to test na mokrej nawierzchni i audi s4 jest naprawde ciagniete przez dobry naped torsena ,trzeba uznac m3 za wyjatkowego sportowca.....
Opublikowano
Właśnie sam byłem w szoku. Test odbywał się na torze wyścigowym i kierowcami byli zawodowi kierowcy (gazetka "Auto moto i sport"). Może dlatego najlepsze czasy wykręcali M3. To prawda, że torsen jest rewelka, to nie jakiś tam nieobliczalny haldex. Jedynie autka spod znaku WRC prześcigają go. Ale prawdziwi sportowcy, wyścigowcy :twisted2: mają napędzane tylnie łapy :modlitwa:
Opublikowano
Kurcze zaczynam sie tutaj czuc jak w rodzinie - jak mama mowi czarne to biale to tata by zabil jesli ktos sie sprzeciwi... Z pewnoscia naped na tyl jest rewelacyjny i bardzo fajny ale do zabawy i driftu, a jak ktos twierdzi inaczej to juz jego kompleks :-). No tak swietne porownianie 400 konne bmw dogonilo 340 konne audi, a moze tak odwrotnie :-] - moze niech 340 konne bmw najpierw zobaczy tylek 400 konnego wyrywajacego z miejsca audi, a potem bedzie ogladalo znikajacy punkcik w oddali oddalajacego sie coraz bardziej mocniejszego autka...
Opublikowano

Co do testu z gazetki, to BMW miało najsłabszy silnik.

Audi S4 4.2 V8 344KM 410Nm przy 3500obr/min 5,6s do 100km/h

BMW M3 3.2 R6 343KM 365NM przy 4900obr/min 5,2s do 100km/h

Mercedes C AMG 5.5 V8 365KM 510Nm przy 4000obr/min 5,2s do 100km/h

Tak więc, nie trzeba mieć najmocniejszego auta, żeby wykręcać najszybsze okrążenia. BMW było lekkie, dzięki czemu świetnie się prowadziło, hamowało i miało najlepiej zestopniowaną skrzynię biegów. Konkurencja poszła na łatwiznę i myśłała, że wystarczy mieć tylko moc pod machą. A tu niespodzianka :jawdrop: Innym przykładem takiego samochodu jest Bugatti Veyron i koncepcja VW na najszybsze auto świata. Megalomania to nie środek na sportowe auto :mad2:

Opublikowano
ja do kolegi co twierdzi ze niby Audi stosuje rozwiazania techniczne VW. Moze najpierw troszke zapoznaj sie z tematem i dowiesz sie ze najlepsze rozwiazania w VW pochodza z Audi a nie odwrotnie :)
Opublikowano

Co do m3 hmmmm.... jezdzilem wersja 3.0.

Auto super bo po miescie oszczedne 12l a przy bucie 15-16 a osiagi super.

Kolejnym plusem jest to, ze silnik jest zakuty(moze uturbic na duzym cisnieniu doladowania). Duzo miejsca jak na coupe i bardzo dobre wyposazenie. Jesli chcesz kupic dobre m3 3.0 to pisz mam kolege ktory sprzedaje takowy egzemplarz, auto jest w idealnym stanie i bardzo przyzwoitej cenie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

pzdr

4X4 jest "lepsze"....w lesie albo w polu :) Polecam Toyote LandCruiser - bardzo dobre 4x4 ;).

4x4 w wydaniu Subaru Imprezy WRX/STI czy Mitsubishi Lancer EVO

jest lepsze od niektórych RWD i większości FWD, ale to trzeba jeszcze poddać dyskusji. Druga sprawa - co to znaczy "lepsze" ? W czym lepsze ? I kiedy jest lepsze ?

Znam RS4 i RS6 dość dobrze (nie miałem, nie jeździłem, ale czytałem opinie fachowców) i daleko im do M3 i M5. Bardzo daleko !

RS4 to wózek klasy Volvo S60R (chociaż nie tak luksusowy jak Volvo), już Merc C AMG wypada korzystniej (pod względem cech sportowych).

W testach zachodnich (Quattroroute, 5th Gear, Best Motoring, SportCoupe, FastCar, Car And Driver) "sportowe" Audi otrzymały średnie, albo słabe wyniki. A seria M firmy BMW od lat jest nie do pokonania !. Mówie to nie tylko jako wielki fan BMW, ale też osoba która obejrzała i przeczytała pare testów.

Ale oczywiście co kto woli... Gdyby każdy wolał najlepsze, po ulicach jeździły by tylko Mercedesy, BMW, Porsche, itp. A tak mamy też Lanosy, Matizy, Fabie, Clio i Seicento :)

EOT

osobiście nie przepadam za tą marką, tzn uważam za jedna z 4rech które moge brać pod uwagę ale .....

co do wypowiedzi jak słysze porównanie rs4 do volvo to mnie rozp....a

co do aut lubie audi, jesli ktoś kiedys bedzie miał ochote tylnonapędowym autkiem poszalec na sniegu to zapraszam do jazdy w tych samych warunkach np takim s8 2000r jak moje i z 180 na /h i zjechac jedymi kołam z asfaltu, polecam w audi jedzie dalej, duze i pewne.

Pozdrawiam uzytkowników z forum

Hoody