Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź czy masz podłączony zawór EGR. Wydaje mi się, że najprawdopodobniej ktoś zaślepił EGR. Pytanie czy z obu stron czy tylko zdjął z EGRa wężyk i go zaślepił. Jeśli juz to powinno się też kawałek wężyka założyć na bolec od EGR i ten wężyk wtedy zaślepić.

Pzdr.

Opublikowano

Może ktoś uciął.

U mnie EGR jest podpięty takim wężykiem, tyle że czarno - niebieskim. Generalnie raczej nie może być to nic innego, niż wężyk podciśnieniowy od czegoś, obejrzyj jeszcze elektrozawory.

Opublikowano

Właśnie też mi coś świtało jak przez mgłę, że u mnie wężyk czarny z czerwonym paskiem był między poduszkami. Nie miałem tego jak sprawdzić bo już jakiś czas temu wymieniłem wszystkie wężyki na silikonowe Samco.

Być może ten wężyk od poduszek został tylko wyjęty z samego zaworka pod kolektorem. Może ktoś chciał zaślepić EGR ale pomylił wężyki bo jak to się mówi "gdzieś dzwoniło w którymś kościele ale nie wiedział gdzie" bo bardzo powierzchownie zbadał temat zaślepienia tego zaworu.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

NA 100% jest to wężyk od podciśnienia.

U mnie również, sterowanie podciśnieniami poduszek silnika to były czarne wężyki z czerwonym paskiem (obecnie silikonowe)

tylko po co je odpinać ?? to jest pytanie.

W tym miejscu, obstawiałbym na zawór sterujący EGR. Może ktoś podmienił wężyki podciśnień.

u siebie pomimo tego że mam zrobioną przelotkę zamiast zaworu EGR. wężyk mam podpięty do zaworu sterującego i zaślepiony wkrętem oraz opaską. ale sam wężyk zostawiłem żeby pompa trzymała i podciśnienie nie uciekało.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najtańsze poduszki silnika nie mają podciśnieniowego sterowania, także może po to jest zaślepione?

Zerknij pod auto i obadaj jak sprawa przy poduszkach wygląda.

Opublikowano

Shadow69 dobrze pisze - zapomniałem o tym, że najtańsze zamienniki poduszek nie mają w sobie komór powietrznych więc trzeba wtedy najlepiej zaślepić wężyk idący do nich żeby ciśnienie w układzie nie spadało.

Pzdr.